Närbilder

Oavsett om du vill ta en snygg bild på din middag eller fota fjärilen på fönsterbrädet är detaljerad och nyanserad fotning på nära håll viktigt. Det här hanterar olika mobiler olika bra. Framför allt är det kvaliteten och precisionen i autofokus på riktigt nära håll som ställer till det. Här är det också extra noga med finkänslighet i färgnyanseringen och bra kontrast. 

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Bägge kamerorna har utmärkt fokuskontroll med fin detaljåtergivning och på så här nära håll får vi snyggt halvkort skärpedjup. Återigen skiljer sig fram för allt färgskalan på motivet som främst är upplyst med lysrör. Samsung trycker på med extra mättnad och lite för mycket rött, medan Apple ger blekare bild, men mer neutral färgtemperatur.


Porträtt med kort skärpedjup

Slutligen testar vi kamerornas möjlighet att skapa så kallad bokeh-effekt, att med hjälp av den extra kameran kunna göra bilddjupsanalys och digitalt applicera oskärpefilter bakom det valda motivet. Det här gör att mobiler med dubbellins kan fejka extra stor bländaröppning och kort skärpedjup, vilket bland annat ger snygga porträttbilder. Lika bra som med en riktig systemkamera med stor lins lär det aldrig bli, men för vardagsfotande är det riktigt imponerande vad de klarar av.

Galaxy S9 Plus
Galaxy S9 Plus
Iphone X
Iphone X

Här tittar vi främst på hur bra kamerorna detekterar kanterna på motivet i fokus. Det blir lite av en smaksak. Iphone X sätter kortare skärpedjup så att fokus mitt i ansiktet blir korrekt men det börjar "suddas ut" redan i kläder och runt öron. I Samsungs motsvarande läge hålls hela motivet i fokus. Apples variant ligger närmare hur effekten blir med fotografering med minimalt skärpedjup i en systemkamera, men Samsungs lösning kan vara att föredra. Uppstorat ser vi också att Iphone X är lite bättre på att applicera skärpefilter i kanterna av avmaskningen. Men då är vi onödigt petiga. Bägge mobilerna gör jobbet riktigt bra.