Tidal – Jay Z bjussar på videor

För de verkliga audiofilerna innebär strömmande musik i allmänhet en rejäl kompromiss med ljudkvalitet. De allra flesta hör sannolikt inte att musiken komprimerats ganska kraftigt för att vara lämplig för nätverksdistribution, men det finns personer som helst inte gör avkall på sina kvalitetskrav. Tidal vänder sig direkt till dessa användare, och erbjuder musik i formatet lossless flac. Ljudkvaliteten är alltså högre än hos konkurrenterna, men det kan vara värt att tänka på att lossless förbrukar oerhört mycket mer data om du lyssnar via telefonen.

Tidal
Tidals gränssnitt är tyvärr lite plottrigt.

Tidal utmärker sig även genom att ha bortåt 100 000 musikvideor i utbudet, utöver de 25 miljoner låtar som finns. Även här är det hög kvalitet som gäller, och det mesta finns att se i 1080p.

Tjänsten är ursprungligen en nordisk produkt, men köptes förra året upp av bland annat sångaren Jay Z. Tjänsten omlanserades därefter som den första artistägda musiktjänsten, med ett uttalat syfte att ge en större andel av inkomsterna tillbaka till artisterna. Numera har också norska Wimp smugits in i tjänsten.

Det är enkelt att komma igång med tjänsten. Det finns ingen gratisversion, du får helt enkelt välja mellan Premium för 99 kronor per månad eller hifi (med losslessljud) för det dubbla. Det finns också en familjelösning där du får en användare till för 50 procent högre pris. Bättre än inget, men det är ju inget jätteklipp rent ekonomiskt.

Webbgränssnittet är stramt och avskalat, och det är lätt att hitta rätt direkt. Det finns ett antal färdiga spellistor i olika genrer, men de är gömda bakom ett musklick. Däremot finns funktioner som låter dig lyssna på kommande artister eller artister som är stora i andra delar av världen och kan vara värda att tipsas om. Vi saknar däremot en funktion som skapar spellistor baserat på din musiksmak, dock går det att starta en spellista med utgångspunkt i en specifik låt. Ungefär samma funktionalitet finns i appen, men Tidal har inte riktigt lyckats med gränssnittet – det känns plottrigt och lite krångligt att ta sig fram.

Tidal är utan tvekan en bra tjänst, och om du behöver perfekt ljud eller vill se musikvideor så är den ett självklart val.

M3 rekommenderarFakta Tidal

Webbadress: www.tidal.com
Plattformar, dator: Windows, OSX
Plattformar, mobil: Android, IOS, Windows Phone
Plattformar, övrigt: Saknas   
Antal låtar: >40 milj
Stöd för offlinelyssning: Ja
Ljudkvalitet: 320 kbit/s (flac 1411 kbit/s i Tidal Hifi).
Finns gratisversion? Nej
Finns familjekonto? Ja. En extra användare för 49 respektive 99 kr extra.
Kostnad per månad: 99 kr (199 kr för Tidal hifi)

Skaffa ett konto här!
Ladda ner till Android
Ladda ner till Itunes

plus

Losslessljud
90 000 musikvideor
Bra urval

minus

Halvsnålt familjeabonnemang

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10