När köpte du egentligen en cd-skiva senast?

Om svaret på den frågan är något annat än ”hmm… 2007?” lär du vara i minoritet bland våra läsare. Då kanske du bör tänka igenom dina musikvanor. Inte för att det är något fel på cd-skivor, utan för att det på så många sätt är bättre att göra som alla andra – strömma din musik från nätet!

Missa inte: Välj rätt trådlös högtalare – vi har testat 12 modeller

Fördelarna är uppenbara – du slipper betala för låtar du inte vill ha, du slipper åka buss till musikaffären, och du slipper repiga skivor.

Utan att ha ordentligt på fötterna vågar vi påstå att onlinemusik för de flesta är synonymt med Spotify. Inte så konstigt kanske med tanke på att Spotify är svenskt och att företaget var tidigt ut med sin tjänst. Det finns dock flera alternativ där ute. Tjänster med andra strängar på sina lyror som är väl så intressanta som Spotify.

På många sätt är tjänsterna dock ganska lika varandra. De erbjuder liknande utbud av musik, de kostar ungefär lika mycket och de fungerar på såväl datorn som i telefonen. Skillnaderna hittar vi bland annat i hur du använder tjänsterna och på vilket sätt innehållet paketeras till dig som användare.
Ljudkvalitet är givetvis en viktig faktor i tjänstens totala kvalitet.

Missa inte: Här är bästa multiroom-systemet

Vi har dock mer eller mindre bortsett från detta i testet, då tjänsterna inte skiljer sig nämnvärt från varandra i det fallet. Alla de testade tjänsterna låter ungefär lika bra, och de allra flesta lyssnare hör ingen skillnad alls. Det enda undantaget från denna regel är Tidal, och då gäller det den dyrare hifi-versionen av tjänsten som erbjuder musik i losslessformatet flac.


Så testade vi

Vi har valt ut de sex tjänster som vi dels anser täcker in det största antalet svenska användare, och dels är mest intressanta för en svensk musiklyssnare. Vi har skapat konton i varje tjänst och använt tjänsterna i några veckor, såväl i telefonen som på datorn.

Tjänsterna har bedömts utifrån ett antal kriterier, exempelvis användarvänlighet, antal låtar, funktioner och innehållsanpassning. Det vill säga finns det redaktionellt skapade spellistor med olika innehåll, anpassning till användaren med mera.