Tjänster som Android Auto är beroende av Google Assistent och då denna precis lanserats i Sverige finns det skäl att tro att även Andriod Auto äntligen blir tillgänglig för oss. Du som tidigare försökt att ladda ned appen via Google Play har säkert också fått meddelandet att tjänsten inte är tillgänglig i ditt land.

Men det finns vägar att komma förbi detta och få Android Auto att fungera någorlunda bra, förutom då vissa begränsningar när det gäller röstkommandon, något som bör åtgärdas i samband med lanseringen av den svenska versionen av Google Assistent.

Android Auto

Viktigt att välja senaste versionen

Börja med att surfa in på Apkmirror.com. En bit ner på sidan finns samtliga versioner av Android AUto och det är viktigt att ladda ner den senaste versionen. När appen släpps officiellt kommer den uppdateras automatiskt men i dagsläget får du se till att du har den senaste uppdateringen installerad.

Android Auto Sverige

När du väl hittat den senaste versionen får du flertalet nedladdningsalternativ beroende på vilken Androidversion och vilken hårdvara du använder dig av. För att ta reda på det kan du ladda ner en app för detta. Vi använder oss av Droid hardware info. Under fliken System ser du vilken arkitektur telefonens processor har (i vårt fall ARMv8-A). När du laddat ner appen trycker du på Öppna och följer instruktionerna, bland annat måste du tillåta att okända källor får installeras.

När du startar appen för första gången innan du koppar upp telefonen mot bilen) trycker du på Kom igång och ger Android Auto tillgång till de funktioner som krävs (telefonsamtal, platsåtkomst, navigation, musik, kontakter) liksom behörighet för att visas överst samt tillgång till avisering. Sedan är det i stort sett klart och du kan sätta dig i bilen.

Android Auto

Koppla in telefonen med kabel i rätt usb-port och tillåt överföring till bilen och välj sedan Android Auto i bilens multimediasystem. Vi har kört Android Auto i ett par månader i väntan på en skarp svensk version utan några som helst problem. Appen måste uppdateras ibland men det är det väl värt om du vill ha tillgång till en bra kartfunktion och möjlighet att använda Spotify fullt ut vid körning.