Mobiltelefonen är för de allra flesta den enda kamera de äger. Enklare kompaktkameror känns numera som en antikvitet, endast proffs och riktiga fotoentusiaster skaffar större systemkameror.

Mobilkamerorna blir konstant bättre, men har en stor utmaning; till skillnad från en systemkamera kan inte sensor och optik vara hur stor som helst. De har visserligen blivit större och tillverkarna har samtidigt kommit på innovativa sätt att konstruera mer avancerad optik till dem. Men hur stora som helst kan de inte bli.

Läs även: Test av de senaste flaggskeppsmobilerna

Detta innebär att de måste göra mycket mer med mindre ljusinformation. Detta kräver en avancerad signalprocessor inbyggt i chipsetet och smart mjukvara. Dessa mobilkameror analyserar och förbättrar automatiskt bildsignalen från sensorerna, använder artificiell intelligens som finjusterar och optimerar inställningar åt dig i bakgrunden, samt har rutiner som simulerar funktioner som en mobilkamera egentligen inte skulle klara av.

Variation i funktion och inriktning

Resultatet är kameror som verkligen imponerar, men också med en viss ojämnhet i resultaten. Vissa mobilkameror klarar av dessa utmaningar bättre än andra, medan en annan mobilkamera kan briljera på en annan punkt. En har neutral och korrekt färgåtergivning, medan en annan satsar på mer livfulla bilder och realistisk dynamik. Ett par kan zooma extremt långt, andra fotar snabbt eller har bred vidvinkellins och så vidare.

Här har vi ställt ett urval av årets vassaste flaggskeppsmobiler mot varandra, kort och gott de vi testat under åren som vi på olika sätt tycker utmärker sig fotomässigt. Utöver det är de också bra mobiler för övrigt, alla med hög prestanda, högklassiga bildskärmar, 5g-uppkoppling, snabb wifi och stora batterier. De flesta är även det bästa vardera tillverkare har att erbjuda, men det enda vi tittar på här är hur bra de är på att fotografera.

Det gör vi genom att utsätta dem för ett urval av fotosituationer. Hur skarpt återger de små detaljer och nyanser vid fotografering i optimala förhållanden? Hur tacklar de fotografering på natten? Dåligt upplysta rum? Inzoomning på långt avstånd? Bästa kvalitet i detaljerade närbilder? Det finns hur många olika fotosituationer som helst. De vi har valt ut representerar en bredd av utmaningar som vi tycker ger en god bild av kamerornas kompetens.

Mer att utforska

Mobilernas kameraappar har dessutom en mängd olika bonusfunktioner och alternativ som kan tilltala olika användare, som panoramafotning, leende-detektering, monokromt läge, möjlighet att spara raw-filer, färgfilter för foton, försköningsfilter för porträtt och proffslägen med manuell kontroll på exponering, fokus och vitbalans. De är för många för att gå igenom i detalj och inte egentligen vad som avgör själva bildkvaliteten i ett foto, så vi väljer att fokusera på just denna.

Alla kameror har testats med vardera systems standardinställningar, autofokus, automatisk vitbalans, standardinställning för linskorrigering och så vidare. Då mobilen i detta fall ersätter en kompaktkamera anser vi att du ska få ett bra resultat bara genom att välja rätt fotoläge, motiv, sikta och klicka. Undantaget till detta är när vi testat nattfotografering, då vi i vissa fall manuellt slagit på det nattläge kamerorna har, om inte kameran automatiskt aktiverar det, för att då se om vi får bättre resultat.

Samtliga mobiler använder numera ai-driven automatisk motivigenkänning, vilket justerar inställningar och efterbehandlar bilder åt dig. Tidigare har detta varit en funktion vi valt att stänga av, då de tog överdrivet mycket kontroll även kameran och slutresultatet. Numera är de genomgående smartare och mer subtila, så vi känner inget behov av det.

Kamerorna har testats vid olika tillfällen, så det är inte säkert att motiv och ljusförhållanden är identiska i exempelbilderna. Vi har dock försökt att hålla dem så lika varandra vi kan, inom rimliga gränser.

Testade kameramobiler 

Iphone

Apple Iphone 12 Pro Max

Apple har på senare år inte stuckit ut med särskilt överraskande eller experimentell kamerahårdvara. De har haft relativt låga pixelantal och inga jätteytor på sensorerna. De var också sena med att introducera dubbla och tredubbla kamerauppsättningar. Istället har de lagt ner mycket omsorg på optiken, finslipat sin egen bildprocessor, jobbat med smart automatik och efterbehandling i appen. Och detta med utmärkt resultat.

Toppmodellen i Iphone 12-serien bjuder dock på intressanta hårdvarunyheter. Huvudkameran har större sensoryta än tidigare, för bättre ljusintag, och mekanisk bildstabilisator för sensorupphängningen istället för i linsen. Det gör den effektiv på att reducera vissa typer av skakningar som lins-stabilisering inte är lika bra på.

Det andra nya i Iphone 12 Max Pro är lidar, en typ av avancerad ToF-kamera som används för djup-bedömning så att sådant som bokeh-foto och ar-funktioner blir mer korrekta, snabbare och bättre autofokus, det senare särskilt i mörka rum.

Iphone gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 12 megapixel sensor, 24 mm brännvidd, f/1,6 bländare, sensor shift IS, dual pixel PDAF
Vidvinkel: 12 megapixel 1/3.6″ sensor, 13 mm brännvidd, f/2,4 bländare
Zoom: 12 megapixel 1/3.4″ sensor, 65 mm brännvidd (2,5 x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Lidar-sensor, led-blixt
Kamera fram: 12 megapixel sensor, 23 mm brännvidd, f/2,2 bländare
Pris: Från 12 395 kronor hos Prisjakt.


Asus Zenfone 7 Pro

Asus Zenfone 8 Flip

2021 års Zenfone 8 Flip är tekniskt sett uppföljaren till 2020 års Zenfone 7 Pro, med dess unikt upphängda kamerahus. Ser vi bara till specifikationerna gör den inget märkvärdigt. Det finns flera mobilkameror i premium- och övre mellanklass som är lika bra med högupplöst Sony-sensor, vidvinkelkamera och en telefotolins. Asus hör till dem som förvaltar detta bra och tar snygga bilder.

Orsaken till att vi vill titta på Zenfone 8 Flip, liksom föregångaren är den unika mekaniken. Hela kamerahuset sitter på ett motoriserat gångjärn som kan fällas upp 180 grader. Det gör att du får en trippeluppsättning av riktiga kvalitetskameror – även för selfies, videosamtal och vlogginspelning. Det kan ingen annan telefon matcha just nu. Lösningen ger oss också ett par andra intressanta bonusfunktioner, som motoriserad panoramafotning, som dessutom blivit betydligt bättre i den senaste versionen av telefonen.

Zenfone gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 64 megapixel 1/1.73" sensor, 26 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAF
Vidvinkel: 12 megapixel sensor, 14 mm brännvidd, f/2,2 bländare, dual pixel PDAF
Zoom: 8 megapixel, 80 mm bränvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF
Övrigt: Dual tone led-blixt, motoriserad panorama
Kamera fram: Samma som kameror bak
Pris: Från 8 490 kronor hos Prisjakt.


Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro

De har länge gjort bra kameramobiler och varit ledande med en hel del nya innovationer genom året. Ända sedan P30 Pro, som kom 2019, har Huawei också varit i absoluta topp kvalitetsmässigt. Dels med egen kamerasensorteknik som visat sig lysande på att hantera fotografering i mörka miljöer, dels med innovativ teleskoplins för extra mycket optisk zoom.

Andra tillverkare har tagit efter, men Huawei har fortsatt att finslipa på sina funktioner. Den senaste modellen Mate 40 Pro har gått ett steg tillbaka i ambitionerna och erbjuder inte lika extrem inzoomningsgrad som sommarens flaggskepp P40 Pro Plus, men är trots det det bättre kameravalet, bland annat tack vare ny signalprocessor. Laserassisterad autofokus är också en klar bonus.

Mate 40 Pro gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 50 megapixel 1/1,28" sensor, 23 mm brännvidd, f/1,9 bländare, PDAF, laser-AF
Vidvinkel: 20 megapixel sensor, 18 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAF
Zoom: 12 megapixel sensor, 125 mm bränvidd (5x zoom), f/3,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, laser-autofokus
Kamera fram: 13 megapixel sensor, 18 mm brännvidd, f/2,4 bländare, ToF 3d-sensor
Pris: 12 133 kronor på Prisjakt.


Oneplus 8 Pro

Oneplus 9 Pro

I Oneplus 9 Pro har Oneplus satt nytt fokus på kameran, med en specialsensor från Sony och ett samarbete med Hasselblad. Det rör än så länge bara bildbehandling på mjukvarusidan, men kan i framtiden också komma att gälla optiken.

Årets modell tar med sig ett par intressanta saker från föregångaren Oneplus 8 Pro, däribland en högupplöst vidvinkelkamera, nu med större sensoryta för bättre ljusupptagnnig och 50-megapixels upplösning istället för 48.

Det andra är en minimal kamera vid sidan av de tre huvudkamerorna. Den 5-megapixel färgfilter-kamera Oneplus 8 Pro tidigare använde har ersatts av en enklare monokrom kamera, som främst fyller syftet att leverera ljusinformation vid fotograferande med huvudkameran.

Oneplus gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 48 megapixel 1/1,43" sensor, 23mm brännvidd, f/1,8 bländare, onmidirectional PDAF, laser-AF, OIS
Vidvinkel: 50 megapixel 1/1,56" sensor, 14mm brännvidd, f/2,2 bländare, AF, makrofunktion
Zoom: 8 megapixel sensor, 77mm, 3,3x optisk zoom, f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: 2 megapixel monokrom kamera för extra luminiansinformation
Kamera fram: 8 megapixel 1/3,06" sensor, f/2,5 bländare
Pris: Från 9 590 kronor på Prisjakt.


Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra

2020 års toppmodell Galaxy S20 Ultra bjöd på flera intressanta nyheter, en jättesensor på 108 megapixel i huvudkameran, teleskopzoom med högupplöst sensor och tof-kamera. I 2021 års Galaxy S21 Ultra möblerar de om bland kamerorna. Jättesensorn finns kvar och är en uppdaterad och förbättrad version, men zoomen har fått en beskedligare 10-megapixel sensor medan tof-kameran har ersatts med laser-autofokus. 

I gengäld har kameran istället en ny zoomkamera, även den med 10-megapixelsensor, fast med optik som ger den hela 10x i optisk zoom. Det är ingen annan mobil som kan matcha det just nu. Det ska också fortfarande gå att digitalzooma upp till hela 100x.

Galaxy S21 Ultra gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 108 megapixel 1/1,33” sensor, 24 mm brännvidd, f/1,8 bländare, PDAF, laser-AF, OIS
Vidvinkel: 12 megapixel sensor, 13 mm brännvidd, f/2,2 bländare, PDAF
Zoom 1: 10 megapixel 1/3,24” sensor, 70mm brännvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Zoom 2: 10 megapixel 1/3,24” sensor, 240mm brännvidd (10x zoom), f/4,9 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, laser-autofokus
Kamera fram: 40 megapixel sensor, 26 mm brännvidd, f/2.2 bländare, PDAF
Pris: Från 12 879 kronor hos Prisjakt.


Sony Xperia 1 II

Sony Xperia 1 II

Sony har precis som Apple en försiktig inställning till hårdvaran. Här sitter tre relativt små 12-megapixelsensorer. Det kan verka märkligt när det ändå är Sony som gör de bästa större 48- och 64-megapixelsensorerna som sitter i många konkurrerande lurar. Men Sony menar att de får bättre resultat för sådant som fokus och hdr med mindre sensorer med snabbare avläsning.

Med ToF-sensor, fokusteknik och bildbehandlingsmjukvara lånad från Sonys systemkameror kommer den långt och det finns möjlighet till riktig högklassig fotografering, till exempel med en extra exakt autofokus som landar precis på ögonen om du har människor (eller numera också djur) i sökaren.

Sony har också en separat fotoapp med ett ”äkta” proffsläge där du får samma kontroll på slutartider, iso-kompensation, autofokusalternativ och (virtuell) bländare som i Sonys proffskameror, och ett gränssnitt som matchar det. Därför kan Xperia 1 II vara ett intressant val för den som är en systemkameravan användare.

Sony Xperia 1 II gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 12 megapixel 1/1,7” sensor, 24 mm brännvidd, f/1,8 bländare, dual pixel PDAF+ToF, OIS
Vidvinkel: 12 megapixel 1/2,55” sensor, 16 mm brännvidd, f/2,2 bländare, dual pixel PDAF
Zoom: 12 megapixel 1/2,4” sensor, 70mm brännvidd (3x zoom), f/2,4 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Led-blixt, ToF-sensor
Kamera fram: 8 megapixel 1/4” sensor, 24 mm brännvidd, f/2,0 bländare
Pris: 11 388 kronor hos Cdon.


Xiaomi Mi 11 Ultra

Xiaomi Mi 11 Ultra

Xiaomis toppmodell Mi 11 Ultra presenterades i maj 2021 och börjar säljas i juni. Det är en dyr och exklusiv mobil som till en början bara finns i begränsad upplaga. Men det är inte en mobil för massorna, som med sin enorma kamerapanel, som inte bara rymmer mobilbranschens största kamerasensor, utan också en liten oled-panel, som bland annat kan användas som sökare till kameran.

Huvudkamerans 50-megapixelsensor är nästen en hel tum stor, vilket ger den hög ljuskänslighet. Med stor sensor kommer också stor optik, vilket är orsaken till att telefonen är såpass tjock att den kan bli opraktisk för många. Förutom denna jättesensor har Mi 11 Ultra också en högupplöst vidvinkelkamera på 48 megapixlar och en lika högupplöst zoomkamera i periskopdesign, vilket ger den 5x optisk zoom och totalt upp till hela 120x zoom.

Men ingen av telefonerna med zoom-siffror på runt 100x plåtar särskilt snyggt, det blir mest en rolig siffra att skryta med. Men det innebär dock att den håller kvalitet längre upp i inzoomningen än konkurrenterna.

Xiaomi Mi 11 Ultra gränssnitt

Kameraspecifikationer

Huvudkamera: 50 megapixel 1/1,12” sensor, 24 mm brännvidd, f/2,0 bländare, PDAF, laser-AF, OIS
Vidvinkel: 48 megapixel sensor, 12 mm brännvidd, f/2,2 bländare, PDAF
Zoom: 48 megapixel sensor, 120 mm brännvidd (5x zoom), f/4,1 bländare, PDAF, OIS
Övrigt: Amoled selfie-skärm, led-blixt
Kamera fram: 20 megapixel, 1/3,4” sensor, 27 mm brännvidd, f/2,2 bländare
Pris: 14 678 kronor via Prisjakt.