Dagsljus utomhus

Att fota i vanligt dagsljus utomhus klarar de flesta mobiler bra, men det är fortfarande stor skillnad på bra kameror och de bästa. Nyanser i ljusa och mörka toner, artefakter i efterbehandling och detaljåtergivning på pixelnivå kan variera mycket.

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Bägge kamerorna gör här ett utmärkt jobb. Galaxy S9 har med sin mindre bländaröppning satt en ny nivå på detaljåtergivning, men det ser ut att resultera i en lite murrigare ljusåtergivning. Å andra sidan innebär det mindre risk för att till exempel ljus himmel blir utfrätt. Iphone X ser ut att ge oss mer kontrast i mellantoner, vilket till exempel kan ses i mer detaljer i gatstenarna i dessa bilder. Ett litet övertag för Samsung här, tycker vi.

Inomhusljus

Ljuset inomhus skiljer sig markant från ljuset utomhus, både i styrka, färgtemperatur och representationen av enskilda färgtoner. Även sådant som flimmer kan störa fotning och filmning avsevärt. Våra ögon och vår hjärna är dock bra på att anpassa oss till det, mycket bättre än en kamera. Därför blir det tydligt om en kameras bildprocessning är bättre eller sämre på att kompensera för det och ge oss ett foto som efterliknar det vi upplever.

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Samsung ger oss här precis som i tidigare Galaxy S7 och Galaxy S8 ett litet rödstick när vi fotar inomhus med varmare färgtoner i belysningen. Det verkar helt enkelt vara Samsungs medvetna val att göra så. Det är marginellt och inget som på allvar stör. Det var klart värre i Samsungs tidigare mobiler. Även här får vi mörkare bilder överlag än med Iphone X, vilket går ut över tydligheten i detaljer. I det här momentet vinner Apple.


Blandat ljus

Här har vi en rejäl utmaning för kamerorna, tre olika ljuskällor med markant olika karaktär – dagsljus utifrån, lysrörsbelysning i taket, och led-sken från datorskärmar. Hur hanterar kamerorna att balansera dessa mot varandra?

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Här utklassar Galaxy S9 Plus all konkurrens. Balansen mellan kallt ljus utomhus, varmt ljus från inomhusbelysningen och enstaka udda ljuskällor som datorskärmar klarar den bättre än vi någonsin sett i en mobilkamera. Iphone X gör inte heller bort sig, och är i själva verket fortfarannde bättre än de allra flesta mobiler, men dämpar ljusnivån och blir för varm i tonerna.