Canon Powershot G9 X – Minsta kameran

Canon Powershot G9 X

Canon Powershot G9 X är den enda kameran i startfältet för under 5 000 kronor. Den är minst och lättast i starfältet, den väger bara just över 200 gram och är lite mer än 30 mm tjock. Det här är verkligen en kamera som går ned i en skjortficka. Trots det har den ett helt ok grepp tack vare gummiklädsel både fram och bak.

Objektivet har mindre vidvinkel som de övriga i testet, och det är det lika ljusstarkt. Jämför du med en traditionell kompaktkamera med mindre sensor ger G9 X mycket bättre bildkvalitet, men den ligger en liten aning efter Powershot G5 X och G7 X med deras aningen större och lite skarpare objektiv. En annan skillnad mot de andra modellerna i Canons serie är att G9 X saknar blixtsko. De övriga modellerna kan använda Canons stora utbud av kamerablixtar.

Bildskärmen på tre tum tar upp nästan hela baksidan. Eftersom det inte finns plats för en ring eller ratt på baksidan så bläddrar du bland menyalternativ eller bilder med ringen runt objektivet och zoomreglaget. Eller så använder du den utmärkta pekskärmen. Du når de viktigaste inställningarna genom att trycka på Q-knappen och väljer sedan funktion via pekskärmen. Det här är inte en kamera för dig som ogillar pekskärm, du kommer att använda den mycket. Precis som på G5 X har du en snabbknapp på ena sidan för att aktivera wifi.

En kul funktion är Kreativ tagning där kameran utöver en vanlig bild också spar fem kopior där den själv väljer effektfilter och beskär bilderna. Det här är faktiskt lite lärorikt att prova, du kommer få nya bildidéer. En annan intressant funktion är Hybridauto där kameran själv sparar små tvåsekunders videoklipp varje gång du tar en stillbild. Alla de videoklippen och stillbilder från en dag läggs automatiskt samman till en liten film. Under en semester, en fest eller liknande kan det ge riktigt roliga resultat.

Canon Powershot G9 X

Kontakt: www.canon.se
Bildstorlek: 20 megapixel
Zoomomfång, brännvidd: 3x, 28–84 mm
Objektivets ljusstyrka: f/2–4,9
Närgräns: 5 cm
Bildskärm: 3 tum, 1 megapixel
Sökare: Nej
Serietagning: 6 bilder/sek
Inbyggd blixt: Ja
Video: 1920x1080 i 25/30/50/60p, mpeg-4, avchd
Kontakter: Usb, hdmi
Wifi: Ja, med nfc
Batterikapacitet: 220 bilder
Mått: 98 x 58 x 31 mm
Vikt: 209 gram
Pris när vi testade: 3 990 kr

plus

Lätt, kompakt, bra pris

minus

Zoomomfånget, ljussvagt objektiv, ingen sökare

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Vitsippor
Alla kamerorna i testet har bra närgräns och kan ta fina närbilder på några centimeters avstånd. Men här märks en tydlig skillnad mot traditionella kompakter och mobilkameror: du kan få en snyggt oskarp bakgrund.

Panasonic Lumix DMC-TZ100 Pris vid test: 7980 kr.

Bästa pris just nu: 4587 kr