Mörkt rum utan blixt

En av de allra största utmaningarna för mobilfoto är att få till ett bra resultat i mörka miljöer. Antingen behöver kameran öka exponeringstiden med risk för rörelseoskärpa eller så lyfter man upp ljusnivåerna digitalt, vilket resulterar i brus om inte signalprocessorn är av mycket hög kvalitet.

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Det här ska vara Samsungs nya trumfkort tack vare ställbara bländaröppningen i huvudkameran. Och visst ger det effekt. Dock inte riktigt den effekt som vi trodde. Galaxy S9 Plus minskar inte brusnivåerna – de är ungefär lika höga som i Iphone X (eller snarare låga, Iphone 8 och Iphone X har brusfilter i världsklass, faktiskt marginellt bättre än Galaxy S9 Plus). Men ljusnivån och kontrasten i bilden är markant höjd, vilket gör att även dämpad inomhusbelysning blir riktigt livfull.


Mörkt rum med blixt

Det här är en punkt som mobilkameror ofta förbisett, med undermåliga led-blixtar och dålig ljuskontroll. Även många mobilkameror som för övrigt varit bland de bästa när de kom har klantat till blixthanteringen, till exempel Iphone 7 Plus.

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Bägge kamerorna gör bättre ifrån sig än de flesta konkurrenter. Men på helt olika sätt. Från Iphone X får vi kraftfull och klar blixt som lyfter upp återgivningen av motivet enormt, på bekostnad av en del utfrätthet. Dock fortfarande med snygg färgbalans, vilket är ovanligt. Galaxy S9 Plus lyser upp motivet väldigt försiktigt, och drar samtidigt ner bländare och ljuskompensering lika mycket som blixten adderar. Vi får skarpare bild och mindre brus, men inte ett mycket ljusare slutresultat. Vill vi ha det får vi plåta med manuella inställningar.