Canon Powershot G3 X – Vildmarkskameran

Canon Powershot G3 X

Canon Powershot G3 X har det största zoomomfånget i vårt startfält, 25 gånger, motsvarande 24-600 mm. Annorlunda uttryckt, du har hela skalan från rejäl vidvinkel till väldigt långt teleobjektiv. Kameran är dessutom tätad mot fukt och damm vilket känns tryggt om du tar med den ut på vandringar i skog och mark. Baksidan av det här är att kameran blir ganska stor och tung. Men jämfört med att bära med sig en systemkamera med motsvarande zoomomfång är den ändå både liten och lätt.

Bildkvaliteten är bra, men skärpan är inte riktigt i klass med de bästa bland konkurrenterna. Men ingen av dem har 600 mm, så ska du till exempel fotografera djur på avstånd blir resultatet i alla fall bättre med G3 X. I svagt ljus brusreducerar kameran lite hårdhänt vilket gör bilderna lite mjuka.

Hanteringsmässigt finns egentligen bara en brist, men en rätt stor sådan. G3 X saknar inbyggd sökare. När du fotograferar med långa brännvidder, som i intervallet 300-600 mm så saknar du verkligen en sökare. Det finns en lös sökare som tillbehör, EVF-DC1, men den kostar 2 400 kronor och gör kameran rätt mycket klumpigare. Men i övrigt är knappar och rattar bra utformade, vi gillar till exempel den stora tydliga ratten för exponeringskompensation. Skärmen kan vinklas rejält, inklusive framåt och har en bra pekskärmsfunktion som ofta är hjälpsam.

Autofokusen är bra så länge motiven inte rör sig allt för mycket eller för snabbt. Serietagningen är snabb när du sparar bilder som jpeg-filer. Använder du råformat tar kameran bara en enda bild/sekund.

Videofunktionerna är utmärkta och stort pluspoäng både för mikrofoningång och hörlursuttag, något G3 X är ensam om i startfältet. Synd att kameran inte har 4k, men för semesterfilmning är det ingen stor brist. Kvaliteten på full-hd-video är bra.

Canon Powershot G3 X

Kontakt: www.canon.se
Bildstorlek: 20 megapixel
Zoomomfång, brännvidd: 25x, 24–600 mm
Objektivets ljusstyrka: f/2,8–5,6
Närgräns: 5 cm
Bildskärm: 3,2 tum, 1,6 megapixel,vinklingsbar
Sökare: Finns som tillbehör
Serietagning: 5,9 bilder/sek
Inbyggd blixt: Ja
Video: 1920x1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd
Kontakter: Usb, hdmi, mikrofoningång, hörlursuttag
Wifi: Ja, med nfc
Batterikapacitet: 300 bilder
Mått: 123 x 77 x 105 mm
Vikt: 733 gram
Pris när vi testade: 7 980 kr

plus

Mycket stort zoomomfång, vädertätad, pekskärm, blixtsko

minus

Saknar sökare, tung, lite långsam

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Rådjur
Ett rådjur i en villaträdgård på ungefär 100 meters avstånd. Här har du stor glädje av att zoomen går till 600 mm. Med sin vädertätning är Powershot G3 X en trevlig kamera att ta med ut i skog och mark.

Panasonic Lumix DMC-TZ100 Pris vid test: 7980 kr.

Bästa pris just nu: 4587 kr