Broil King Baron 490: Kanadensisk bjässe med patenterade brännare

Broil King

Kanada-baserade Broil King har precis som övriga tillverkare i översikten en rad modeller i olika prisklasser. Baron 490 är tillverkad i stål och är precis som de flesta Broil Kings utrustad med så kallade Dual Tube-brännare, som ger en jämnare värmefördelning. Huvudbrännarna är fyra till antalet plus sidobrännare, samt en bakre rotisseribrännare. Sidoborden i rostfritt stål är nedfällbara för att ta mindre plats när de inte används. Total grillyta på 64 x 44 centimeter.

Det som först slår oss är hur kompakt och tung grillen är. Kvalitetskänslan är mycket hög, inget skrammel i plåtskivor eller dörrar och på framsidan tornar stora och tydliga reglage upp. När vi installerar grillen ser vi även att modellen är CE-godkänd för att ha gasolflaskan placerad inuti underskåpet. Bra - det finns inget fulare än synliga gasolflaskor bredvid installationen.

Instruktionerna är tydliga på en punkt: Vid användning skall reglagen först ställas i maxläge och blåsa på i fullt ös i cirka 8-10 minuter. Den snåle kan undra varför, men att snabbt komma upp i temperatur är snarare ekonomiskt. Därefter ska temperaturen regleras till den mat som ska grillas.

M3 rekommenderar

Vid grillning är zonerna väl definierade och reglagen är mycket exakta, och det går väldigt bra att direktgrilla på tre zoner samtidigt med olika temperaturer. Det enda som sviker oss är rotisseri-brännaren som har en för stark låga även vid minsta reglageöppning. Baron 490 har även lite svårt för att grilla med i låga temperaturer. Det blir en del tricksande när exempelvis högrev skall tillredas på rotisseriet för en bra och jämn lägre temperatur.

Totalt sett så är Broil King Baron 490 en mycket välbyggd grill med tydliga och effektiva grill-zoner och den kommer, i standardutförande med allt man kan begära av en gasolgrill i denna prisklass.

plus

Hög kvalitetskänsla
Distinkt zonindelning
Rotisseri ingår

minus

Något knepigt att grilla på lägre temperaturer

Produkt: Broil King Baron 490
Mer info: www.broilkingbbq.com
Testad: Sommaren 2017
Pris vid test: 8 990 kronor.
Pris nu: 9 990 kronor hos Netonnet.

Betyg 8 av 10

Broil King Baron 490 Pris vid test: 8890 kr.

Bästa pris just nu: 7990 kr