Ni som var med på 80- och 90-talet minns kanske ”Boomblastern”, eller ”bergsprängaren” som den också kallades här i Sverige. En bjässe till musikspelare som hade precis allt som krävdes för att dra till sig uppmärksamhet, både när det gällde design, storlek, volymresurser och funktioner. Funktioner på den tiden innebar det exempelvis dubbla kassettbandspelare, equalizer och lite lysdioder för att krydda till det lite extra. När sedan även cd-spelaren gjorde sitt intåg var lyckan total.

Retro
Back in the days...

Fenomenet inbegrep ofta skränande ungdomar, företrädelsevis unga män, i grupp som gjorde allt för att låta högst. JVC:s ”Boomblaster” var kungen bland spelarna och varje tonårskilles dröm, tätt följt av liknande produkter från Sony och Panasonic. Problemet var att lyckan var relativt tillfällig eftersom spelarna åt batterier, upp till 10 stycken R20 åt gången, i en rasande fart och efter någon timme var det roliga över.

Superstar

Numera är som bekant batterierna inbyggda och uppladdningsbara, och formatet betydligt mer återhållsamt. Att slänga upp en högtalare på axeln och lunka fram i takt längs strandbrynet tillhör som sagt det förra seklet. Men att kunna spela högt är fortfarande intressant, speciellt om det gäller ett större sällskap glada partymänniskor. Det är här Superstar kommer in i bilden.

Även om själva namnvalet kan diskuteras är det en rejäl pjäs, och framför allt tyngden på 7,6 kilo triggar igång förväntningarna. Materialet i konstruktionen är förtroendeingivande, inget knirrande överhuvudtaget och någon ”plastighet” märker vi inte av alls. Superstar är även stänktålig och klarar med andra ord av att prestera även vid lite sämre väder.

Superstar

Att påstå att Superstar är fullsmetad med funktioner vore att skarva på sanningen en hel del. Reglagen är få och någon tidsenlig app för extrafunktioner och inställningar finns inte, utan allt sköts direkt på enheten. Sidorna i gummi är formgivna för att likna klassiska baselement omslutna av en kromad ring. Övre delen ena sidan finns en batteriindikator, den undre går att vika upp, och under detta tätslutande skydd hittar vi olika anslutningar i form av aux- och mikrofon-ingång samt en usb-utgång för laddning av externa enheter. Här finns även kontakten för nätanslutningen.

På den andra sidan finns på/av-knappen, volymreglage samt den enda extrafunktionen som innebär att du kan välja mellan två olika uppspelningslägen; inom- eller utomhus. Installationen är inte mycket att orda om, en vanlig bluetooth-sökning, alternativt via nfc, och du är igång.

Superstar har högtalarelement på båda sidor, vilket ger en bra spridning av ljudet. Något som du kommer ha glädje av på stora öppna ytor, företrädelsevis utomhus. Inomhus reflekteras ljudet från de bakre elementen när högtalaren placeras nära en vägg. Och det låter – både bra och högt!

Initialt väntade vi oss en fullskalig attack med betoning på mullrade basljud. Dels med tanke på den inbyggda subwoofern, dels med tanke på det lite ruffiga utseendet på spelaren. Men ljudet är tvärtom väldigt välbalanserat med en nästan klinisk perfektion och dynamik över hela registret. Visst är det tryck i basen, men den tar aldrig över, utan övre mellanregistret och diskanten tillåts ta plats. Och som sagt, spridningen är riktigt bra. Funktionen vi nämnde tidigare – som ska justera ljudet för antingen inom- eller utomhusbruk – är däremot tveksam. Vi märkte ingen förändring över huvud taget.

Sammanfattning

Denna 8 kilospjäs är inget annat än en våt dröm för dig som är ute efter en väl- och högljudande partymaskin, anpassad för utomhusbruk. Som resehögtalare går den bort direkt, för nu snackar vi inte bärbart i form av portabilitet, snarare då släpbar. Det krävs en del muskelkraft om Superstar ska med ut på äventyr. Batteritiden på 12 timmar imponerar inte, men det gör däremot ljudet.

plus

Udda och respektingivande design
Ljudet – bra och med rejäl volymkapacitet
Enkelt handhavande

minus

Pris
Skrymmande och blytung

Fakta Superstar Monster Blaster:
Tillverkare: Monster
Pris: 3 795 kronor
Anslutning: Bluetooth, nfc, Aux, mikrofoningång
Batteritid: Upp till 12 timmar
Storlek: 46 x 20,3 x 20,8 cm

Betyg 4 av 5