Kol eller gasol (eller rentutav eldrift)? Alla har vi våra referenser, men de flesta experter hävdar med bestämdhet att det inte spelar någon roll för smakens skull. Det är andra värden som spelar in och det finns för- och nackdelar oavsett val.

Missa inte: Stort test – här är sommarens bästa elcyklar

Fördelen med en gasolgrill är att du kan sätta igång att grilla snabbt och att det är lätt att reglera värmen. Finns fler brännare kan du ha dem på olika temperatur och få maten exakt som du vill ha den. Exempelvis kanske du vill ha ditt kött blodigt, medan en annan föredrar genomstekt.

I fallet med en kolgrill är det viktigt att välja en lagom stor modell. På så sätt kan du placera mer kol i ena delen för intensiv värme och på den andra lite mindre så att du kan lägga köttet åt sidan. Gasolgrillar är däremot oftast betydligt dyrare och det är lätt att ”glömma” den viktiga rengöringen efteråt.

Att inte ta bort gamla matrester, främst där fettet samlas, kan vara en hälsofara. Om resterna ligger och pyr nästa gång det skall grillas bildas polycykliska aromatiska kolväten, som är cancerframkallande.

Grillar 2016

Gasolgrillen ryker och osar mindre och det finns fler smarta tillbehör för olika sorters grillningar, men å andra sidan är de mer otympliga och väger ofta en hel del. Fördelarna med kolgrillarna är att de är enkla att både hantera och rengöra, och du slipper stå där med en tom gasoltub när det är dags för familjemiddagen. ”Känslan” är mer traditionell, något många anser vara viktigt.

Utbudet av gasolgrillar har exploderat de senaste åren och de finns i alla möjliga storlekar och prisklasser. Grillarna som presenteras kommer att testas löpande, och informationen uppdateras allt eftersom. Vi kommer även testa kommande modeller kontinuerligt, så håll ögonen öppna!

Smaklig grill!

Weber Genesis II E-310 GBS Pris vid test: 7588 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr