Canon Powershot G5 X – Lagomkameran

Canon Powershot G5 X

Canon har en serie med fyra entumskompakter, allihop med i grunden samma sensor. Här finns långzoomaren G3 X och budgetmodellen G9 X som bägge är med i vårt test. Men också mellanmodellerna G7 X och G5 X. De här två använder samma objektiv, lite förenklat är G5 X en G7 X med sökare och med fler knappar och reglage vilket gör den lite klumpigare och en dryg tusenlapp dyrare. Vi valde att kika på G5 X eftersom det är den enda av de fyra Canon-modellerna med inbyggd sökare.

Sökaren gör kameran lite klumpigare, men den förbättrar hanteringen rejält. Dessutom har G5 X inte mindre än tre rejäla rattar, två ovanpå och en framtill plus en ring runt objektivet med klickstopp. Kameran har ett ovanligt tydligt grepp med en trevlig gummiklädd utbuktning för fingrarna framtill och ett mindre men också gummiklätt tumgrepp bak. Bildskärmen med pekfunktion är fullt vrid- vänd- och vinklingsbar. Det här är en trevlig kamera att hålla i och arbeta med. En nackdel med det här är att G5 X inte är en kamera du stoppar i skjort- eller byxfickan, men den går trots allt lätt ned i en jackficka.

Bildkvaliteten är bra, objektivet är mycket skarpt i teleläget, i vidvinkelläget är det mycket bra i mitten och lite mjukare ute i hörnen, men inte mer än hos konkurrenterna. Detaljteckningen är bäst i hela startfältet, mycket tack vare att objektivet är bra. I svagt ljus får du fina resultat även när du skruvat upp känsligheten till iso 800, på iso 1600 börjar bruset synas, men bildkvaliteten är fortfarande bra. Brusmässigt beter sig alla kamerorna i testet ganska lika, sensorerna har väldigt likartade prestanda.

G5 X har wifi med nfc. Den har dessutom en knapp på ena sidan – tryck på den och kameran kopplar direkt upp sig till enheter den varit ansluten till tidigare. Canons appar tillhör de bättre och ger bra möjligheter att styra kameran.
 M3 rekommenderar

Canon Powershot G5 X

Kontakt: www.canon.se
Bildstorlek: 20 megapixel
Zoomomfång, brännvidd: 4,2x, 24–100 mm
Objektivets ljusstyrka: f/1,8–2,8
Närgräns: 5 cm
Bildskärm: 3 tum, 1 megapixel, vridbar
Sökare: Inbyggd
Serietagning: 5,9 bilder/sek
Inbyggd blixt: Ja
Video: 1920x1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd
Kontakter: Usb, hdmi, mikrofoningång
Wifi: Ja, med nfc
Batterikapacitet: 210 bilder
Mått: 112 x 76 x 44 mm
Vikt: 353 gram
Pris när vi testade: 6 835 kr
    

plus

Bra sökare, bra objektiv, justerbar pekskärm, bra grepp och reglage, blixtsko

minus

Inte så fickvänlig, lite dyr, långsam med råfiler

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10
Husfasad
Sommar, semester och sol. Canon Powershot G5 X är en oerhört trevlig liten kamera som utmanar Panasonic TZ100 om titeln Bäst i test. Det här är en smidig kamera att använda och att ha med sig som tar utmärkta bilder.

Panasonic Lumix DMC-TZ100 Pris vid test: 7980 kr.

Bästa pris just nu: 4587 kr