Husqvarna var tidigt ute med robotgräsklippare, deras 220 AC-modell var en av de första modellerna som vi hade nöjet att testa. I år lanserar tillverkaren 4 sprillans nya modeller och vi har testat värstingen - Automower 450X. Den ska klara gräsmattor på upp till 5 000 kvadratmeter och den bjuder på en hel del intressanta funktioner på pappret. Och det visade sig ganska snart att dessa funkar riktigt bra även i praktiken.

Kabel sätter gränserna

Installationen är som med alla klippare av den här typen en aning bökig i och med att du behöver lägga lite tid på att placera ut avgränsarkabel i din trädgård. Helst gräva ned, men det funkar även att klämma fast kabeln med medföljande märlor. Vilket är bra att göra initialt oavsett, eftersom du kanske kommer på att du dragit kabeln lite för nära, eller för långt ifrån den där busken. Du kan även lägga ut guidekabel för att hjälpa klipparen att hitta tillbaka till laddningsstationen (något vi inte behövde göra), eller för att hitta till en annan separat gräsmatta som inte rymt inom samma avgränsningsområde. Det här momentet är givetvis viktigt att du lägger tid på att det blir bra, och det medföljer tydliga instruktioner över hur du ska dra kabeln kring olika typer av hinder.

Vi testade klipparen på en relativt plan villatomt på ca 800 kvadratmeter. På sätt och vis ganska krävande eftersom det fanns en del gropar på tomten, en studsmatta (som vi inte drog avgränsarkabel runt), och en hel del buskar och andra hinder. Och några passager som var ganska trånga att hitta in i och ut ifrån. Installationen på mjukvarusidan var enkel, när vi väl fick tag i rätt pinkod till maskinen var det i stort sett bara att köra igång.

Tar sig fram överallt

Det första som slog oss var hur snabb Automower 450X är, och hur de stora bakhjulen gör att maskinen tar sig fram otroligt bra. Tack vare ultraljudsensorer känner den av när den närmar sig ett hinder och saktar då ned. Och ingenting verkar kunna stoppa den här maskinen. Inte ens riktigt branta partier där Automower 450X vackert klättrar upp som om lutningen inte bekommer den alls. Men så lovar tillverkaren också att den här modellen ska fixa hela 45 procents lutning.

Hur blir då resultatet? Vi var inställda på att det skulle ta någon vecka innan gräsmattan blev jämn och fin, men redan efter 3-4 dagar hade maskinen täckt av varenda liten del av gräsmattan. Under klipparen sitter tre ledade knivblad på en roterande skiva. Klippbredden är 24 centimeter och du kan välja klipphöjd mellan 20-60 mm. Vi valde även att justera upp "intensiteten" i inställningarna, då klipparen jobbade effektivare mot ogräs initialt i det läget, men när den väl fått ned gräsmattan till golfbanenivå var det inte längre nödvändigt.

En laddning räcker till över 4 timmars klippning, så om du inte har en gigantisk gräsmatta behöver du inte köra Automower 450X dygnet runt för att hålla den fin. Klipparen åker inte runt helt slumpmässigt i trädgården, den använder även GPS-assisterad navigering som komplement till avgränsningskablarna, för att anpassa klippmönstret efter vilka ytor den täckt av. Och just den här biten fungerade riktigt bra, att klipparen inte fastnade på vissa områden utan verkligen var överallt. Trots att vår gräsmatta hade ett antal potentiella fällor med smala in- och utpassager.

En cool detalj också, för dig som väljer att låta klipparen köra kvälls- eller nattetid, är Led-belysningen i fronten. Gräsklipparen är väldigt tystgående så oavsett när du kör den kommer du knappast att störas av ljudet.