Visst är det praktiskt att använda mobilen istället för en separat kamera. Den är ändå alltid med i fickan och bildkvaliteten är bra numera. Fast när du vill ta riktigt bra bilder är det skönt med zoom. Och kanske vill du kunna få lite snyggt oskarp bakgrund i närbilder eller i porträtt av barnen. Framför allt hade det kanske varit skönt med en kvickare kamera där du snabbt och smidigt kan påverka hur bilden tas.

Kort sagt, vill du fotografera på allvar blir det bättre och är faktiskt enklare med en riktig kamera. Du vill helst ha en som är märkbart bättre än mobilen, men du vill inte släpa runt på en stor, tung och klumpig systemkamera. Finns det någon bra kompromiss?

Välj en entumskamera

Jodå, de senaste tre-fyra åren har ett nytt segment vuxit fram: Entumskompakterna. Den första var Sony RX100 som dök upp 2012. Det här är en liten smidig kamera du kan stoppa ned i rymlig skjortficka. Ändå har den ett bra zoomobjektiv och en relativt stor bildsensor, en så kallad entumssensor som gett namn åt kameratypen. De här sensorerna är fyra gånger större än de i klassiska kompaktkameror och fem-sex gånger större än de flesta mobilkamerasensorer.

Sensor Panasonic TZ1000
Den nya generationens entumssensorer ser ut så här.

Varför är sensorstorleken så intressant? Av samma skäl som filmstorleken var intressant innan vi hade digitalkameror. En större yta fångar mer ljus, och mer ljus innebär bättre bildkvalitet. Det här är ett viktigt skäl att yrkesfotografer fortfarande envisas med stora klumpiga systemkameror.

Idag har entumskompakter blivit ett eget segment och ursprungliga RX100 har fått tre uppföljare; de två senaste av dem är med i vårt startfält. Det här har helt enkelt snabbt blivit en populär kameratyp bland fotoentusiaster. De kombinerar smidigheten i en klassisk kompaktkamera med överraskande mycket av bildkvaliteten i en systemkamera.

På tal om systemkameror kan vi nämna att det faktiskt finns entumskameror där du kan byta objektiv. Nikons kameror i 1-serien, som Nikon 1 J5, AW1 eller V3, har entumssensorer precis som kamerorna i vårt startfält. Men vi har koncentrerat oss på entumskameror med fast monterat objektiv.

Alla har zoom

Alla kamerorna i startfältet har några gemensamma drag. Allihop har zoomobjektiv, från tre gångers zoom upp till 25 gånger. Ju större zoomomfång, ju mer flexibel är kameran, men i gengäld blir den större och tyngre. Alla kamerorna har vad man brukar kalla ljusstarka objektiv, att de kan släppa igenom mycket ljus.

Alla deltagarna kan spara så kallat råformat, alltså att du kan spara bildfiler som innehåller mer data än vanliga jpeg-bilder vilket är bättre för dig som vill redigera dina bilder i efterhand. Alla deltagarna har inbyggd blixt och wifi. Det senare gör att du via tillverkarnas appar enkelt kan hämta bilder från kameran till mobilen och lägga upp dem så släkt och vänner kan se dem.


Så viktig är zoomen

Här ser du vad ett rejält zoomomfång innebär. På stora bilden ser du Gröna Lund i Stockholm fotograferat med Canon G3 X med zoomen inställd på 24 mm. Men du ser också två exempel på samma motiv fotograferade inzoomat till 600 mm. Det är en drastisk skillnad i bildvinkel.

Zoom 1
Zoom 2

Så gjorde vi testet

Vi bjöd in kameratillverkarna att delta med kompaktkameror med entumssensorer som kostar mindre än cirka 10 000 kronor. Vi hoppade över några modeller som är för inbördes lika eller där vi upplever att de är direkt riktade till videoentusiaster.

Vi har testkört alla kamerorna och bedömt deras bildkvalitet. Men vi har också tittat mycket på hur de är att fotografera med, hur bekväma är de att bära och hur smidigt det är att ändra inställningar. Vi har även vägt in hur mycket funktioner och finesser de erbjuder och hur bra finesserna passar för den som vill ha en bra semesterkamera.