För många användare har mobilen idag ersatt ett gäng olika tekniska prylar. Det kan vara din huvudsakliga musikspelare, din enda telefon med fast telefoni som minskar drastiskt, den huvudsakliga maskin du mejlar, facebookar och surfar på. Kanske tittar du till och med på film och tv.

För de allra flesta av oss är den också vår huvudsakliga, och ofta enda, kamera. Är du inte en riktig fotoentusiast som satsar på riktig systemkamera eller en mer avancerad kompaktkamera med specialegenskaper för sådant som vloggande, finns det idag nästan ingen anledning att köpa en extra kamera. Både i premium- och budgetmobiler får du idag en kamera som räcker för de allra flesta behov.

Guide: Tänk på detta när du väljer mobilkamera

Att göra den bästa mobilkameran är ett konstant race mellan de stora tillverkarna. Under hösten och vintern har flera tillverkare höjt ribban rejält för vad man kan förvänta sig av en mobilkamera. Bättre ljusintag, större sensorer, smartare optik och mer avancerade och intelligenta algoritmer som jobbar i bakgrunden för att få ut mer och mer av den kompakta hårdvaran.

Snabb och smidig mobilfotning viktigt

Här har vi tagit fem av de just nu hetaste mobilerna, både rent allmänt och framför allt ur fotosynpunkt, och ställt dem mot varandra i några vanliga scenarion, för att kort och gott svara på frågan: vilken mobil tar bäst bilder?

Vi har testat telefonerna utifrån vardaglig användning för en amatörfotograf – ta upp, sikta och klicka. Eller ta upp, välja kameraläge, sikta och klicka. Samtliga lurar har till exempel ett läge för skärpedjupsfoto främst tänkt för porträtt som är lätt tillgängligt med ett pet i appen. Andra har ett speciellt nattläge som är lika lätt tillgängligt.

Slutligen har vi växlat mellan standardläge och vidvikel samt optisk zoom på de kameror som stödjer det. Men för övrigt har vi använt kamerornas automatik, autozoom och standardinställningar. Det är så de används av en överväldigande majoritet av användarna, så det är därför viktigt att kvaliteten är hög utan att du behöver meka med skärpa, ljus- och färginställningar som ett proffs.

I en mobilkamera påverkar dessa inställningar, som du oftast kommer åt i ett ”manuellt” eller ”pro”-läge, ändå inte äkta kontroll av fokus, bländare och optik, utan det handlar om applicering av digitala filter. Därför är det mer intressant att se hur mobilerna applicerar dessa på egen hand.

Mobilerna i kamerakampen är:

Apple Iphone XS

Pris: Från 11 278 kronor hos Prisjakt | Hitta fler återförsäljare och se operatörernas bästa pris här!

Iphone XS

Apples senaste flaggskepp finns i två versioner, Iphone XS och XS Max. De har samma kamera, och huvudskillnaden mellan dem är olika storlek på skärm och batteri. Här får vi en standardlins med sensor på 12 megapixel och ƒ/1.8-bländare, samt en telefotolins för 2x optisk zoom med ƒ/2.4-bländare, även den med 12 megapixelsensor bakom. Huvudkameran har en något större sensor på 1/2.55 tum. Bägge har optisk bildstabilisering.

Iphone var länge, tillsammans med Googles Pixel-telefoner som tyvärr inte säljs officiellt i Sverige, telefonerna med solklart bäst kamera, mycket tack vare utmärkt signalbehandling och bra hantering av ljus och brus både på sensornivå och i efterbehandling. På senare år har dock Android-konkurrenterna kommit ikapp, och Iphone är numera bara en av många topptelefoner att fota med.

Iphone kamera-app
Apples kamera-app ger dig inte så mycket detajkontroll, utan den är byggd för att leverera en handfull lägen och funktioner på ett snyggt och enkelt sätt. Det är svårt att göra fel. 

Huawei P30 Pro

Pris: 8 980 kronor Netonnet | Hitta fler återförsäljare och se operatörernas bästa pris här!

Huawei P30 Pro

P30 Pro har tre kamerasensorer. För det första en 40 megapixel huvudsensor med stor yta på 1/1.7 tum, som tack vare en ny sensorteknik uppges vara extra ljuskänslig. Den har också stor bländaröppning på f/1.6 och optisk bildstabilisator. Sedan har den en 20 megapixlare med vidvinkellins som dels kan användas för breda landskapsfoton, och även för makrofotografering på extra nära håll.

Slutligen har den en telefotolins som tack vare smart spegelsystem har hela 5x optisk zoom. Den har optisk bilstabilisator och en sensor på 8 megapixlar. Huawei säger själva att den har fyra kameror, men den fjärde är en tof-sensor som är extra stöd för autofokus och djupseende vid bokeh-fotning.

Huawei kamera-app
Huawei är raka motsatsen till Apple. Här är det inställnings- och funktionsfrossa. På gott och ont. De viktiga grundfunktionerna är dock hyfsat lätthanterade. 

Nokia 9 Pureview

Pris: 6 490 kronor hos Webhallen.

Nokia 9 Pureview

Med hela fem linser och en tof-sensor ser Nokia 9 Pureview inte ut som någon annan mobil. De fem sensorerna är alla på 12 megapixlar, har samma storlek, 1/2.9 tum, optik och brännvidd. Två fotar i färg, medan de andra tre saknar färgfilter. Telefonen slår sedan ihop alla fem bilder till en med extra luminansinformation, vilket ska ge hög detaljrikedom och dynamik.

Det är en prestandakrävande operation, och Nokia har därför en separat egen bildprocessor bara för att göra det. Trots det kan det dröja ett tag med efterbehandling i bakgrunden innan din tagna bild är helt ”färdig”.

Nokia kamera-app
Nokias kamera-app ger oss lite lätt krypiska ikonbaserade inställningar i ovankant. Du kan behöva läsa på vad de gör. En märkbar skillnad mot konkurrenterna hittar vi i bildgalleriet, där nytagna bilder kan vara under bearbetning i flera sekunder innan vi ser hur de verkligen blev. 

Oneplus 7 Pro

Pris: 7 795 kronor hos Proshop | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Oneplus 7 Pro

Senaste flaggskeppet från Oneplus är en av flera mobiler som är utrustade med Sonys nya jättesensor IMX586 på hela 48 megapixlar och 1/2 tums yta. Den har optisk bildstabilisator och laserstödd autofokus. Oneplus kompletterar detta med en 16 megapixel vidvinkelkamera och en 8 megapixel telefotolins med upp till 3x optisk zoom. Även denna har optisk bildstabilisator.

Två andra mobiler vi testat har samma sensor och fotar också de riktigt bra: Honor View 20 och Xiaomi Mi9. Vi väljer dock att ha med Oneplus här tack vare dess extra bra telefotokamera och kompetenta mjukvara. Vilket gör den till den bästa kameran av dessa tre, enligt oss. Även om skillnaderna inte är enorma.

Oneplus kamera-app
Oneplus har jobbat extra med att förenkla sin kamera-app till generation 7 av mobilen. Färre lägen och udda inställningar och ingen synlig ai, även om det ser ut att ske en del subtil intelligens bakom scenen.

Samsung Galaxy S10 Plus

Pris: Från 8 988 kronor hos Prisjakt | Se fler återförsäljare och operatörernas bästa pris i vår jämförelse här!

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung har i år gått upp till tre kameror baktill. Först en huvudsensor på 12 megapixlar och 1/2.55 tums storlek, optisk bildstabilisator och Samsungs dual pixel-autofokusteknik samt dess unika ställbara bländare som öppnar upp sig för extra ljus vid mörkerfoto. Sedan har den precis som förut en telefotolins med 2x optisk zoom, även den med optisk stabilisator. Nytt är en vidvinkellins med en 16 megapixelsensor bakom.

Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus har samma uppsättning kameror baktill, medan kompaktare Galaxy S10E får klara sig utan telefotolins. Skillnaden mellan S10 och S10 Plus är annars att S10 Plus har större skärm och batteri, samt dubbel kamera fram, så att du kan ta bättre bokeh-foton i selfie-läge.

Samsung kamera-app
Samsung gör det enkelt att ta standardfoton, men det är inte långt till avancerade alternativ och speciallägen. Möjlighet att slå av och på ai är till exempel alltid närvarande i ett hörn.

Vi hade också hoppats ha med Sonys nya Xperia 1 som ska ha satsat mycket på en ny kamerauppsättning, men den telefonen kommer först senare i sommar. Vi återkommer med ett test då.