Apple höjde ribban för smartphonefoto förra året, först med Iphone 8 Plus och sedan med Iphone X. Bägge har rejält förbättrad bildsignalhantering och intelligent hantering av optimerade kamerainställningar i nya processorn A11 Bionic.

Optiken, sensorstorleken och fokusfunktionerna är samma som i tidigare Iphone 7 och Iphone 7 Plus, eller i alla fall så lik att skillnaden är marginell. Men intelligensen bakom sensorn gjorde rejäl skillnad. Av de tre nya Iphone-modellerna är Iphone X ett extra snäpp bättre, främst tack vare optisk bildstabilisator på bägge linserna baktill.

Nytt tänk och ny teknik

Nu vill Samsung ge svar på tal, och gör det med både ny bildprocessor och nyskapande hårdvara i kameran. Den stora nyheten är dess ställbara bländare som kan växla mellan två lägen, f/1,5 som är en större bländaröppning än i andra mobiler, och f/2,4 som är mindre än de allra flesta.

Med stor bländaröppning tar kameran in mer ljus och fotar bättre på kvällen eller i ett mörkt rum, bildprocessorn behöver inte IOS-kompensera lika mycket digitalt och foton ska kunna få bättre nyansering och mindre brus. Nackdelen är att det är svårt att få rejält skärpedjup. Med liten bländaröppning är det tvärtom: vi får högre skärpa men mindre ljusintag, vilket gör att det passar bäst för fotning i dagsljus eller bra upplysta rum. Kameran byter automatiskt till mörkerläget om infallande ljuset blir för svagt.

Bägge är i världsklass

Resultatet imponerar, i alla fall på en teknisk nivå. Kameraexperterna på Dxo Labs ger Galaxy S9 99 poäng i sin bedömning. Det är rekordbra, med Googles Pixel 2 på 98 poäng och Iphone X på 97 poäng. Nu är detta en rätt så klinisk bedömning av sensorer, optik och bildprocessor, och det finns andra faktorer som avgör vad vi anser vara en bra mobilkamera. 

För att se hur de fungerar i verkliga livet har vi tagit ett gäng testfoton i olika situationer och miljöer, från utomhusfoto till foto med blixt i ett mörkt rum. Utzoomat, inzoomat, närblder och motiv på avstånd. Vi testar även båda lurarnas skärpedjupeffekter, det vill säga Porträttläget i Iphone X och Livefokus i Galaxy S9 Plus, nu när Samsung har en dubbel lins och äntligen kan ta bättre sådana bilder.

Alla fotona är tagna med telefonernas standardinställningar i helautomatiskt läge (utom då porträtten, som tas i ett eget specialläge i vardera app).