Om du köpt en hög med teknikprylar för att få den perfekta tv-upplevelsen drunknar du förmodligen i högen av fjärrkontroller. Alla tillverkare, oavsett hur liten prylen är, skickar med en batteriätande plastbit som krävs för att starta apparaten.

Missa inte: Här är bästa tv-köpet just nu

Det krävs nära nog en veckolång kurs för att förstå ens basfunktionerna och de mer esoteriska möjligheterna som ofta finns går majoriteten förbi. Att hitta dem är hopplöst i havet av tusentals knappar med minimal – och obegriplig – text.

Superguide: Så kopplar du dina teknikprylar till tv:n

Men det behöver inte vara så här. För om du kan leva utan de fysiska knapparna har du sannolikt den perfekta fjärrkontrollen i fickan. Telefonen är nämligen oslagbar som fjärrkontroll. En app kan ta kontrollen över hela ditt tekniska helvete. Och lösningen går genom tv:n.

Steg 1 – Vad har du för tv?

Det första du måste göra är givetvis att ta reda på vad det är för tv du har. Märke och exakt modell är vad du behöver veta. Med den informationen kan du ta reda på ifall du har stöd för det du vill ha.

Tv med Andoroidgränssnitt
Om du har tur är din tv full av smarta funktioner.

Överlag finns det två varianter som gör den här operationen möjlig på ett smidigt sätt. Endera har du en tv med inbyggd Android, som exempelvis en del modeller från Sony, eller så har du en tv med en egen lösning som har stöd för externa applikationer.

Steg 2 – Koppla ihop dina prylar

Om du har rätt sorts tv gäller det att koppla ihop dina enheter. I regel går anslutning mellan telefon och bildskärm över nätverket, även om bluetooth också förekommer. Så anslut båda två och kontrollera att de fungerar till exempel genom att ansluta till, säg, m3.se.

En router med flera antenner.
Det gäller att både tv och telefon är anslutna till samma nätverk.

Notera att du måste ha både telefon och tv på samma nätverk. I de flesta fallen är det här inget problem. Det som kan ske är att du ansluter tv:n till väggen med kabel och telefonen till en router som i sin tur är kopplad till nätet. Då blir det lätt fel. Så kontrollera att anslutningarna stämmer.

Steg 3 – Ladda ned rätt app

Nästa steg är att ladda hem rätt app. Exakt vilken du ska ha beror helt på vad du har för tv. Om du har en tv med stöd för Android kan du ladda hem Googles egna Android Tv Remote Control. Äger du en nyare Samsung-tv och en Iphone är det istället Samsung Smart View du ska ladda hem.

En digital app med en bild på ett kustområde
Många tillverkare har släppt egna appar du kan använda för att kontrollera tv:n.

Om du inte uppskattar de officiella lösningarna finns det mängder av alternativ som knackats ihop av tredjepartsutvecklare. För nämnda Samsungmodeller kan du exempelvis hämta Mytifi för iOS eller Smart Tv Remote för Android.

Steg 4 – Para ihop enheterna

Nu när du har alla förutsättningar klara är du nästan i mål. Det är bara ihopkopplingen som ska till. Den exakta processen skiljer sig åt mellan appar men nästan alla har ungefär samma tillvägagångsätt. Du startar appen, pekar ut din tv och godkänner på skärmen.

Om du använder appen Andriod Tv Remote Control börjar du med att klicka på ikonen i telefonen. Ligger din tv på samma nät dyker den upp på skärmen. Tryck på namnet. Nu dyker en pinkod upp på den stora skärmen. Knappa in siffrorna på telefonen och välj att para ihop dem.

Steg 5 – Kasta fjärrkontrollen i havet

Okej, det här ska du inte ta bokstavligt. Kasta inte din fjärrkontroll i havet. Om du absolut vill bli av med den kan du lämna den på återvinningen. Men det är i regel bra att ha den kvar. Tänker du sälja din tv en dag vill säkert nästa ägare ha plastbiten.

Bild på enkel fjärrkontroll
Kasta inte batterier eller annan skrot i naturen, tack!

Det kan också vara vettigt att bläddra igenom instruktionsboken för att se om det finns bra finesser inbyggda som appen du laddat ner saknar. I så fall kan du kika mer på alternativa lösningar för att få de funktionerna och kanske ännu mycket mer.