Internet har en del problem just nu. Regeringar spionerar på sina invånare, vissa av dem blockerar valda hemsidor och företagen dominerar molnet. Men tänk om vi kunde skapa ett mer decentraliserat internet med mer plats för privatliv, mindre regeringskontroll och mindre påverkan från företag.

Tim Berners-Lee, uppfinnare av World Wide Web, vill göra precis det. Sir Tim samlade nyligen några av världens bästa datorforskare i en kyrka i San Francisco vid ett event kallat Decentralized Web Summit, där deltagarna brainstormade möjliga sätt att göra internet mer brett distruberat, skriver The New York Times. Några av världens bästa tekniker som internetarkitekten Vint Cerf och Brewster Kahle, grundare av Internet Archive, kunde synas bland besökarna.

Under eventet hölls flera sessioner om hur de skulle skapa ett internet utan någon central kontroll. Samtalsämnena sträckte sig från saker som nya metoder för att distrubera hemsidor utan att använda en standard webbserver, lägga till kryptering för olika delar av nätet, och arkivera alla versioner av en webbsida. Det hölls också ett möte om betalning och blockeringar. Varje diskussion fokuserade på hur internet skulle kunna distruberas, användas och hålla i data utan någon central kontroll.

Rapporter om regeringar som spionerar och företag med stort inflytande som Facebook, Google och Amazon har ökat oron i teknikvärlden för vem som kontrollerar datan. Viktigt att påpeka att träffen inte var till för att förändra onlinetjänster som Facebook eller Google utan tittade istället till hur webbsidor skapas, namnges och sköts. I det nuvarande systemet så är det lätt för en regering eller ett företag att spåra personer bara genom att titta på webbsidor som besöks. I framtiden är målet att detta skall bli svårare.