Huawei Mate 40 Pro och Iphone 12 Max Pro gör inget dåligt, men från Apples håll behöver vi mer än bara kvalitet. Konkurrenterna levererar det, plus något extra.

En av dem är Samsung Galaxy S21 Ultra som förbättrat sig på många punkter jämfört med S20 Ultra och det utan några påtagliga nackdelar.

Det enda Oneplus 9 Pro är svag på är selfie-foton, i övrigt levererar den hög klass på det mesta, och även dess selfies har nu gått från underkända till godkända.

Nya sensorn och mjukvaran kan dock vara en vattendelare. Antingen uppskattar man ren råa känslan i dess detaljerade men aningen brusiga bild, eller så ser man sig om efter alternativ.

Spektakulära Xiaomi Mi 11 Ultra lyckas imponera på många punkter, men Xiaomi får inte riktigt ihop helheten, trots vad som på flera punkter är överlägsen kamerahårdvara. Det handlar inte bara om tekniskt briljans, utan om smart balans och användarvänlighet. Där har de en del att ta igen.

Sony Xperia spelar på sätt och vis en annan sport än sina konkurrenter, och försöker inte imponera med stora siffror och extrema funktioner. Istället är det en lugn och pålitlig kamera med flera goda egenskaper, men en som har tydliga begränsningar, särskilt vid fotografering i mörkare miljöer.

Det verkar inte handla om en oförmåga från Sonys sida, snarare om en annan fotograferings-filosofi, med mindre aggressiv efterbehandling och systemkamera-vibbar i funktioner och gränssnitt, en som kanske inte riktigt matchar vad vi är ute efter i en kompakt mobilkamera.

De mest udda kameramobilen i sammanhanget, Asus Zenfone 8 Flip, lever på sin unika funktion. Den håller för det mesta väl godkänd kvalitet för övrigt även om enskilda moment gör att den inte har i toppstriden att göra.

Med mångavunna testronder och hög lägstanivå på allt kan vi kora Huawei Mate 40 Pro till den hittills bästa kameramobilen. Det är en telefon som lever väldigt mycket på just sina utmärkta fotoegenskaper, då Huaweis Google-situation gör den till en lite mer nischad produkt. Är du bekant med vad det innebär och det inte avskräcker, så är den bästa valet ur fotosynpunkt just nu.

Annars tar Samsung Galaxy S21 ultra över som det bästa Android-valet, med hög, jämn grundnivå och riktigt briljant resultat i vissa situationer, speciellt den nya optiska zoomen.

Vinnare totalt: Huawei Mate 40 Pro