Gps-klockor från Garmin, Suunto, Fitbit med flera är inte längre bara intressanta för dig som tränar ambitiöst. De är oftast betydligt tåligare än smartklockor som t ex Apple Watch och du behöver sällan ladda dem mer än en gång i veckan. Samtidigt får du sms-aviseringar till handleden och en hel del andra funktioner som Apple Watch och Samsung Gear erbjuder. Men – när du synkar över din information till den tillhörande webbtjänsten kommer du snabbt att upptäcka att klockorna av den här typen inte är som en Apple Watch. På gott och ont.

Garmins webbtjänst och virtuella träningscoach heter Connect, och här går vi igenom hur tjänsten fungerar.

Garmin Connect
Du kan ha flera olika Garmin-enheter som samlar data till ditt Connect-konto.

Dina enheter

Garmins webbtjänst är inte utformad runt en specifik produkt, utan du kan ansluta klockor, aktivitetsarmband, gps-trackers och navigatorer till ditt konto. Och använda flera enheter för att mata in data. Olika enheter erbjuder olika inställningsmöjligheter, exempelvis kan du finjustera pulszoner för olika aktivitetstyper och sätta träningsmål till Garmins gps-klockor.

Garmin Connect
Under Aktiviteter hittar du dina träningspass samlade.

Aktiviteter

Under Aktivitetsvyn får du upp detaljerad information från dina olika träningspass. Eller från promenaden eller cykelturen till jobbet. Hur många kalorier har du bränt, vilken steglängd snittade du på och hur varmt var det ute under träningspasset? Bäst tycker vi om graferna som visar tempo och höjdskillnad.

Som du ser får du betydligt mycket mer information här än i en vanlig smartklocka, vilket säkert uppskattas av dig som är riktigt ambitiös i träningen. Nackdelen är att inlärningströskeln är ganska hög och att många värden inte säger så mycket om du inte har koll på termer som VO2 och kadens.

Garmin kontakter

Kontakter

Inte nog med att du kan dela dina träningsresultat på Facebook och Twitter, Garmin har liksom Suunto, ett eget socialt nätverk. Här kan du se dina kompisars prestationer, och dela med dig av dina egna. Om du inte anger i dina inställningar att du vill vara privat kan andra personer söka upp dig, så vi rekommenderar att du tar en titt under sekretessinställningarna. Gillar du virtuella träningskompisar finns en hel del möjligheter att utmana andra eller gå med i olika grupper.

Garmin mobil

Mobilappen är snygg och överskådlig, och låter dig synka data från dina uppkopplade Garminenheter.

Mobilappen

Appen Connect låter dig komma åt dina lagrade data precis som via datorn, men här kommer du även åt en del andra spännande funktioner. Du kan till exempel starta en LiveTrack och dela med dig av din position till andra i realtid (och publicera detta på sociala medier).

Och om din Garmin-enhet tillåter kan du synka data via mobilen istället för datorn, med bluetooth. Men framför allt är mobilappen betydligt snyggare och ger än bättre översikt än den du får i datorns webbläsare. När du startar appen får du upp ett antal Snapshots som du enkelt växlar mellan, inte bara träningsresultat utan även sömnvanor, personliga mål och mycket mer.

Synka dina data

Om du synkar din Garmin-enhet via USB-anslutning använder du programmet Garmin Express som tankar upp dina data till Connect. Ännu enklare tycker vi att det är att synka via mobilen och bluetoothanslutning. Om din Garminenhet tillåter det. Eller via wifi.

Träningsprogram
Om du inte vill sätta upp egna träningsprogram finns ett antal färdiga du kan välja mellan.

Personliga mål och virtuell coach
Att tanka upp dina resultat och följa dem form av snygga grafer är en sak, men Garmin Connect vill även vara din personliga träningscoach. För att du ska kunna sätta upp så realistiska och relevanta mål som möjligt, och få rätt hjälp på vägen, gäller det dock att du är noga med att mata in korrekta uppgifter och att du sätter dig in i saker som pulszoner och kaloriintag. Det senare gör du lämpligtvis genom att skapa ett kopplat konto till tjänsten MyFitnessPal.