När Nvidias vd Jen-Hsun Huang presenterade det nya grafikkortet Geforce GTX 1080 nyligen tog han nästan i så han sprack.

– Det är helt galet. Det här grafikkortet erbjuder helt otroligt bra prestanda. 1080 är den nya kungen, klämde Jen-Hsun Huang ur sig.

Nu när vi har fått testa Geforce GTX 1080 kan vi konstatera att han inte överdrev, det här är verkligen kungen av grafikkort.

Geforce GTX 1080

Två generationer nyare än föregångaren

Det kommer visserligen inte som någon större överraskning att GTX 1080 erbjuder hög prestanda, trots allt är det ett kort som är två generationer nyare än sina föregångare. Anledningen är att Nvidia gick direkt från 28-nanometersteknik till 16-nanometersteknik och hoppade över mellansteget.

Recension: Så bra är nya Doom

Utöver den nya grafikprocessorn Pascal erbjuder GTX 1080 den nya transistortekniken Finfet 3D och 8 gigabyte minne av typen GDDR5X – en ny variant av GDDR5 som är mer eller mindre standard i dagens grafikkort.

Vad gäller grafikprocessorn har Nvidia dessutom gjort en hel del optimeringar för att kunna erbjuda maximal prestanda med Directx 12 och bräcka konkurrenten AMD. Klockfrekvensen ligger på 1 733 megahertz, men det är inga som helst problem att pressa upp den i 2 gigahertz.

Det är enkelt att överklocka GTX 1080, tack vare GPU Boost 3.0. Med hjälp av det nya verktyget kan du enkelt testa olika konfigurationer för att hitta den perfekta balansen mellan prestanda och strömförbrukning.

Geforce GTX 1080

Jämför vi med föregångaren GTX 980 erbjuds två miljarder fler transistorer, vilket innebär att 7,2 miljarder transistorer får plats på 398 kvadratmillimeter. Vad gäller grafikminnet erbjuds överföringshastigheter på 10 gigabit per sekund, vilket kan jämföras med 7 gigabit per sekund för GTX 980.

I sammanhanget kan nämnas att Pascal använder sig av avancerad minneskomprimeringsteknik för att åstadkomma snabbare dataöverföringar. Resultatet är en lösning som är 1,7 gånger mer effektiv än i GTX 980.