Apple Music – Snabbväxande tjänst imponerar
Sedan Apple lanserade sin musiktjänst har de värvat över tio miljoner betalande användare. Det är därmed en snabbt växande aktör, och det finns väl egentligen inget som säger att tillväxttakten kommer att minska.

Missa inte: Här är bästa hörlurarna – vi testar 15 modeller

Apple Music
Apples app imponerar

För att använda Apple Music på datorn behöver du installera Itunes – ett program som har retat gallfeber på många Ipod- och Iphone-användare de senaste femton åren. Under flera av flikarna i musikspelaren döljer sig onlineinnehåll, och det finns massor av spellistor av olika karaktär att välja på. Här har Apple lagt ner en hel del jobb, vilket vi är tacksamma för. Det finns också en mängd olika radiostationer i olika genrer, och det går enkelt att exempelvis spara ett spår från radion i dina egna spellistor. Precis som hos flera av konkurrenterna går det att starta en station baserad på en låt du har valt.

Apple har också infört en funktion som heter Connect. Det är i princip en kanal via vilken artisterna kan kommunicera med sina fans, som i sin tur kan kommentera inlägg och klipp. Inget som inte Facebook klarar, men trevligt ändå.

I katalogen finns drygt 30 miljoner låtar. Det här är också den enda tjänst där du kan hitta musik av Taylor Swift, som med buller och bång drog in sin musik från övriga tjänster. Du kan enkelt ladda ner låtar för att spela offline när du saknar internetuppkoppling.

Gränssnittet på datorn är helt enkelt Itunes, och det känns varken modernt eller särskilt effektivt. Mobil-appen däremot är betydligt vassare. Här har Apple lyckats få in det mesta och göra det lättillgängligt utan att krångla till det.

Apple Music är definitivt en värdig utmanare till de andra tjänsterna, och har egentligen det mesta vi vill ha. Möjligen saknar vi en webbversion så att du slipper installera Itunes om du befinner dig vid en okänd dator. Priset ligger precis som för övriga tjänster på 99 kronor per månad, men Apple bjuder storslaget på tre månaders prövotid. För en ynka femtiolapp extra per månad får ytterligare fem personer i familjen använda Apple Music – prisvärt! Nyligen införde Apple studentpriser på tjänsten. Den som studerar kan därmed få Apple Music för 49 kronor i månaden, vilket är betydligt billigare än vad konkurrenterna kan erbjuda, fortfarande med full funktionalitet. 
 

M3 rekommenderarFakta Apple Music

Webbadress: www.apple.com/music
Plattformar, dator: Windows, OSX
Plattformar, mobil: Android, IOS
Plattformar, övrigt: Sonos
Antal låtar: >30 milj
Stöd för offlinelyssning: Ja
Ljudkvalitet: 256 kbit/s AAC
Finns gratisversion? Nej
Finns familjekonto? Ja, sex användare för totalt 149 kr. 
Kostnad per månad: 99 kr (49 kronor student).

Skaffa ett konto här!
Ladda ner till Android

plus

Tre månaders prova på
Bra innehåll
Lättanvänd app
Generöst familjeabonnemang

minus

Itunes känns omodernt
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10