Futuristisk och anpassad för stadsmiljö

Weber Pulse

Årets kanske mest spännande produktlansering är något så oväntat som en elgrill i premiumsegmentet. Vem hade kunnat tro det innan grillsäsongen drog igång på allvar? Men tillverkaren, i detta fallet Weber, är helt rätt ute och lanserar en efterfrågad produktserie som riktar sig främst till gourmander boendes i lägenhet och som av olika skäl vare sig kan eller får använda sig av kol- eller gasolgrillar på balkongen. För när det gäller elgrillar brukar bostadsrättföreningar och hyresvärdar vara mer medgörliga – och varför ska inte en lägenhetsinnehavare kunna njuta av en härlig grillkväll?


Fördelarna med en elgrill är flera

Problemet har länge varit utbudet av vettiga modeller som i möjlig mån kunnat mäta sig med gasol- eller kolgrillar. Låg effekt, liten grillyta och konstruktioner utan tätslutande lock för passiv grillning har fått många av oss att rygga tillbaka. Lägg där till alla fördomar om elgrillar gällande hur man förlorar den där karakteristiska grillsmaken… Ja, ni fattar.

Weber Pulse

Men elgrillar har en hel del fördelar. De värms upp relativt fort, du behöver inte med jämna mellanrum inhandla kol, briketter eller tändvätska eller åka för att fylla på gasoltuben. Drivmedlet finns i närmsta vägguttag och en grillsession kostar inte många kronor.

Weber har sedan tidigare en elgrill, Q 1400, som nu kompletteras med två modeller i den helt nya Pulse-serien. Vi har tagit in den större av de två, Pulse 2000, med dubbla grillytor och tillhörande vagn. Det vill säga en riktig värsting med ett rekommenderat pris på strax under 10 000 kronor. En summa som medför vissa förväntningar, även om den går att hitta betydligt billigare om du letar på nätet.


Smidig installation och kvalitetskänslan är hög

Monteringen av vagnen tar inte mer än 20 minuter och själva grillen placeras därefter ovanpå utan att fästas. Istället hålls den effektivt på plats med hjälp av förhöjningar på vagnens ovandel. Det går med andra ord smidigt att flytta grillen till ett bord, till grannen eller varför inte till bilen för att ta med den till campingplatsen. Vagnen med sidobord är med andra ord ingen nödvändighet utan mer en bekvämlighetslösning.

Weber Pulse led-skärm

Grillen känns välbyggd och bastant med tyngd i locket. På undersidan finns en fettuppsamlare med plats för Webers egna engångsformar av aluminium. Grillgallret i porslinemaljerat gjutjärn är tvådelat och baljinsatsen, det vill säga den delen under gallret som får ta den värsta smällen i form av fett som droppar ner, går att ta ur och klarar av diskas i maskin.

Suveräna iGrill integrerat

Centralenheten har två temperaturreglage för vänster och höger värmeelement (Pulse 100 har enbart ett) med vilka du ställer in önskvärd effekt. Fördelen här är att du precis som med en gasol- eller kolgrill kan grilla både direkt ovanför värmekällan eller indirekt genom att stänga av det ena elementet och lägga köttet på den andra sidan. För att hålla koll på köttets temperatur använder du Webers iGrill som med hjälp av bluetooth skickar informationen till din telefon och den dedikerade appen. iGrill i sig är inte någon nyhet, skillnaden här är att tekniken är inbyggd i enheten och två givare ingår.

Weber pulse

Hur är det då med grillegenskaper och resultat? Ska vi vara ärliga så är det faktiskt långt över förväntan och vore det inte för att vi vet att köttet grillats över värmeelement hade vi lika kunnat gissa på gasol. Grillrändera finns där och värmen räcker mer än nog till, åtminstone initialt för nedkylningen sker relativt snabbt varje gång locket öppnas och det tar ett tag att komma upp till maxvärme igen, något som blir än mer påtagligt vintertid. I detta avseende är gasol överlägset bättre. Grillytan hade även gärna fått vara större men är relativt stor sett till segmentet.

Nackdelen är den känsliga centralenheten. Går något sönder, som i då vi råkade stöta till det ena reglaget, kan det medföra orimliga kostnader. I vårt fall gick fästet av och någon reservdel eller möjlighet till att reparera en så tillsynes enkel skada finns inte utan hela kontrollenheten måste bytas ut. Kostnad? 7 499 kronor, det vill säga nästan lika mycket som en helt ny grill kostar. Ett försäkringsärende givetvis, men farhågorna hopar sig när en så enkel skada får sådana ekonomiska konsekvenser. Och vad händer när garantin går ut? Jämfört med en helt mekanisk konstruktion finns här alltså vissa betänkligheter.

Omdöme

Det är inget snack om att elgrillar är på frammarsch och ökar i popularitet. Lösningen är både praktisk och ekonomisk om vi bortser från inköpspriset som på denna pjäs ligger i paritet med en riktigt kompetent gasolgrill med betydligt större grillyta.

Styrenhetens ömtåliga konstruktion är ett orosmoment men är du försiktig och förvarar den skyddat när den inte används bör det inte vara någon större fara. Vi kommer givetvis att testa fler alternativ i segmentet och Pulse 2000 är ett en given referens som lär skapa huvudbry hos konkurrenterna en lång tid framöver.

Produkt: Weber Pulse 2000
Mer info: http://www.weber.com
Testad: Sommaren 2018
Pris vid test: 8 390 kronor.
Pris nu: 8 390 kronor hos Garden Store.

plus

Hög kvalitetskänsla.
Bra grillresultat.
Inbyggd iGrill.
Utbud av tillbehör.

minus

Kostsamma reparationer om olyckan är framme.
Dyr.
En något högre effekt hade varit önskvärt.

Betyg 7 av 10

Weber Pulse 2000 Med Vagn Pris vid test: 8490 kr.

Bästa pris just nu: 9999 kr