Rond 4: Kvällsfotografering utomhus

Det här är något mobilkameror har förbättrat på senare år. Med större sensorytor och bländaröppningar för högre ljuskänslighet, intelligent bildstabilisering som möjliggör längre exponeringstider och smartare bildprocessorer, som gör att man kan öka ljuskompensationen utan att få för mycket brus i bilden.

Att fota utomhus på kvällar och nätter, där stora mörka ytor blandas med gatuljus, ljus från husfönster, reflektioner och subtila nyanser i en natthimmel, ställer höga krav på kamerornas hdr-egenskaper (High Dynamic Range). Dina ögon är bra på att både se vad som händer i skuggorna och kan samtidigt urskilja nyanserna i mer intensivt ljus. Klarar kameran av det?

Här använder sig alla av olika former av längre bildexponering, som slår ihop ett flertal bilder med olika ljuskompensering för bästa dynamik. Det är påtaglig skillnad mellan mobilerna på hur lång tid de behöver ha på sig för att ta ett foto. Huawei och Oneplus plåtar nästan omedelbart medan Iphone, Xiaomi och Samsung klarar sig med exponeringstid under två sekunder - ett ögonblick som är enkelt att hålla för att få en snygg bild.

Sony och Asus tar längre tid på sig att exponera, mellan tre och fyra sekunder, likaså är deras autofokus sävlig. Xiaomi har en tendens att pressa upp färgmättnaden i sina foton ju mörkare de är, men slår vi av ai-automatiken dämpas det beteendet, i alla fall en aning. Detaljåtergivningen är dock genomgående hög.

Oneplus gör ett intressant jobb. Vi kan fota med snabb responstid och får då väldigt fin detaljåtergivning och snygga färger, men en aning brus i mörka ytor. Eller så långexponerar vi i nattläget, vilket ger en hel annan ljusbild, mindre naturlig men utan brus. Bägge kan se bra ut, det är en smaksak vilket du föredrar.

Huawei Mate 40 Pro ger oss i princip en lika bra bild (fast snabbare och mer konsekvent), medan Sony överraskar med hög detaljnivå trots mer dämpad ljuskompensering.

Från Oneplus får vi enorm skärpa och upplyft dynamik, men bara i nattläget, vilket överdriver mörka toner så pass mycket att det känns som ett foto taget under tidig eftermiddag. Det är en smaksak, men verklighetstroget är det inte.

Kvällsfoto är en av de saker som Apple ska ha trimmat till Iphone 12-serien. Den föreslår två sekunders exponering, men kör vi det får vi en del detaljförluster i ljusa partier. Vi föredrar att skippa och välja manuellt. Det blir fortfarande ljust nog, fast med lite bonus-brus. Visst har de blivit bättre, men på den här punkten finns det fortfarande saker att jobba på.

Vinnare: Huawei Mate 40 Pro
Hedersomnämnande: Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II, Oneplus 9 Pro
Underkänd: Ingen

Apple Iphone 12 Max Pro.
Apple Iphone 12 Max Pro.

Originalfoto hittar du här.


Asus Zenfone 8 Flip.
Asus Zenfone 8 Flip.

Originalfoto hittar du här.


Huawei Mate 40 Pro.
Huawei Mate 40 Pro.

Originalfoto hittar du här.


Oneplus 9 Pro.
Oneplus 9 Pro.

Originalfoto hittar du här.


Samsung Galaxy S21 Ultra.
Samsung Galaxy S21 Ultra.

Originalfoto hittar du här.


Sony Xperia 1 II.
Sony Xperia 1 II.

Originalfoto hittar du här.


Xiaomi Mi 11 Ultra.
Xiaomi Mi 11 Ultra.

Originalfoto hittar du här.