Google visade nyligen att man menar allvar i kampen för att eliminera Flash från webben. Senare i år kommer företagets webbläsare Chrome att blockera Flashbaserat innehåll för nästan hela internet, för att i stället göra html5 till standard. När detta inträffar kommer användare att behöva klicka för att köra igång Flash-innehåll.

Slagpåsen Flash har i många år plågats av sårbarheter och säkerhetshål, vilket lett till att programmet numer anses vara mer av en riskfaktor än ett nyttoprogram för världens surfare.

Möjligheten att hindra Flash och andra insticksprogram från att starta automatiskt finns emellertid redan inbyggd i Chrome. Vi visar hur du gör i fyra enkla steg.

1. Klicka på hamburgarikonen högst upp i högra hörnet och gå till inställningar.


Plugin-program Chrome

2. Gå längst ned och klicka på ”visa avancerade inställningar.”


Chrome plugin

3. Klicka på ”innehållsinställningar.”


Chrome plugin

4. Scrolla ned en bit för att hitta inställningarna för plugin-program. Kryssa sedan i ”låt mig välja när plugin-innehåll ska köras.”


Klart! Observera att blockeringen kommer att gälla samtliga insticksprogram. Som tur är finns det inte så många av dem kvar, och du kan själv hantera tillåtelser för exempelvis streamingtjänster för att slippa klicka "ok" varje gång du försöker spela upp något.

Hatar du Flash jättemycket? Då kan du stänga av det helt och hållet genom att surfa in på chrome://plugins och deaktivera tillägget.