Asus Zenbo

En robotassistent i varje hem, ser Asus framför sig. Företaget presenterade idag roboten Zenbo på Computex-mässan i Taipei, och det är onekligen en intressant skapelse.

Zenbo ser ut att kunna vara barn till Wall-e och Eve från Pixarfilmen, med en runt fot i vitt med ljusblå detaljer och ett ”ansikte” på ett stativ. Den är förvånansvärt stor – en dryg halvmeter hög – och kan själv köra runt i hemmet.

Asus ser framför sig hur Zenbo kan vara en assistent för äldre. Den kan bland annat starta videosamtal via röstkommandon och skicka en nödsignal om ägaren har ramlat, tack vare ett smart armband. Men roboten kan också läsa sagor för barnen eller kanske hålla koll på ett recept åt dig när du står i köket.

Asus Zenbo

Företagets styrelseordförande Jonney Shih höll i dagens presentation, och visade bland annat hur Zenbo förstår kommandon som ”ta ett foto av mig med publiken i bakgrunden” (roboten började framför Shih på scenen och rullade iväg runt honom och tog ett foto i rätt riktning).

Zenbo ska kosta 600 dollar, vilket gissningsvis blir cirka 6 000 kronor med moms i Sverige, men Asus har inget spikat leveransdatum. Intresserade utvecklade kan dock redan nu anmäla sig för ett utvecklingspaket.