Hej Patric Lanehed! Varför har du opererat in en krets i handen?

– Vi människor är begränsade och jag har alltid fascinerats av hur teknik kan optimera en människa. Jag ville ta reda på var ett microchip i handen kunde ta mig och hur det kunde förenkla livet för andra.

Missa inte: Så långt har cyborg-forskningen kommit

Går det inte lika bra att använda en telefon eller ett armband?

– Rent tekniskt går det lika bra. Att använda ett armband är ett gott substitut till de som inte är villiga att injicera ett chip stort som ett riskorn. Den stora skillnaden är att ett chip i kroppen kan användas för autentisering då man vet att du är du. Något man bär med sig kan lånas ut, tappas och missbrukas. Med ett chip i handen behöver man inte fundera över det där.

Vad är det för teknik du använder och var det valet självklart?

– När jag först hörde om ett chip som man kunde lägga under huden, som kunde kommunicera med elektronisk utrustning, var det en självklarhet för mig! Jag visste inte mycket om chipet och teknikens möjligheter och begränsningar vid den tidpunkten, så för mig var det en del i en läroprocess. Vi människor pratar inte bluetooth, wifi eller nfc. Inkapslat i en glasbehållare ligger ett ett pyttelitet lagringsutrymme med en passiv nfc-modul som möjliggör kommunikationen.

Porträtt på Patric Lanhed
Patric är inte den första chipparen. Det finns tusentals cyborgar bara i Sverige.

Går det att uppgradera den enkelt eller kräver det en kniv igen?
– Hårdvara utvecklas i rasande takt och som användare kommer man ställas inför uppgraderingar. Att plocka ut microchipet är dock enkelt. Det görs med en skalpell där man tar upp ett pyttelitet hål intill chipets kortsida och sedan trycker man ut det likt en träspåga. Givetvis går man till någon med professionell bakgrund inom detta, exempelvis en piercingstudio eller en läkare. Det hela är gjort på någon sekund.

Var någonstans använder du taggen?

– Att hitta användningsområden i dag är inget som är självklart. Många använder det dock istället för exempelvis visitkort, att låsa upp dörrar, sätta igång hemlarmet eller logga in på gymet. Potentiellt skulle det kunna användas på så många fler områden. Jag är utvecklare och har skapat en applikation som låser upp min lösenordsskyddade dator och ett betalsystem vi kallar Biopay. Allt är öppen källkod såklart.

Finns det några riktiga användningsområden för vanliga användare?

– Det gör det, men det är begränsat i dagsläget. Chipet erbjuder ingen magi utan använder sig av en standard som heter ISO/IEC 14443A. Detta är en standard en del produkter använder sig av i bland annat passersystem, inloggningar. Men det finns en hel hög med olika äldre standarder i olika system i dag och de är inte kompatibla mellan varandra. Det är ett litet detektivarbete för användaren, men i Sverige finns en Facebookgrupp med drygt hundra användare som hjälper varandra att hitta nya användningsområden. Det finns en annan Facebookgrupp med bas i USA med cirka 1 600 användare och ytterligare en i Tyskland. Det gemensamma är att alla är väldigt välkomnande av nya användare och hjälper varandra.

Hur fungerar det i praktiken? Hur får du ett gym att acceptera ditt chip?

– Sats är en stor aktör i Sverige där man kan använda sitt implantat istället för medlemskortet. För att börja använda implantatet där får man gå till dem och be dem lägga in implantatets unika id i deras system istället för medlemskortets id. Den processen jag ser att man kan automatisera och förenkla mycket och därigenom skapa många fler användningsområden.

På vilka ställen saknar du den?

– Jag skulle vilja se att man kan ersätta allt som vi har i fickorna, främst nycklar och plånbok. Det är en process som kommer ta tid, men det är på god väg. Redan i höst ser jag att jag kan slänga det sista på nyckelknippan. Senare i år kommer det en ny typ av implantat som möjliggör användande inom identifikation (e-ID) och betalning. Jag saknar att kunna använda chipet i dagliga situationer som i pendlingen till jobbet. Men vi som sysslar med detta bearbetar de lokala aktörerna att stödja andra förbättrade standarder än de som finns implementerade.

Ser du ett ökat intresse bland privatpersoner och handlare?

– Vi har märkt att fler och fler är intresserade, inte bara tech-nördar utan även andra som ser nyttan det kan ge med ett implantat. Vi har uppgraderat många studenter som kan använda chipet på campus och även äldre, både män och kvinnor, som är en bra bit över 40. Det är inte längre något skrämmande och många aktörer på marknaden ställer sig väldigt positiva till användandet av denna typ av teknik.

Patric håller upp hand framför kameran.
Handgripligen på jakt efter ett förenklat handhavande vid handlande.

Tror du att det här kommer bli en stor grej eller kommer det stanna på Google Glassnivå?

– Jag skulle vilja påstå att det beror på om någon lyckas med att koppla samman användare med företag och tjänster på ett enkelt sätt. I mitt huvud ska det vara så enkelt som en par knapptryck på telefonen för att kunna använda det på Ica eller på gymet. Jag har en vision om hur detta ska se ut och fungera, men det krävs mycket kraft för att det ska bli mainstream.

Är säkerheten tillräckligt hög så att ingen kan kopiera informationen?
– De flesta undrar över just detta. Chipets antenn är utformad på ett sätt som inte är särskilt gynnsamt för läsning. Det innebär att du måste hålla handen tätt inpå läsaren för att få utslag. Många tror att man kan läsa det på avstånd om man har en jättestark läsare, men detta är alltså inte möjligt. Informationen är läsbar för alla som kan komma åt din hand och hitta ditt chips “sweet spot”. Chipet är försett med ett unikt id som inte är skrivbart. Såvida man inte har möjlighet att själv fabricera dessa chip är det inte möjligt att klona och förfalska chipets unika id.

Vart vänder sig nyfikna som vill ha en egen tagg under huden?

– I Sveriges storstäder finns det piercingstudios som utför dessa uppgraderingar. Föreningen Bionyfiken arrangerar så kallade “implant parties” runt om i landet med jämna mellanrum. Om man är tillräckligt många som vill uppgradera sig, så går det oftast att själv arrangera ett party, där vi kommer och föreläser och erbjuder uppgraderingar till reducerade priser. En del företag gör detta och bjuder in sina kunder för att visa att man är i framkant. Något vi såklart uppmuntrar och gärna ställer upp på!