Årets höjdpunkt ur ett gamerperspektiv är utan tvekan den pågeående E3-mässan som hålls i Los Angeles. I sedvanlig ordning har konferenserna avlöst varandra och i natt klockan 03:00 svensk tid var det dags för Sony att visa upp vad de har i görningen för Playstation 4.

Det var en salig blandning av gamla favoriter och nya varumärken som visades upp. Allt från den senaste delen i actionfesten God of War till betydligt mer otippade återkomsten av Playstation 1-stjärnan Crash Bandicoot, som en gång i tiden ansågs vara Sonys egen ”Super Mario”.

Vi fick även ett lanseringsdatum för evighetsprojektet The Last Guardian och så visade även stjärnproducenten Hideo Kojima upp sitt nya spel.

God of War

Sony slog på stort redan från början. En symfoniorkester inledde konferensen med en fem minuters-akt. Sedan var det dags för avslöjandet – Kratos nya äventyr heter kort och gott God of War. En betydligt äldre Kratos uppenbarar sig för sin son (vad det verkar) och ska lära upp honom i jaktens konst.

I vanlig God of War-anda blir de istället anfallna av stora monster, vilket också är seriens kännetecken. Under demonstrationen skiftar spelet ibland till den unge pojken, men det är för tidigt att spekulera om detta blir ett bestående inslag i det kommande spelet.

The Last Guardian

Evighetsprojektet, och tillika uppföljaren till det eminenta Shadow of the Colossus, existerar fortfarande. Sony passade på att presentera en ny trailer samt lanseringsdatum.

Den 25 oktober 2016 vet vi om Ico- och Shadows of the Colossus-teamets senaste alster var värt all väntan.

Days Gone

Sony lurade verkligen publiken med denna titel. Inledningsvis ser det ut att vara en fristående uppföljare till The Last of Us. Det visade sig vara ett annat spel, men i samma genre.

Demonstrationen visade hur huvudprotagonisten blir jagad av en hord med zombies, men i övrigt fanns det inte mycket mer information om denna titel.