Sony RX100 III – Fickkamera med sökare

Alla fyra varianterna av RX100 är mycket lika till det yttre. Men RX100 III var den första med inbyggd sökare vilket gör den ännu mer användbar. Det här är en lätt, kompakt och smidig kamera att ha med sig. Med objektivet infällt går den ned i en rymlig skjortficka eller byxficka. Detta trots att det är både skarpt och ljusstarkt objektiv, med knappt tre gångers zoomomfång. Ett ganska litet omfång, men kameran ger skarpa bilder utan förvridning eller andra konstigheter och när objektivet fälls in blir kameran verkligen kompakt.

Sökaren fälls upp ungefär som en blixt och när den är uppe drar du sökarokularet bakåt. Lösningen är elegant, men tar några ögonblick när du startar kameran och vi undrar hur länge konstruktionen håller. Skärmen är vinklingsbar uppåt och nedåt, men saknar pekfunktion. Vi hade gärna sett någon form av gummiklädsel på kamerans framsida, ungefär som på Canons G9 X. Det hade gjort underverk för greppet. Nu blir kameran lite irriterande hal, i synnerhet med handskar.

Bildkvaliteten är utmärkt, mycket tack vare det skarpa och väl korrigerade objektivet. 20 megapixel räcker till mycket bra detaljteckning. Tack vare den relativt stora maxbländaren på f/1,8-2,8 kan du få lite snyggt oskarp bakgrund när motivet är nära och bakgrunden en bit bort. Dessutom fungerar kameran bra även i svagt ljus, upp till iso 800 är resultatet mycket bra, på iso 1600 märks bruset, men bildkvaliteten är fortfarande bra. Alla kamerorna i testet har likartade sensorprestanda, RX100 har dock en fördel med sitt mycket ljusstarka objektiv.

Kameran kan ta panorama-bilder, ungefär som i en mobil, men med mycket bättre resultat. Sony har ett helt utbud av appar för mobiler och surfplattor som kan styra kameran.

M3 rekommenderar
Sony Cybershot RX100 III

Kontakt: www.sony.se
Bildstorlek: 20 megapixel
Zoomomfång, brännvidd: 2,9x, 24–70 mm
Objektivets ljusstyrka: f/1,8–2,8
Närgräns: 5 cm
Bildskärm: 3 tum, 1,2 megapixel, vinklingsbar
Sökare: Inbyggd
Serietagning: 10 bilder/sek
Inbyggd blixt: Ja
Video: 1920x1080 i 24/25/30/50/60p, mpeg-4, avchd, xavc-s
Kontakter: Usb, hdmi
Wifi: Ja, med nfc
Batterikapacitet: 320 bilder
Mått: 102 x 58 x 41 mm
Vikt: 290 gram
Pris när vi testade: 6 790 kr

plus

Ljusstark optik, kompakt format, snabb serietagning, sökare

minus

Litet zoomomfång, ingen mikrofoningång, ingen pekskärm

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10
 Skeppsholmen
Sony RX100 är tillsammans med Canon G3 X de lättaste och mest kompakta kamerorna i startfältet. Det här är en fickkamera som är snabb och tar utmärkta bilder. Perfekt att ha i fickan när du är ute och turistar.

Panasonic Lumix DMC-TZ100 Pris vid test: 7980 kr.

Bästa pris just nu: 4587 kr