Det är trångt i smartphonetoppen, och den som vill konkurrera med de mest kända tillverkarna måste verkligen jobba hårt för att stå ut i mängden och få uppmärksamhet. ZTE är kända i Sverige för just lågprismobiler, men nu ska det bli ändring på det. De säljer mer påkostade telefonserier i andra länder, och nu är det dags att introducera en av dem här. Axon Mini heter den, eller snarare Axon Mini Premium Edition, men den ser ut att säljas utan det långa namnet.

Vad det handlar om är en 5,2 tums smartphone i en prisklass ett par tusenlappar under de allra bästa och dyraste, men som delar många av deras egenskaper. Till det yttre är det en hyfsat slimmad sak i guldskimrande aluminium med kul, egensinnig design.

ZTE Axon Mini
Design med premiumkänsla och stor snygg amoled-skärm. Axon Mini ger ett snyggt första intryck. 

Guldglans och läder
Framsidan är ett lätt upphöjt glas kantat av en guldram och två tydliga högtalargaller upp- och nertill. Det innebär inte att Axon Mini har stereoljud i liggande läge, utan är mer en designgrej. Här sitter bara en monohögtalare som inte direkt imponerar. Den har bra stuns i mellanregistret och är utmärkt för högtalartelefonläge, men passar sämre för musik. Med ett par bra hörlurar blir det trevligare på den punkten, Axon Mini har bättre ljud än de flesta lurar i den här prisklassen.

På baksidan är metallen ersatt av plast en centimeter upp- och nertill, för att få bra antennmottagning. Även här sticker det ut designmässigt genom att ha fått lädermönster. Coolt eller fånigt? Avgör själv. Mitt på baksidan hittar vi också kameran och en fingeravtryckläsare.

ZTE Axon Mini
ZTE Axon Mini är inte superslimmad med sina 8 millimeter. Men den välvda baksidan gör den greppvänlig, och vi slipper kameralins som sticker ut.

Amoled med 3d-pek
Skärmen är en 1080p amoled-panel som ger oss en skönt skarp bild, klockren kontrast och betraktningsvinkel. Maximal ljusstyrka är inte så hög som i de bästa amoled-skärmarna, och färgerna är lite för varma i tonen. Tyvärr går det inte, som på en del konkurrenter, att justera färgtemperaturen manuellt. Det här är dessutom den första Android-telefon vi testat med Force Touch-funktion, det vill säga samma sak som Apple har i sina nya mobiler. Skärmen har tryckkänslighet i flera steg, och ser ut att funka pålitligt. Tyvärr använder inte ZTE funktionen till särskilt mycket användbart.

Prestandamässigt gör Axon Mini inget väsen av sig, med sin Snapdragon 616-krets med två gånger fyra kärnor presterar den ungefär som en topptelefon från ett par år sedan, men med högre energieffektivitet. Den drar jämnt i våra tester med en Snapdragon 801, fast verkar inte ha dess problem med överhettning. Telefonen håller sig skönt sval vad vi än försöker oss på med den.

ZTE Axon Mini
Kamera, blixt, fingeravtrycksläsare och fejkad läderlist upptill.

Duglig kamera med många små trick
Topprestandan i senaste generationens premium-telefoner behövs inte för vardaglig användning, utan kommer till sin rätt enbart i avancerade situationer, framförallt runt spel och foto/film. Och här är kameran inte tillräckligt avancerad och krävande för att det ska behövas. Axon Mini har en 13-megapixelkamera av högst ordinär klass. Den tar helt okej bilder i dagsljus, med bra skärpa men lite bleka färger. Den har effektivt hdr-läge som komponerar ihop övertygande bilder i knepiga ljussituationer.

Men det gäller att kontrasterna inte är för höga, för kameran presterar verkligen inte bra i dunkelt ljus. Den blir snabbt brusigt och grynigt, och färgåtergivningen blir flammig. Speciellt hudtoner ser konstiga ut om inte ljuset är start nog. Här hjälper den inbygga blixen med två led-toner upp det hela en del. Lite förvånande får vi klart bättre resultat när vi filmar, kanske för att kameran inte försöker att kompensera lika aggressivt med iso-inställningar inomhus. Axon Mini filmar i 1080p och 60 bilder per sekund och du kan filma timelapse och slow motion. Däremot är vi inte imponerande av dess brusiga ljudupptagning.

ZTE Axon Mini gränssnitt
ZTE Axon Mini har ett riktigt snyggt startskärmstema som går i samma toner som telefonen. Det går också att byta ut mot lite mer avskalade och färgglada varianter.

Kameraappen har ett minimalistiskt gränssnitt med en del roliga och mer eller mindre användbara trick i rockärmen. Du kan filma fejkad fisheye-video, dubbelexponera bilder, ta selfies med leendedetektion, fota och räta ut dokument, och mycket mer.

Unikt gränssnitt

Det här går igen i hela systemet. Axon Mini är fullproppad med småfunktioner som vi inte är vana vid att se. Vi kan till exempel få en indikator i statusfältet för nedladdningshastighet för data. Vi kan byta ut navigeringsraden nertill mot en liten flyttbar popup-meny. Vi kan välja olika bläddringseffekter mellan hemskärmar, och till och med låta telefonen växla slumpmässigt mellan dem. Vi kan ställa in färgteman genom att ta ett foto och låta telefonen hitta temafärger. Vi kan stänga av och slå på telefonen utefter ett schema.

…och så vidare. Varje gång vi petar runt i inställningsmenyerna upptäcker vi nya småfunktioner.

ZTE Axon Mini gränssnitt
Två av många saker som ZTE Axion Mini gör på sitt egna lilla sätt: Inställningsmenyn har en föreklad startskärm, och knappsatsen i telefonappen går att skala om och placera helt manuellt.

Lås upp med röst och ögon

De mest intressanta har med säkerhet att göra. Du kan inte bara låsa upp telefonen med fingeravtryck, utan också med din röst. Telefonen spelar in en fras som sedan kan upprepa för att låsa upp luren. Det är riktigt kul att säga ”Vakna, ditt skrälle!” till telefonen och se hur den blinkar till och öppnar startskärmen. I ungefär fem minuter, sedan återgår vi till med direkta sätt att kontrollera den, som fingeravtryck.

Axon Mini kan också identifiera dig med ögon-skanning. Men det går inte att ställa in det för att låsa upp telefonen, utan bara för att komma åt speciella funktioner i en app som heter Mi-assistant. Den kombinerar systemoptimering, virusskydd (Avast), apphantering och en låst privat yta som kan krypteras och som sagt skyddas med traditionellt lösenord eller ögonlås.

Slutligen går det också att kryptera hela telefonen, för den som är verkligt paranoid. Men gör vi det så får vi en märkbar prestandasäkning och dessutom tär det på batteritiden, som bara var knappt godkänd till att börja med. 

ZTE Axon Mini gränssnitt
Det är fullspäckat med unika gränssnittsfunktioner. Vissa är lätt förklarade, medan andra tar tid att lära sig.

Funktionsfrossa utan fokus

Och det är inte slut där. Här finns ett par extra strömsparlägen, anpassningsbart låsskärmsmeddelande, ett stort utbud av geststyrningsalternativ, ett backupprogram och mycket mer. Hela gränssnittet är dessutom fullt med egenheter, som förenklad startskärm för inställningsmenyn, anpassningsbar knappsats i telefonappen och röstkomandon.

All denna funktionsfrossa är dock på gott och ont, det kan minst sagt bli rörigt när ZTE vill göra saker på sitt alldeles egna sätt utan att direkt berätta vad det innebär eller varför. Många av de extra funktionerna är inte direkt lätta att förstå sig på. Det känns som om ZTE har tagit ifrån tårna för att stå ut och erbjuda mervärden, men det hade i ärlighetens namn räckt med en handfull av alla egenheter.

ZTE Axon Mini gränssnitt
Allting med Axon Mini går i temat svart och guld, till och med lådan telefonen kom i. Till och med en sådan detalj som pinnen man petar upp sim-kortsplatsen med är i guldglänsande metall.

Omdöme

För knappt fyra tusen får du här en telefon med klart godkända grundprestanda, 32 gb lagring, snygg amoled-skärm och bra ljud. Den har minst sagt en helt egen stil och så mycket funktionsfrossa att det kan verka överväldigande. Samtidigt saknar den till exempel nfc-stöd, och kör gamla Android 5.1 under det egna gränssnittet. Vi hade nog hellre sett det, och lite bättre batteritid, istället för allt detta krimskrams. Men visst, coolt är det att någon vågar sticka ut.

Fakta ZTE Axon Mini Premium Edition B2016

Tillverkare: ZTE
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 616 MSM8939v2
Processor: Cortex A53 1,7 GHz quad core + Cortex A53 1,2 GHz quad core
Grafik: Adreno 405
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum amoled, 1080x1920 bildpunkter (423 ppt)
Kameror: 13 megapixel + led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 5.1
Övrigt: Dubbla simkort, fingeravtrycksläsare, röstlås, ögonscanner, force touch
Batteritid: 5h 40min webbvideo (wifi), 6h blandad användning (4g), 11h samtal (3g)
Storlek: 14,3 x 7 x 0,8 cm
Vikt: 140 g
Pris: 3 900 kr

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 40 331 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 7 835 poäng

plus

Kul design och hög byggkvalitet
Amoled-skärm
Dubbla sim
Massor av extrafunktioner

minus

Inga topp-prestanda
Måttlig batteritid
Bitvis rörigt gränssnitt
Ingen nfc

Betyg 4 av 5