Sonys nya Xperia X-serie är tänkt att ta vid efter den förra Z-familjen, som slutade med generation 5 i höstas. De går dock inte att jämföra rakt av. När vi testade Xperia X, som ska vara standard-modellen, var det uppenbart att den var ett steg tillbaka på flera punkter jämfört med Xperia Z5. Framförallt hade den klenare prestanda och inget vattenskydd.

Nu har vi testat minstingen i X-trion, Xperia XA. Den har ännu mindre gemensamt med tidigare minstingen Xperia Z5 Compact, och de två bör inte jämföras på något sätt. Det här är en femtummare i nästan samma format som Xperia X, fast med lite annan utformning och tunnare skärmkant längs långsidorna.

Sony Xperia XA
Den kantfria stilen på skärmen är riktigt tilltalande. Skärmen håller hög klass förutom upplösningen som är på 720p.

Lyxig utsida
Designen är ett av Xperia XA:s starkaste kort. Det här är en elegant liten lur som går att få i sobert svart eller vitt, men också i metallskimrande rosa och guld, eller snarare ”lime gold” som Sony kallar den – den har en aningen gulgrön nyans. Det är riktigt snyggt och klanderfritt byggt.

Tillsammans med solid ram med rundande kanter, matta metallytor både runtom och baktill och snyggt upphöjt så kallat 2,5D-glas framtill ger den intrycket av att vara en riktig premiumlur. Kant till kant-känslan för skärmen är extra läcker och den hade vi gärna sett i de andra två Xperia X-modellerna också.

Sony Xperia XA
Vårt testexemplar går i en ton Sony kallar Lime Gold. Vi gillar. Mer färg i mobilerna, tack!

Lågupplöst men snyggt
Skenet kan dock bedra, och prislappen på tre tusen vittnar om att allting under ytan inte är lika mycket premium. Vi kan börja med det mest uppenbara: precis som Xperia X har Xperia XA skippat Sonys vattentäta konstruktion. Det känns verkligen tråkigt, då det var något som även billigare Sony-lurar kunde stoltsera med, exempelvis Xperia M5.

Bildskärmen i Xperia XA är en ips-panel med 720x1280 bildpunkter. Det är lite snålt på en femtumsskärm, och vi kan tydligt skönja enskilda pixlar. Å andra sidan är det en skärm med mycket snygga och rena färger, god kontrast och svärta för att vara en ips – och dessutom med bra manuell kontroll över färgtemperaturen. Ljusstyrkan är godkänd, men den kan bli lite svår att använda i direkt solljus. Det är synd, för du vill verkligen ha koll på vad du gör om du vill ut i sommarsolen för att fota.

Sony Xperia XA
Designen är genomtänkt ända ner till färgval i låsskärmen, som matchar skalet.

Skarp smart kamera
Kameran är en nerbantad version av den som sitter i Xperia X. Här är det en mindre sensor och färre megapixlar som gäller, men resultatet blir ändå för det mesta övertygande skarpa bilder.

Du har inte samma grymma möjlighet att zooma i dem, men den uppvisar goda egenskaper i både ljusa och mörka miljöer. En kul funktion är att du även i automatiskt läge har enkel manuell kontroll över ljuskompensation och färgton i bilder du tar med ett par enkla reglage. Sedan finns givetvis också ett manuellt läge för de flesta inställningar. Dock inte för skärpan, det är autofokus hela vägen som gäller.

Selfiekameran framtill är på generösa åtta megapixlar och imponerar faktiskt nästan mer än ”vanliga” kameran, med exceptionellt bra kvalitet i dunkelt ljus.

Sony Xperia XA foto
Xperia X-serien, i alla fall de två vi hittills testat, har en effektiv hdr-funktion som arbetar snabbt och är bra på att lyfta fram mörka partier i foton.

Strul med snabbfoton
Kameran har dock en del egenheter som vi inte blir helt kloka på. En sådan sak är snabbfotofunktionen. Xperia XA har liksom de flestas Sony-lurar separat kamera-knapp. Du kan ställa in den så att den tar en bild på en knapp sekund, även om telefonen är låst. Men gör vi det har den allvarliga problem med både fokus och ljusmätning. Det här funkar mycket bättre i Xperia X.

Autofokusen i samband med objektspårning i sökaren är inte heller direkt pålitlig. Vi får aldrig bra skärpa när vi försöker följa ett motiv som rör på sig. Xperia XA har inte de dyrare modellernas prediktiva autofokus, och systemet verkar förlita sig på den för att få till fokus i rörliga bilder.

På det stora hela är det dock en bra kamera i den här prisklassen. Speciellt ljudupptagningen vid videofilmning är övertygande. Precis som sitt större syskon har den också övertygande ljudåtergivning, både vid samtal och för musik. Det är samma klass på ljudet här som i Xperia X, vilket är ett bra betyg. Precis som i Xperia X handlar det inte om exceptionellt bra DAC eller hörlursförstärkare utan om en kombination av ganska bra hårdvara och riktigt bra mjukvara.

Sony Xperia XA
Xperia XA är åtta millimeter tjock, eller 7,9 enligt Sony. Det inkluderar kameralinsen.

Dålig och bra batteritid
Det här är en mobil i mellanprisklass, och därmed ska vi inte förvänta oss prestanda i topp. För tre tusen kronor får vi ungefär vad vi förväntar oss. Dess Mediatek-krets har en åttakärnig processor som passar bra för allroundanvändning på Android. Den blir lite varm baktill när den pressas hårt, men det är inte lika påtagligt som i många tidigare telefoner från Sony. Vi får ut ungefär hälften av den topprestanda som de allra senaste och bästa telefonerna levererar. Det kommer man långt på.

Tyvärr verkar inte hårdvaran vara den allra mest strömsnåla. I våra testmoment av aktiv användning – uppspelning av Youtube-video, textredigering i Office-app och vanligt telefonsamtal – ligger den konstant cirka 25 till 40 procent lägre än de flesta konkurrenter. Det gäller både när vi jämför med premiummobiler eller lurar i Xperia XA:s prisklass.

I gengäld är den dock exceptionellt bra på en sak – standbytiden hör till de bästa vi sett i en telefon om man räknar bort enstaka klunsar med extra stora och tunga batterier. Så använder du telefonen intensivt kan det bli en negativ upplevelse. Använder du den sparsamt, kan det bli raka motsatsen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony Xperia XA F3111 Pris vid test: 2840 kr.

Bästa pris just nu: 3039 kr