Riktiga ruggade pansardatorer har ända sedan de började dyka upp haft ett stort problem – prestandan. De har varit byggda på gammal teknik, för att det tog lång tid för tillverkarna att konstruera specialupphängning för stötkänsliga delar som hårddiskar och slutna vattentäta system som fortfarande kylde bra nog.

2016 är det inte längre ett problem, något som Panasonic visar med sin nya Toughbook CF-20. Ssd-er och passivt kylda processorer som fortfarande har rejält med prestanda sitter i många lättviktiga notebooks, och tekniken är därmed enkel att bygga in i ruggade bärbara datorer. Och till och med i surfplattor.

Toughbook CF-20
Som notebook är CF-20 funktionsrik, hyfsat kraftfull och kompetent. Men inte direkt bekväm.

Platta för tuffa tag

För det är detta Toughbook CF-20 faktiskt är, en tio tums Windows-platta med en tillhörande tangentbordsdocka. Både som lös platta och som notebook är den rejält skyddad mot elementen. Den tål att spolas av med vatten, kan tappas i marken utan problem, tål skakningar, extrema temperaturer och nästan vad som helst i damm- och smutsväg. Det enda som möjligen saknas är IP-klassning för nedsänkning i vatten.

Varken som platta eller som dator är den dock särskilt smidig eller behändig att arbeta på. Den är tjock, tung och kantig, bara plattan väger nästan ett kilo, och tillsammans med tangentbordsdockan väger den 1,75 kilo och är tre och en halv centimeter tjock. Det låter inte extremt, men då ska vi komma ihåg att det här är en tiotummare. Alltså samma format som en netbook eller flera av de nya 2-i-1-plattorna med Windows.

Toughbook CF-20
Fästet för plattani tangentbordsdockan är extremt stadigt. För att separera dem behöver vi både lossa en säkerhetsspärr och dra i ett reglage. 

Riktig notebook-klass

Däremot är det en helt annan kvalitet på hårdvaran i CF-20 än en netbook, och den är även snäppet bättre än de flesta nyare pc-plattor i tiotumsformat. Här sitter en Intel Core m5-processor, samma som sitter i tunna lyxiga notebooks som Apple Macbook och HP Elitebook Folio G1. Tillsammans med 8 gigabyte arbetsminne och en ssd på 256 gigabyte levererar den datorkraft ett par, tre snäpp över de flesta konkurrerande pc-plattor. Ssd:n är däremot förvånansvärt långsam.  Den beter sig snarare som en ovanligt snabb emmc-enhet än som en riktig ssd.

Skärmen har full hd-upplösning, eller till och med lite mer, 1920 x 1200 bildpunkter. Den kombinerar fina färger, utmärkt pekkontroll, bra betraktningsvinklar (trots extra skyddande lager) och riktigt hög maximal ljusstyrka upp emot 800 cd/m2. Det sista är extra positivt eftersom det här är en dator tänkt för extrema miljöer och strapatser, inte för skyddad inomhusvistelse.

Toughbook CF-20
En äkta bärbar dator. Vilka andra kan skryta med behändigt handtag?

Mus och tangentbord svagaste punkten

Om skärmen är en positiv överraskning är musplatta och tangentbord i dockan raka motsatsen. De är bägge trånga och knapplayouten för tangentbordet känns väldigt märklig i vissa lägen. Det är svårt att få till en bra disposition i det här lilla formatet, men det känns som Panasonic hade behövt ett par extra dagar på ritbordet för sitt. Kvaliteten och tryckkänslan i knapparna är däremot utmärkt.

Musplattan är däremot rent utsagt usel. Liten som ett frimärke och med laggig och opålitlig respons. Det hade inte varit godkänt på en netbook för 2 000 kronor, och det här är en maskin i en helt annan prisklass.

Toughbook CF-20
Plattan går att montera bak och fram i tangentbordsdockan, så att du kan få den i tablet-läge med full funktionalitet.

Ansluter till allt

Toughbook CF-20 har gott om externa anslutningar, och det är uppenbart att den främst är tänkt för jobbmiljöer och professionell användning. Den har serieport, dubbla nätverksportar och vga-utgång i tangentbordet. Tangentbordsdockan har även den en dockningsport, till skrivbords- eller fordonsdockning. Och även i själva plattan har vi både nätverksport, stor usb 3-kontakt och hdmi.

Batteritiden i CF-20 är i god klass för en Windows-surfplatta. Den som kånkar med sig datorn hela dagen kan också glädjas av plats för extra batteri på undersidan av tangentbordet. Det går till och med att ta loss och byta ut medan datorn är igång. På ena sidan av den sitter ett fäste för stylus-penna, men både den och extra batteriet ingår inte utan får köpas till. Den detaljen känns lite snål, med tanke på vad du får betala för en Toughbook CF-20 – vår testmodell går loss på över 45 000 kronor.

Toughbook CF-20
Ovan miljö för en Toughbook, inne på ett prydligt kontor. Men jodå, även där kan den höra hemma, om du skaffar till en skrivbordsdocka.

Omdöme

Då är det ju givetvis tåligheten du betalar det allra mesta för. Du kan köpa fyra tunna notebooks med samma prestanda och lika bra skärm för samma pris, och sedan helt kallt byta ut dem så fort de går sönder. Vi är också lite tveksamma till själva tanken på en ruggad 2-i-1. Surfplatta vill man ju ha för mobilitetens skull, och den här klunsen är inte särskilt bekvämt mobil.

Men visst, det är ju pålitligheten under drift som är det viktiga. Har du ett extremt jobb eller en strapatsrik hobby och hur mycket pengar som helst att plöja ner i dem kan det här definitivt vara en god investering. Tekniken är ifatt Toughbookens ambitioner och CF-20 är både kraftfull nog som platta och som liten notebook. Det är bara synd att det slarvas en del med detaljerna och användarvänligheten.

Fakta Panasonic Toughbook CF-20A5108TN

TillverkarePanasonic
Processor: Intel Core m5-6Y57, 1,1-2 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 515
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 10,1 tum blank ips, 1920x1200 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel med med bak, 2 megapixel fram
Anslutningar, platta: Usb 3.0, hdmi, lan, headset, dockning
Anslutningar, tangentbord: 2x usb 3.0, usb 2.0, lan, serieport, hdmi, vga, extern dockning, plats för extra batteri
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, 3g, 4g, bluetooth
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Stöttålig (testad för 120 cm fritt fall), vattentålig (IP65), vPro, plats för extra batteri
Batteritid: 2h 30min (hög belastning), 9h 10min (låg belastning)
Mått, platta: 27 x 19,8 x 1,2 cm
Mått, totalt: 27,1 x 23,3 x 3,5 cm
Vikt, platta: 921 g
Vikt, totalt: 1,75 kg
Pris: 45 500 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 1,74 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 19,09 fps
Disk, läsning: 168,6 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

plus

Tål nästan vad som helst
Goda prestanda
Gott om anslutningar
Utmärkt bildskärm

minus

Stor och tung
Tveksamt tangentbord och usel musplatta
Extremt dyr

Betyg 7 av 10