Kinesiska Xiaomi är en av världens absolut största mobiltillverkare, men är nästan okända i Sverige. Det är inte så konstigt eftersom de inte officiellt sålt sina mobiler på den europeiska marknaden förrän nu, utan det är främst i hemlandet som de är en gigant. Här i Sverige har vi endast sett dem hos enstaka butiker som privatimporterat. Men nu har de öppnat en egen svensk webbutik där de säljer ett urval av sina modeller, och vi fick tag på den senaste och bästa med namnet Mi5.

Missa inte: Moto G4 Plus – stark rekommendation för prisad budgetlur

Xiaomi har blivit populära tack vare extremt prispressade men ändå högt specade modeller, och Mi5 är inget undantag. Telefonen finns i två varianter, med 32 GB och aningen nerklockad processor, eller med 64 GB eller 128 GB och full hastighet.

Xiaomi Mi5
Galaxy S7-inspirationen är tydlig i formgivningen. Och det finns ju sämre saker att ta efter.

Prestanda i topp

Eftersom det rör sig om en Snapdragon 820 i bägge modellerna lider ingen av dem brist på prestanda. Xiaomi brukar utmärka sig med lätt extrema benchmarkresultat, men här håller de mer eller mindre samma tempo som andra Snapdragon 820-telefoner, som HTC 10 och LG G5.

Den vi testat är 64 GB-versionen. Det känns som rätt storlek, även om 128 GB inte kostar så fasligt mycket mer. 32 GB kan i alla fall bli lite för snålt, eftersom telefonen inte har sd-kortläsare.

En sak som skiljer Mi5 från de flesta mobiler som säljs i Sverige är 4g-mottagningen, telefonen stödjer inte LTE på 800 MHz-bandet. Om detta innebär något problem låter vi vara osagt, under vår vecka med den var 4g-uppkopplingen snabb och stabil, både i storstad, på landet, stillastående på på resande fot. 

Galaxy-vibbar

Till det yttre är Xiaomi Mi5 en elegant slimmad smartphone med Gorilla Glass fram och baktill, och samma rundade form på baksidan som Samsung Galaxy S7. Kanterna i metall är rakare än Galaxy S7, vilket ger den lite mindre bekvämt grepp. Men med ovanligt lätt vikt för att vara i den här storleken och hög kvalitet i detaljerna känns den fortfarande trevlig att greppa.

Framtill har vi en plan glasyta med en 1080p ips-skärm på 5,15 tum och en hemknapp tillika fingeravtrycksläsare längst ner. Skärmen håller bra kvalitet men har lite blekare kontrast än de allra bästa ips-skärmarna just nu, och kan givetvis inte slå amoled-skärmar på den punkten.

Mi5
Mi5 är en av de lättaste smartphones vi sett på länge. Det är överraskande, med tanke på att det är en femtummare.

Inget som sticker ut

Samma sak kan sägas om kameran, den är generellt bra och har godkända specar, men står inte ut i mängden. Den har 16 megapixelsensor, f/2.0-bländare och optisk bildstabilisator – men inga speciella ess i rockärmen som gör att den sticker ut. Du kan tryggt ta bra bilder så länge du inte utmanar med för dunkelt ljus eller för skakigt grepp.

Ljudmässigt sticker den inte heller ut i mängden, men samtalskvaliteten är lite över medel, med hög volym och bra röståtergivning. Hörlursuttag sitter högst upp och ger oss ungefär genomsnittlig ljudkvalitet. Bra för den som inte är kräsen audiofil, men inte det bästa alternativet på den punkten.

Batteriet laddas med en usb typ c-kontakt och går snabbt att ladda. Batteritiden är varken bra eller dålig, men helt klart godkänd. Över usb-porten kör den snabba usb 3.1, vilket gör att du till exempel snabbt kan tömma eller fylla den med musik och film före semestern eller foton efteråt.

Flexibelt system

Operativsystemet är Android 6.0 med egna gränssnittet MIUI 7, ett snyggt och stramt gränssnitt som påminner om det i Huaweis telefoner. Kineserna har uppenbarligen inspirerats av varandra, eller kanske rentav delar idéer. I standardläge gör MIUI en hel del på lite udda sätt, till exempel hur de visar notifieringar. En styrka med telefonen och Xiaomis system är att det är väldigt lätt att anpassa.

MIUI
MIUI är ett rent och snyggt gränssnitt. En del kinesiska egenheter förekom i vårt testexemplar, men de som säljs nu ska vara bättre väst-anpassade.

Det går med några snabba inställningar att ställa in så upplägget blir mer Android-likt. Det finns till och med verktyg för att köra in en helt egen så kallad rom, även om det troligen gör att du bränner din garanti.

Tidigare har det ibland varit problem med Xiaomi och andra mobiler inriktade helt mot Kina, då de inte haft Googles tjänster som Play Butik, utan bara sina egna tjänster. De som säljs den officiella vägen i Sverige har blivit kompletterad med internationell mjukvara, och en separat västvänlig uppdatering av MIUI ska också vara på gång.

M3 rekommenderarOmdöme

Det är kort gott väldigt lite att klaga på här, och Xiaomi är en riktigt kul ny bekantskap till ett minst sagt slagkraftigt pris. Kvalitetsbygget, höga prestandan och det smarta och anpassningsbara gränssnittet hör till fördelarna.

Däremot är det uppenbart att tillverkarena snålat på vissa punkter för att just kunna hålle nere priset. De flesta konkurrenter erbjuder något extra: vattentålighet, kamera utöver det vanliga, extra bra ljud, och så vidare. Mi5 skyltar istället med konkurrenskraftigt pris.


Fakta Xiaomi Mi5

Tillverkare: Xiaomi
Funktion: Smartphone
Systemkrets/processor: Snapdragon 820, 2,158 GHz dual core + 1,6 GHz dual core
Minne: 3 GB RAM
Lagring: 64 GB
Skärm: 5,15 tum ips, 1080x1920 bildpunkter (428 ppt)
Kamera: 16 megapixel m led bak, 4 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3.1 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Batteritid: 7h 30min webbvideo (wifi), 9h blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6.0 med MIUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Storlek: 6,9 × 14,5 × 0,7 cm
Vikt: 129 g
Pris: 5 600 kr

plus

Höga prestanda
Anpassningsbar
Tunn och mycket lätt
Bra pris

minus

Kantigt grepp
Något alldaglig kamera
Få extra funktioner

Betyg 4 av 5