Precis som vi numera vänder oss till internet när det kommer till att konsumera film och tv-serier, är den mesta musiken vi just nu lyssnar på också streamad från valfri internettjänst. Här kan vi lyssna på på musik, hitta nya favoritlåtar, komponera egna spellistor och ladda ned allt offline, så vi kan lyssna när som helst.

Testade musiktjänster

Låt oss först få en sak ur vägen: Det är svårt att mäta sig med Spotify. Även om Spotify hypotetiskt var såväl sämre som dyrare än konkurrenterna, har andra tjänter ändå gigantisk uppförsbacke i form av den totala dominans Spotify har bland musiklyssnare i dag – framför allt i Sverige. Därför blir alla andra tjänster tyvärr inte lika smidiga att använda. Hur kul är det att få en länk till en låt som inte går att öppna eller att skapa en spellista som ingen av ens vänner kan lyssna på?

Varför då ens testa konkurrenterna, kanske du tänker? Om vi överser med att den som väljer att avvika från Spotify-normen onekligen kommer att få stå ut med ett visst utanförskap, finns det ändå anledning att ifrågasätta om Spotify verkligen är det bästa alternativet.
Här är två viktiga saker vi lärde oss under testets gång:
 

1. Alla tjänster har ett godkänt utbud

Något vi upptäckte under testet är att de flesta streamingtjänsterna har ett relativt liknande utbud inom de flesta genrer. Från att artister bojkottat vissa tjänster eller släppt sin musik exklusivt på andra plattformar, släpps nu den absoluta majoriteten av alla spår på samtliga plattformar samtidigt.

Hur väl utbudet presenteras skiljer sig däremot stort mellan de olika tjänsterna, i form av kurerade spellistor, algoritmer som listar ut vilken låt vi kan tänkas vilja lyssna på härnäst, och så vidare.
 

2. Hur ljudkvalitet uppfattas är otroligt subjektivt och varierande

Många av tjänsterna stoltserar med hög ljudupplösning och stora, fina ljudfiler. Förutsatt att du inte tänker använda tjänsten i professionella sammanhang och har tillgång till utrustning som kan hantera den här typen av filer spelar dessa siffror förmodligen ingen roll.

Med det sagt hör vi skillnad när vi lyssnar på samma låt, med samma utrustning, via de olika tjänsterna. Vi har lyssnat på låtar från olika genrer i alla möjliga olika sammanhang, med olika typer av hörlurar och högtalare, och vi tycker sällan att den tjänst som på pappret har bäst ljudkvalitet låter bäst. Det varierar stort mellan högtalare och hörlurar, vilken typ av låt och såklart vem som lyssnar.
 

Så gjorde vi testet

Utöver hur väl tjänsterna låter har utvärderat tjänsterna utifrån användarvänlighet, utbud, stabilitet, funktionalitet och prisvärdhet. Hur ljudkvalitet uppfattas beror på många olika aspekter, framförallt vilken typ utrustning du har. Vi vill därför kasta in en brasklapp för att din upplevelse av tjänsternas ljudkvalitet kan skilja sig från vår, beroende på hur och när du streamar musik.

Vi har gjort vårt bästa för att återskapa de scenarion som vi tror att majoriteten av våra läsare kommer att använda tjänsterna i och utgått från hur bra vi upplever att tjänsterna presterar under dessa.

Vi har testat tjänsterna på så många plattformar som möjligt, på olika typer av ljudsystem och hörlurar för att kunna avgöra vilken som är bäst för olika användare. Vi har även laddat ned filerna offline och använt högsta möjliga kvalitet innan vi uttalat oss om musikkvaliteten.

Gällande tjänsternas utbud har vi gjort stickprover av låtar inom olika typer av genrer. Vi har även använt tjänsterna under minst ett par veckors tid för att se hur väl tjänsterna kan anpassa sig efter vår musiksmak.

Amazon Music Unlimited – varken smart eller snyggt

Lämnar mycket att önska med bristande funktionalitet.

Amazon Music Unlimited
Betyg 2 av 5

Omdöme

I nuläget har vi svårt att motivera varför någon skulle välja Amazon Music Unlimited som sin musikstreamingtjänst. För samma månadskostnad som konkurrenterna får du bristande funktionalitet och knapert med inspirerande spellistor.

Positivt

 • Stöd på många plattformar
 • X-ray visar information om personerna bakom låtarna

Negativt

 • Osammanhängande spellistor
 • Knöligt gränssnitt
 • Vissa spellistor är inte tillgängliga
Testad: Februari 2021
Kontakt: Amazon Music Unlimited
Pris: 9,99 euro/månad. 14,9 euro för familjeabonenmang (upp till sex olika användare). Gratisalternativ finns. Testa gratis i en månad här!

 Läs hela testet av Amazon Music 


Apple Music: Krispigt ljud och bra utbud

Vi saknar några viktiga funktioner som vi hittar hos andra tjänster.

Apple Music
Betyg 4 av 5

Omdöme

Apple presenterar en förvånansvärt bra tjänst, som vi tycker nästan fått oförtjänt lite uppmärksamhet i det Apple-frälsta Sverige. Det finns definitivt förbättringspotential och för Iphone-användare är det onekligen störigt att inte kunna casta till sina Google-enheter. Men vi vill ändå slå ett slag för Apple-användare att utnyttja den gratis testperioden och se om ni upplever samma skillnad i ljudkvalitet i era hörlurar och högtalare som vi gjorde.
 

Positivt

 • Riktigt krispigt ljud
 • Bra utbud av musik
 • Snyggt gränssnitt…

Negativt

 • … men laggigt
 • Segladdade spellistor
 • Inget Chromecast-stöd i Iphone-appen.
Testad: Februari 2021
Kontakt: Apple
Pris: 99 kronor/månad, student 49/kronor/månad eller familj 149 kronor/månad. Testa tre månader gratis här!

 Läs hela testet av Apple Music 


Spotify: Mer än bara musik

Spotify har förutom ett stort utbud av musik även mängder av poddar.

Spotify
Betyg 5 av 5

Omdöme

Spotify är onekligen, framför allt på den svenska marknaden, måttstocken vi använder för att jämföra andra musikstreamingtjänster med. Efter att ha testat konkurrensen kan vi konstatera att även om det inte är en felfri tjänst, förtjänar Spotify ändå sin unika plats på musikstreamingmarknaden.

Positivt

 • Många olika abonnemangsformer att välja mellan
 • Bra gränssnitt
 • Riktigt bra utbud av både musik och poddar
 • Hög kvalitet på spellistorna
   

Negativt

 • Kommande prishöjning gör abonnemangen dyrare än konkurrenterna
 • Måste uppdatera skrivbordsappen stup i kvarten
Testad: Februari 2021
KontaktSpotify
Pris: Premium: 109 kronor/månad. Family: 189 kronor/månad (upp till sex olika användare). Duo: 149 kronor/månad. Testa gratis i en månad här!
  Läs hela testet av Spotify 

Tidal: Bäst ljud av alla musiktjänster

Jay-Z:s musikstreamingtjänst erbjuder unik ljudkvalitet till en maffig prislapp.

Tidal
Betyg 3 av 5

Omdöme

Tidal fyller en viktig funktion med sitt svindyra hifi-abonnemang för de som kräver att streamingtjänsten de använder ska hålla professionell nivå. Alla andra typer av användare kommer inte kunna utnyttja den kvalitet som Tidal erbjuder. Vi ser inte heller någon anledning till att välja deras billigare Premium-abonnemang, när tjänster som till exempel Spotify eller Youtube Music erbjuder samma funktionalitet till en lägre månadskostnad.
 

Positivt

 • Överlägset högst ljudupplösning
 • Stöd för Dolby Atmos
 • Finns på Svenska
 • Användarvänligt och stabilt

Negativt

 • Dyrt
 • Laggig Cast-funktion
 • Alla låtar finns inte i högsta möjliga upplösning
Testad: Februari 2021
Kontakt: Tidal
Pris: Premium: 99 kronor/månad (149 kronor/månad via Itunes). Hifi: 199 kronor/månad (279 kronor/månad via Itunes). Testa gratis i en månad här!

 Läs hela testet av Tidal 


Youtube Music Premium: Bäst på personliga blandband

Googles musiktjänst lyckas pricka in musiksmak snabbt och precist.

Youtube Music Premium
Betyg 4 av 5

Omdöme

Youtube Music är extremt likt Spotify, från utbud till funktionalitet. Google har dock lyckats få till ännu smartare algoritmer för att lära känna din musiksmak. När de kan leverera bättre spellistor blir Youtube Music en värdig konkurrent, tills dess skulle vi säga att Spotify ger mer musikglädje för pengarna.

Positivt

 • Stöd för många plattformar
 • Bra gränssnitt på alla enheter
 • Lär sig din musiksmak på nolltid

Negativt

 • Oinspirerande spellistor
Testad: Februari 2021
Kontakt: Youtube/Google
Pris: 99 kronor/månad. Familjeabonnemang. 149 kronor/månad (upp till 6 olika användare). Gratisversion finns. Testa gratis i en månad här!

 Läs hela testet av Youtube Music