VR är mer än bara spel-headsets som Oculus Rift och HTC Vive. De är svindyra och krångliga och det lär dröja länge innan det är något som de flesta av oss har råd eller tålamod med. Däremot blir det mer och mer populärt med lite enklare vr-upplevelser, bilder och video i 360 grader, som du kan titta på med bara en mobiltelefon, eller om du är ambitiös ett mobil-headset som Google Cardboard eller Samsung Gear VR.

Du har länge kunnat ta hyfsat snygga bilder i panorama-funktioner i många bra mobiltelefoner, men de får ofta små skavanker när bildprogrammet ska sätta ihop vad som egentligen är en hel serie mindre bilder. Nu börjar det dock komma riktiga 360-kameror, som tar bra bilder i en hel sfär runt om direkt.

Ricoh Theta S
Framtill, eller i alla fall på ena sidan (det finns ju egentligen inget "fram och bak" på en kamera som fotar åt alla håll), sitter en stor avtryckare och ett gäng dioder som visar vilket läge kameran är i.

En av de allra första kommer från Ricoh. De äger numera kameratillverkaren Pentax, och har på senare tid börjat släppa en del egna fotoprylar, även om Pentax fortsätter vara varumärket på vanliga kameror.. Bland annat har Ricoh släppt Tetha, en serie små handhållna kameror som fotar och filmar i 360 grader i alla riktningar.

Solitt bygge med lyxkänsla

Theta S som vi testat här är den lite lyxigare av två modeller, en elegant och slimmad liten pinne i lagom handhållen storlek. Den har solida material, greppvänlig design och hög kvalitetskänsla. De två utstickande fiskögelinserna på vardera sida och ett par sensorer bakom dem med en kombinerad upplösning på drygt 14 megapixlar ger oss riktigt snygga och detaljerade sfäriska bilder.

Ricoh Theta S
Förutom avtryckaren framtill har Theta S tre knappar på sidan. På/av, aktivering av wifi, och växling mellan film och foto.

I alla fall detaljerade nog för att kolla på i vr-glasögon eller i 360-vänliga bildvisningstjänster på internet. Det går till exempel att ladda upp bilderna till Facebook och då kan man titta på dem i vr-läge i en mobil eller panorera runt i dem i en webbläsare. Theta S stödjer också direktuppladdning av 360-bilder till Google Street View. Ricoh har slutligen även en egen sajt där du kan ladda upp dina tagna bilder och filmklipp, och enkelt posta till till exempel Facebook. Här kan du också generera privata länkar som du kan dela med dig av till vänner och bekanta, eller publicera dem så att hela världen kan se.
Här kan du kolla in en bild vi laddade upp.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Trångt om utrymmet
Video är inte lika kul som foton. Theta S filmar i totalt 1080p och 30 bilder per sekund, men det ska alltså spridas ut på en 360 graders sfär, vilket gör det ganska suddigt i enskilda riktningar. Kameran har ett par inbyggda mikrofoner som ger oss ett hyfsat stereoljud, men med rätt så påtaglig upptagning av brus.

Ricoh Theta S
Nertill hittar vi usb-port, hdmi-por och skruvhål för stativ av standardformat.

Theta S har 8 gigabyte inbyggt minne, och ingen plats för sd-kort. Det räcker till ca 1 600 bilder i full upplösning, men inte mer än 65 minuter video. Så det vill till att du ansluter till en dator och tömmer kameran på innehåll om du har mycket att plåta. Det kan göras via usb-kontakten, och då laddar du också batteriet. Det räcker annars bara till ungefär 260 foton, eller en knapp timma videofilmning. Ansluter du med usb så funkar den som alla andra kameror och Windows och tjänster som Dropbox kan automatiskt kopiera ut innehållet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Ricoh-Pentax Theta S Pris vid test: 3690 kr.

Bästa pris just nu: 3090 kr