Kol eller gasol (eller rentutav eldrift)? Alla har vi våra referenser, men de flesta experter hävdar med bestämdhet att det inte spelar någon roll för smakens skull. Det är andra värden som spelar in och det finns för- och nackdelar oavsett val.

Missa inte: Stort test – här är sommarens bästa elcyklar

Fördelen med en gasolgrill är att du kan sätta igång att grilla snabbt och att det är lätt att reglera värmen. Finns fler brännare kan du ha dem på olika temperatur och få maten exakt som du vill ha den. Exempelvis kanske du vill ha ditt kött blodigt, medan en annan föredrar genomstekt.

I fallet med en kolgrill är det viktigt att välja en lagom stor modell. På så sätt kan du placera mer kol i ena delen för intensiv värme och på den andra lite mindre så att du kan lägga köttet åt sidan. Gasolgrillar är däremot oftast betydligt dyrare och det är lätt att ”glömma” den viktiga rengöringen efteråt.

Att inte ta bort gamla matrester, främst där fettet samlas, kan vara en hälsofara. Om resterna ligger och pyr nästa gång det skall grillas bildas polycykliska aromatiska kolväten, som är cancerframkallande.

Grillar 2016

Gasolgrillen ryker och osar mindre och det finns fler smarta tillbehör för olika sorters grillningar, men å andra sidan är de mer otympliga och väger ofta en hel del. Fördelarna med kolgrillarna är att de är enkla att både hantera och rengöra, och du slipper stå där med en tom gasoltub när det är dags för familjemiddagen. ”Känslan” är mer traditionell, något många anser vara viktigt.

Grillsäsongen är officiellt i gång och många har upptäckt smidigheten med gasol. Här listar vi några av gasolgrillarna som vi vill ha på altanen i sommar!

På nästkommande sidor hittar du tester av tidigare modeller som står sig än..

Napoleon

Spejsat med coola funktioner

Letar du efter en snygg grill med spejsade detaljer? Den här modellen från Napoleon har bakgrundsbelysta reglage. Lex 485 kommer även med andra coola funktioner, förutom de tre ordinära brännarna finns även en bakre, infraröd keramisk brännare optimerad för rotisserier.

Napoleon LEX 485
Pris
: 15 195 kronor hos Gardenstore.


Gasolgrill Triton

Snyggt och smidigt

Landmanns senaste tillskott i Triton-serien kommer med ett galler i gjutjärn, isolerade dubbellock och ett nytt PTS värmesystem för jämn värme och optimalt resultat. Vid ena sidobordet finns även en inbyggd värmare. Om du vill ha möjlighet att tillaga rätter som kan vara lite knepigt på galler finns det ävenstekplattor att köpa till här.

Landmann Triton PTS 4.1
Pris
: 4 322 kronor hos CDON.


Broil King gasolgrill

Bjud på kvarterets bästa rotisserier

Den här bjässen från Broil King kommer med alla funktioner och atteraljer du kan tänkas behöva. Här får du inte bara fyra stycken brännare utan dessutom en extra sidobrännare – perfekt för att till exempel röra till såsen – och en rotesseribrännare med tillhörande rotesseriset för att få till den perfekta grillade kycklingen.

Broil King Crown Cart 480
Pris: 5 990 kronor hos Netonnet.


Broil King XLS gasolgrill

Multitaska mera

More is more! Broils Kings största modell i sin Regal-serie heter XLS och är minst sagt kunglig. Här får du två grillar i en där du kan anpassa temperatur och klimat i var och en efter vad du lagar. Perfekt för dig som ofta grillar till större sällskap med mycket olika rätter. Som en extra, spejsad detalj är även vreden upplysta. Coolt!

Broil King Regal XLS
Pris: 24 990 kronor hos Gardenstore.


Billig gasolgrill

Gasol till pangpris

Du behöver inte lägga en halv förmögenhet för att få en rejäl gasolgrill. Den här modellen kommer med fyra brännare, grillgärn i gjutjärn, integrerad termometer i locket och avlastningsbord. Allt till ett riktigt lågt pris! Den här modellen finns även att köpa i portabel version hos Netonnet för 599 kronor.

Austin and Barbeque AABQ
Pris
:1 990 kronor hos Netonnet.


På nästkommande sidor hittar du tester av tidigare modeller som står sig än.

Weber Genesis II E-310 GBS Pris vid test: 7588 kr.

Bästa pris just nu: 8699 kr