Som så många andra genrer i spelvärlden har fps-spelen blivit allt mer avancerade. Från att ha börjat som simpla actionhistorier där det mest gick ut på att ha ihjäl alla monster har utvecklingen gått mot realistiska actionäventyr, där utmaningen puttats undan till förmån för scriptade sekvenser och historieberättande.

Mer Doom! Så minns vi superklassikern i dag – och så spelar du alla delar i serien

Lyckligtvis för oss retrorävar har fler och fler fps-spel med den äldre skolans design börjat hitta ut. Exempelvis fick vi härom året stifta bekantskap med en lysande nytolkning av Wolfenstein 3D från svenska Machine Games – ett spel som visade att det går alldeles utmärkt att blicka bakåt utan att det för den sakens skull känns föråldrat.

Doom

Fullt ös från början till slut
Jätten när vi snackar klassiska fps-lir är naturligtvis Doom och när nu Id Software efter nära tolv års uppehåll släpper den fjärde delen i serien gör de sitt bästa för att hylla sitt förflutna. Där spel som Call of Duty och Half Life ägnar timmar åt att försöka sätta stämning genom dialoger och handling är det här fullt ös redan från inledningssekvensen – och under kampanjens drygt 13 timmar kan antalet lugna minuter räknas på ena handen. Handlingen går att sammanfatta i en mening: helvetets portar är öppna, dags att döda alla fiender!

Precis som originalet gör Doom anno 2016 med andra ord aldrig någon hemlighet av att det i första hand vill underhålla oss med brutal action och feta vapen.

Doom

Fenomenala strider

Fungerar då den här typen av speldesign även i dag? Jodå, Doom briljerar verkligen under sina många intensiva stunder. Här ackompanjeras striderna av ett tungt hårdrockssound, fiender väller in från alla möjliga håll och när du tror dig ha klarat av det värsta skruvas tempot upp ytterligare ett steg. För att överleva behöver du inte bara lära dig att bemästra de många vapen Doom har att erbjuda, utan även hela tiden hålla dig i rörelse. Så snart du får kläm på den känsliga kontrollen kommer du dubbelhoppa mellan fiendehorderna, och planera nästa steg samtidigt som du drar hagelbrakaren i nyllet på en Imp.