Hoppa till: Små gasolgrillar | Stora gasolgrillar

2021-04-08: Uppdaterat med tester av Broil King Porta Chef 320 och Outdoorchef Chelsea 420G.

Vi svenskar älskar att grilla, framför allt under sommarhalvåret och intresset för allt som har med själva tillagningsprocessen ökar konstant. Det gäller då inte bara hårdvaran i form av en fet gasol- eller kolgrill utan även allt omkring och då alltifrån vilken marinad eller rubb som passar till en viss köttdetalj, vilka redskap, rengöringsprodukter eller skyddshuvar som passar bäst till en specifik modell.
 

Vi testar fortlöpande grillar och en av anledningarna till att vi nästan uteslutande testar just gasolgrillar har sin förklaring i att det är i just det segmentet som intresset ökar som mest. Enligt försäljningssiffror från Elgiganten var 2015 året då efterfrågan på gasolgrillar för första gången passerade kolgrillar, och då med 40 procent av den totala försäljningsandelen (kolgrillar 35 procent, elgrillar 25 procent). 2016 hade försäljningsandelen för gasolgrillar ökat till 50 procent (kolgrillar 30 procent, elgrillar 20 procent) och på den vägen är det.

Så gjorde vi testet

Samtliga grillar vi får in testas under samma premisser. Vi adderar fler modeller allteftersom och Initialt testas varje ny modell intensivt under ett par veckor och därefter med jämna mellanrum tills dess att de inte längre är aktuella för den svenska marknaden, slutar fungerar tillfredställande eller ersätts av en ny generation.

I vår bedömning fokuserar vi främst på själva grillenheten:

Konstruktion och funktionalitet: Antal brännare liksom total maxeffekt. Viktigt inte minst med tanke på om du vill kunna grilla både direkt och indirekt. Vilken typ av tändning, finns termometer, sidobord, typ av grillgaller, är den lätt att rengöra och hur är brännarna skyddade från droppande fett?

Design: Precis som i många andra fall är en tilltalande design viktigt när det gäller grillar. Fåfängt? Mycket möjligt, men som bekant konsumerar vi inte enbart med en utgångspunkt som är pragmatiskt och praktiskt. Vårt köpbeteende styrs minst lika mycket om hjärta, varumärke och spontanitet.

Kvalitetskänsla: Materialval och stabilitet. Passar delarna perfekt eller skramlar det onödigt mycket? Typ av galler, känslan i hela konstruktionen, Hur känns locket – förtroendeingivande tungt och med bra isolering?

I vår helhetsbedömning tar vi även hänsyn till vilka olika tillbehör tillverkarna tillhandahåller för respektive inskickad modell, och då specifikt olika slags vagnar/bord för stationär placering på balkongen eller liknande, liksom smidiga lösningar för att underlätta vid transport av grillen. Samtliga temperaturmätningar som vi referera till har uppmätts med respektive grills medföljande och i locket fastmonterade termometer. Betygen kan även ändras beroende på om vi upptäcker nya för- eller nackdelar efter en längre tids användning.

 Portabla gasolgrillar 

Har uteplatsen begränsat med utrymme eller bor du i lägenhet och är ute efter en modell som får plats på balkongen? Ja, då finns en nästan lika brett utbud av produkter att välja mellan.

Alla de namnkunniga tillverkarna har modeller i alla storlekar och till detta test har vi valt ett gäng intressanta gasolgrillar med anpassande mindre ytor men som i viss mån får anses vara mobila, om än med lite hjälp på traven i form av hjulförsedda vagnar.

Visst, det finns ännu mindre och mer portabla grillar på marknaden, men då pratar vi ofta om rena camping- eller picknik-modeller som har en relativt begränsad kapacitet, både när det gäller grillyta, funktioner och effekt. Här har vi gasolgrillarna som fungerar som din stationära grill på balkongen, men som även enkelt kan tas med ner till stranden eller utflykten liksom följa med i husbilen.

Broil King Porta Chef 320

En optimal gasolgrill för balkongen

Broil King Porta Chef 320

Betyg 4 av 5

Omdöme

En robust konstruktion som förmedlar hög kvalitetskänsla med brännare som levererar en hög, tillika jämnt fördelad totaleffekt. Den väl tilltagna grillytan liksom enkel hantering gör Porta Chef 320 till något av en optimal gasolgrill för balkongen eller den mindre uteplatsen. Storleken och den relativt höga vikten gör den emellertid något otymplig och lämpar sig mindre bra för dig som är ute efter en mer portabel grill.

Positivt

 • Hög effekt, stor grillyta
 • Snygg och robust kontruktion
 • Enkel att rengöra

Negativt

 • Relativt otymplig och tung 
 • Dyr vagn med hjul (tillbehör, 1 290 kronor)
Modell: Porta Chef 320
Testad: mars 2021
Antal brännare: Tre
Vikt: 20 kilo
Pris: Från 3 890 kronor på Prisjakt

 Läs hela vårt test av Broil King Porta Chef 320 


Landmann Pantera 2.0

Snygg gasolgrill med dubbla brännare

Landmann Pantera 2.0
Betyg 3 av 5

Omdöme

Visuellt är Pantera 2.0 en riktigt snygg pjäs, vid närmare granskning blir känslan mer tveksam. Just när det kommer till kvalitetskänslan i konstruktion och materialval i själva ramverket runt chassit kunde det varit mer påkostat. Och ett glappande lock i den här prisklassen känns som en käftsmäll. Den är därutöver aningen knepig att rengöra då skyddet över brännarna först måste monteras bort för att du ska komma åt kistans undre del. Den är däremot enkel att använda och dubbla brännare är ett stort plus. Vi gillar även utbudet av kompatibla vagnar, hela tre olika varianter. 

Positivt

 • Kommer snabbt upp i grilltemperatur
 • Bra utbud av tillbehör
 • Dubbla brännare

Negativt

 • Kvalitetskänslan… nja
 • Passformen inte helt hundra
 • Relativt svår att rengöra 
 • Ställning/bord eller smidig transportkärra ingår ej
Modell: Landmann Pantera 2.0 Generation 3
Testad: juni 2020
Antal brännare: Två
Vikt: 17 kilo
Pris: 2 246 kronor hos CDON.

 Läs hela vårt test av Pantera 2.0 


Napoleon Travel Q PRO285

Favoritgrill som gör nästan allt rätt

Napoleon Travel Q PRO285
Betyg 4 av 5

Omdöme

Napoleons Travel-Q håller funktionsmässigt hög klass och med sina dubbla brännare bemästrar den både direkt liksom indirekt grillning. Den tar i jämförelsen visserligen längst tid på sig att nå önskvärd temperatur, men i övrigt finns inget att anmärka på. Är det en portabel grill du är ute efter så välj X-modellen. Den kostar lite extra, men du kommer inte ångra dig för en sekund.

Positivt

 • Sjukt snygg design, perfekt passform
 • Dubbla brännare
 • Enkel att rengöra
 • ”X”-modellens smidiga stativ

Negativt

 • Kostar en slant
 • Jämförelsevis en något längre uppvärmningstid
Modell: Napoleon Travel-Q PRO285 (PRO285-X )
Testad: Juni 2020
Antal brännare: Två
Vikt: Ca 12 kilo (21 kilo)
Pris: Från 3 490 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela vårt test av Travel-Q 


Outdoorchef Chelsea 420 G

Portabel gasolgrill som presterar bra

Outdoorchef Chelsea 420 G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Glöm den där billiga klotgrillen från macken, satsa i stället på en mer hållbar lösning i form av en portabel gasolgrill. Chelsea 420 G plockas isär och ihop inom loppet av ett par minuter och övertrumfar även de flesta mer namnkunniga konkurrenterna gällande flexibilitet – ett givet val för grillaren på språng!

Positivt

 • Portabel, monteras snabbt ihop/isär
 • Når snabbt hög temperatur
 • Möjligt att grilla både direkt och indirekt

Negativt

 • Något ranglig konstruktion
 • Saknar avlastningsytor/sidobord
 • Grillgaller i stål 
Modell: Chelsea 420 G
Testad: Mars 2021
Antal brännare: en
Vikt: 12 kilo
Pris: Från 2 990 kronor hos Prisjakt

 Läs hela vårt test av Outdoorchef Chelsea 420 


Outdoorchef Minichef 420G

Kompakt gasolgrill med brutal hetta

Outdoorchef Minichef 420G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Maken till snabb värmeutveckling har vi sällan skådat och Easy flip-lösningen är en enkel och smått genialisk lösning. Den låga konstruktionen innebär emellertid att du behöver en avsats eller bänk att placera den på, alternativt köper du tillbehöret Minichef Station, ett underrede för en enkel av- och påmontering av grillen. Problemet? Den kostar nästan lika mycket som själva grillen…

Positivt

 • Kompakt design
 • Hög kvalitetskänsla, brutal värmeutveckling
 • Smart system för både indirekt och direkt grillning

Negativt

 • Otymplig att bära
 • Dyrt tillbehör för en mer stationär installation
 • Gjutjärnsgaller inte standard
Modell: Outdoorchef Minichef 420 G
Testad: Juni 2020
Antal brännare: En
Vikt: Ca 12 kilo
Pris: 3 043 kronor hos Amazon.se

 Läs hela vårt test av Minichef 420 G 


Weber Q2200

En gasolgrill utan direkta svagheter

Weber Q2200
Betyg 3 av 5

Omdöme

Weber Q2200 är en prisvärd gasolgrill som gör jobbet, inte mer. Den arbetar snabbt upp temperaturen, men är samtidigt något begränsad med sin singelbrännare. Det medföljande stativet är ett plus i kanten, framför allt om du har grillen stationärt på balkongen eller liknande. Men den är relativt otymplig att bära och har du för avsikt att emellanåt ta med dig grillen på utflykter eller andra aktiviteter så är tillverkarens fällbara rullvagn, för runt 1 500 kronor, ett givet köp.

Positivt

 • Snygg, välkänd design
 • Blir snabbt varm
 • Stativ ingår
 • Enkel att hålla ren

Negativt

 • Endast en brännare
 • Otymplig att bära
Modell: Weber Q 2200
Testad: Juni 2020
Antal brännare: En
Vikt: ca 15 kilo (utan stativ)
Pris: 4 006 kronor hos Amazon.se

 Läs hela vårt test av Weber Q 2200 


 Fullstora gasolgrillar 

Fördelen med en gasolgrill är att du kan sätta igång att grilla snabbt och att det är lätt att reglera värmen. Finns fler brännare kan du ha dem på olika temperatur och få maten exakt som du vill ha den. Exempelvis kanske du vill ha ditt kött blodigt, medan en annan föredrar genomstekt.

Gasolgrillen ryker och osar mindre och det finns fler smarta tillbehör för olika sorters grillningar, men å andra sidan är de mer otympliga och väger ofta en hel del. Fördelarna med kolgrillarna är att de är enkla att både hantera och rengöra, och du slipper stå där med en tom gasoltub när det är dags för familjemiddagen. ”Känslan” är mer traditionell, något många anser vara viktigt.

Broil King Baron 490

Kanadensisk gasolgrillsjätte med patenterade brännare

Broil King Baron 490
Betyg 3 av 5

Omdöme

Totalt sett så är Broil King Baron 490 en mycket välbyggd grill med tydliga och effektiva grill-zoner och den kommer, i standardutförande med allt man kan begära av en gasolgrill i denna prisklass. Dessvärre har priset gått upp med 2 000 kronor sedan testtillfället vilket får till följd att betyget justeras ner något.

Positivt

 • Hög kvalitetskänsla
 • Distinkt zonindelning
 • Rotisseri ingår

Negativt

 • Något knepigt att grilla på lägre temperaturer
 • Gått upp rejält i pris
Mer info: www.broilkingbbq.com
Testad: Sommaren 2017
Pris nu: Från 10 990 kronor på Prisjakt.se

 Läs hela testet av Broil King Baron 490 


Eva Solo Fireglobe Gasol

Enkel gasolgrill i snygg design

Eva Solo Fireglobe Gasol
Betyg 3 av 5

Omdöme

En grill kanske mest för de som kan märket och vet vilken kvalitet det borgar för. Designen är förvisso snygg men aningen anonym. Värmeutvecklingen är snabb och fördelningen av densamma jämn. Att grilla indirekt går alldeles utmärkt tack vara de tre brännarna. Avsaknaden av avlastningsbord (ej ens som extra tillbehör) är ett minus.

Positivt

 • Hög kvalitetskänsla
 • Snygg design
 • Handhavandet

Negativt

 • Inga avlastningsytor
Mer info: http://www.evasolo.com
Testad: Sommaren 2017
Pris nu: 4 999 kronor hos Bagaren och Kocken

 Läs hela testet av Eva Solo Fireglobe 


Eva Solo Gasolgrill

Lyxig gasolgrill med stor grillyta

Eva Solo Gasolgrill
Betyg 3 av 5

Omdöme

Det här är inte någon billig historia men om design är viktigt för dig och om du klarar dig utan avlastningsbord, då är Eva Solos gasolgrill ett läckert alternativ. Men se till att skaffa locket och sidobordet också så att du kan utnyttja den fullt ut. Modellen finns i svart eller rostfritt utförande.

Positivt

 • Sjukt snygg
 • Hög kvalitetskänsla
 • Stor grillyta

Negativt

 • Saknar avlastningsyta och lock som standard
 • Dyr
Tillverkare: Eva Solo
Testad: Sommaren 2017
Pris: Från 10 999 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Eva Solo 


Landmann Avalon PTS 3.1+

Gasolgrill i lagom storlek

Landmann Avalon PTS+ 3.1
Betyg 3 av 5

Omdöme

Landmanns Avalon PTS+ 3.1 är en riktigt gedigen pjäs och den ger jämn värmefördelning på en grillyta som räcker till för de flesta. Priset är lite högt men så är också det här en kvalitetsgrill där varje detalj är påkostad. Landmann Sverige har som bekant gått i konkurs men modellen går fortfarande att få tag på hos ett fåtal återförsäljare.

Positivt

 • Kvalitetskänslan.
 • Bra storlek.
 • Jämn värme.

Negativt

 • Lite knölig montering.
 • Dyr.
Mer info: www.landmann.se
Testad: sommaren 2018
Pris nu:10 403 kronor hos Bagaren och Kocken

 Läs hela testet av Avalon PTS+ 3.1 


Landmann Avalon PTS 5.1+

Gasolgrill med LED-belysning

Landmann Avalon PTS 5.1+
Betyg 2 av 5

Omdöme

Landmanns Avalon PTS 5.1 är riktigt fet och väldigt praktiskt, och priset är helt okej tycker vi. Visst, temperaturen är något ojämn och kvalitetskänslan i detaljer som dörrarna är inte i klass med exempelvis Webers modell, men du får å andra sidan riktigt stor grillyta och en hel del smarta detaljer med den här modellen. Landmann Sverige är numera förstatt i konkurs och modellen kan således numera vara svår att få tag i.  

Positivt

 • Roterande grillspett och inbyggt köttermometer.
 • Rejäl grillyta.
 • Led-belysta reglage.

Negativt

 • Lite ojämn temperatur.
 • Rostangrepp uppstår inom ett par år.
Mer info: www.landmann.se
Testad: Sommaren 2017
Pris: Från 9 280 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Avalon PTS 5.1+ 


Napoleon Rouge 525-1 SE

Toppbetyg till premiumgrill med unika egenskaper

Napoleon Rouge 525-1 SE
Betyg 5 av 5

Omdöme

Rouge 525-1 SE är en premiumgrill som med den unika infraröda sidobrännaren Sizzle Zone tar upplevelsen till en helt ny nivå. Kvalitetskänslan är rakt igenom hög och handhavandet är enkelt. Snygg design, snabb uppvärmning och föredömligt enkel att rengöra. Ett omfattande garantiåtagande och den läckra inbyggda belysningen i vreden är pricken över i:et!

Positivt

 • Den infraröda sidobrännaren Sizzle Zone.
 • Snygg design, kvalitetskänsla.
 • Automatiskt tändningssystem.
 • Smidig att rengöra.

Negativt

 • Endast höger sidobord kan snabbfällas.
 • Kvalitet kostar.
 • Relativt snålt med förvaringsutrymme.
Testad: April 2020
Tillverkare: Napoleon
Pris: Från 16 990 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Napoleon Rouge 


Outdoor Chef Ascona G

Mångsidig gasolgrill med hög kvalitetskänsla

Outdoor Chef Ascona G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Outdoorchef är en trevlig bekantskap som förtjänar större uppmärksamhet än vad de tidigare kanske fått här i Sverige. Konstruktionen är riktigt smart och det ryms en hel del på den 54 centimeter stora grillytan. Grillen är dessutom relativt enkelt att rengöra vilket är ett stort plus. Kvalitetskänslan är hög och med tanke på prislappen känns modellen Ascona som ett riktigt bra köp.

Positivt

 • Snabbt höga temperaturer
 • Stor grillyta
 • Kon-lösningen för direkt eller indirekt grillning

Negativt

 • Tidskrävande montering
Mer info: www.outdoorchef.com
Testad: Sommaren 2017
Pris nu: Från 7 990 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Ascona G 


Outdoor Chef Dualchef S 425G

Kvalitetsgrill med dubbla grillzoner

Outdoor Chef Dualchef S 425G
Betyg 5 av 5

Omdöme

Det här en grill för finsmakaren som inte nöjer sig med något annat än det allra bästa. Vi gillar möjligheten till två separata värmezoner liksom kvalitetskänslan som är genomgående hög. Uppvärmningen sker snabbt och fördelas jämt över hela grillytan. Att sidoborden enkelt och snabbt kan fällas är praktiskt och de led-belysta vreden är en riktigt läcker detalj.

Positivt

 • Genomgående hög kvalitetskänsla.
 • Dubbla värmezoner.
 • Når snabbt önskad temperatur.

Negativt

 • Priset.
Mer info: Outdoorchef.
Testad: Sommaren 2019.
Pris: Från 18 490 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Dualchef S 425G 


Weber Genesis II E-410 GBS

En gasolgrill som imponerar

Weber Genesis II
Betyg 4 av 5

Omdöme

Bra har blivit bättre. Kvalitetskänslan är minst lika hög som i företrädaren och är dessutom både snyggare och enklare att rengöra än tidigare. I kombination med iGrill 3 blir grillningen både roligare och bättre och integrationen är riktigt bra.

Positivt

 • Stor grillyta
 • Enkel rengöring
 • Igrill-integrationen

Negativt

 • Öppen planlösning tilltalar inte alla
 • Saknar sidobrännare
 • Dyr
Mer info: www.webergrill.se
Testad: Sommaren 2017
Pris nu: Från 9 790 kronor hos netonnet

 Läs hela testet av Weber Genesis II E-410 GBS