Det är förvisso inte helt bekräftat ännu, men ytterst trovärdiga läckor skvallrar om att HMD Global förbereder en comeback för den legendariska mobiltelefonen Nokia 3310 under MWC-mässan i Barcelona. Om bara ett par veckor vet vi med säkerhet om ryktet stämmer – så länge bjuder vi på en nostalgitripp längs Nokia-lane med ett par riktiga klassiker.

Mycket nöje!


Mobira Senator (1982)

Mobira Senator

Nokias första telefon någonsin var förvisso mobil – den var avsedd att köras runt i din bil – men med en vikt på närmare 10 kilo var det knappast tal om att bära med sig Senator någonstans. Denna telefon banade väg för Nokias framgång på telekommarknaden, är i dag extremt sällsynt och ett av de mest värdefulla telefon-samlarobjekten.

Nokia/Mobira Cityman (1987)

Mobira Cityman

Företagets första riktiga mobiltelefon vägde in på respektingivande 760 gram. I dag skulle vi betrakta Cityman som en knappt släpbar tegelsten, men då var det nog ingen som rynkade på näsan. Faktum är att Cityman var såpass revolutionerande att den sägs ha övertygat Sovjetunionens dåvarande president, Michail Gorbatjov, att leda en sovjetisk satsning på mobiltelefoner.

Nokia 2110 (1993)

Nokia 2110

Mest känd för att den introducerade Nokias klassiska ringsignal – och betydligt mindre än många av sina konkurrenter. Nokia 2110 var en klassisk yuppienalle som rönte stor framgång bland affärsfolket, och avundsjuka blickar från de som inte hade råd med en. Tillsammans med systermodellen 2110i sålde denna milstolpe över 20 miljoner exemplar världen över.