Vi har kollat igenom alla filmer och tv-serier som utspelar sig i Marvels superhjälteuniversum och rangordnat dem i vår ultimata Marvel-guide. För att skapa bättre överblick har vi stoppat in filmerna i olika kategorier. Självfallet har vi också märkt ut vilka filmer och tv-serier som är tillgängliga hos streamingtjänsterna.

De två bästa

Captain America: Civil War
En förbluffande välskriven actionfilm, som förmår att göra alla de många karaktärerna motiverade. Konflikten mellan hjältarna ger mening, man förstår varför varje individ väljer den sida de väljer. Filmen lyckas gå den svåra balansgången mellan allvar och humor och glömmer aldrig bort att den också ska vara en underhållande superhjältefilm för biosommaren. Har också den bästa Spider-Man på film till dags dato.

Guardians of the Galaxy (Netflix)
Förmodligen den mest underhållande rymdoperan sedan original-Star Wars och fylld med ett unikt och underhållande persongalleri. Introduktionen av karaktärerna är välskriven och man förstår deras vänskap. Vägen fram till den tillfredsställande avslutningen är späckad med roliga händelser, skarp dialog och snygga fightscener.

Marvel

Bubblarna

Avengers
Den första Avengers-filmen visar att det går att göra en film full av hjältar utan att tappa någon av dem mellan stolarna. Alla får viktiga scener och utrymme att växa. Hotet är tillräckligt episkt för att kräva att alla hjältarna hjälps åt och den arrogante Loki är en av filmhistoriens bättre skurkar.

Deadpool
Trots ett litet långsamt mittparti så hamnar Deadpool högt på skalan, därför att den lyckas vara så annorlunda och helt sin egen. Filmen stampar på superhjälteklichéerna samtidigt som den själv leker skamligt med dem. Mest av allt är filmen bara befriande rolig. Och blodig.

Iron Man
Filmen som startade den nya vågen av Marvel-filmer. Regissören måste ha satt sin egen lön på undantag för att få loss Robert Downey jr, och nu är det svårt att föreställa sig Marvel utan Tony Starks självbelåtna humor. Downey jr förmår att ge huvudpersonen djup och manuset lyckas göra en simpel historia spännande.

Marvel

Captain America: The Winter Soldier (Netflix)
Myckat har förändrats sedan Captain America frystes ned, och det hemland han kämpar för är inte alltid värt att gå i god för. Då det visar sig att Hydra tagit över S.H.I.E.L.D. blir det inte lättare. Oväntat skarpa politiska observationer för att vara eskapitisk superhjälteunderhållning.