Normalt sett är det inga större problem att söka reda på gamla meddelanden i Gmail, men ibland behövs lite mer avancerade knep. Vi tipsar därför om fem fiffiga sökkommandon som kan vara bra att känna till.

Läs också: Superknepet som kopplar ihop Gmail och Hotmail

Gmail

1. Använd in:anywhere för att söka precis överallt

Det är lätt att tro att en allmän Gmail-sökning genomsöker alla vinklar och vrår i inkorgen, eller hur? Icke, sa Nicke.

I normalfallet ignoreras både skräppost och papperskorgen, vilket gör att du kan missa det där viktiga mejlet som du bara måste hitta. Lösningen är att skriva in:anywhere före nyckelordet du söker efter, till exempel in:anywhere pressmeddelande.

In:anywhere

På så sätt letar Google igenom alla dina mejl, bortsett från de som har raderats för gott. Meddelanden som hamnat i skräpfiltret eller papperskorgen raderas normalt sett efter 30 dagar.

2. Hitta bifogade filer med hjälp av filename

Mötet är på väg att starta och du har fortfarande inte hittat den där viktiga filen som din kollega mejlade till dig nyligen. Det finns ingen tid att bläddra igenom hundratals meddelanden i inkorgen, så då skriver du helt enkelt in filename:pdf i sökfältet. Vips hittar du filen och mötet går galant.

filename

Rör det sig om en Excel-fil skriver du filename:xls eller filename:xlsx, om det är en Word-fil skriver du filename:doc eller filename:docx och så vidare. Om du har något vagt minne av att filen hette någonting med rapport kan du skriva in filename:rapport och se vad som dyker upp.

3. Använd before eller after för att begränsa tidsperioden

Ofta har du en ungefärlig uppfattning om när ett meddelande togs emot även om du inte kan komma ihåg det exakta datumet. Det är då du ska använda sökorden before eller after, till exempel before:2016/05/01 eller after:2016/03/31.

before: och after:

Vill du hitta alla mejl från april skriver du helt enkelt after:2016/03/31 before:2016/05/01. På så sätt kan du förhoppningsvis hitta meddelandet du söker efter.

Missa inte: Så maximerar du Google drive