Dessa bör du också kolla in
Avengers: Age of Ultron (Viaplay)
Den andra Avengers-filmen är inte lika vass som den första och trots en bra skådespelare så är skurken inte lika intressant. Dessvärre också ännu ett exempel på att hjältarna bekämpar sina egna föreställningar och att allt hade kunnat undvikas bara Tony Stark börjar tänka i stället för att handla först.
Spider-Man
Sam Raimis Spider-Man introducerar bokens Peter Parker och ger utrymme åt det trauma som får gymnasieleven att välja hjältevägen. Tobey Maguire är riktigt bra som den nördige hjälten och bikaraktärer som J Jonah Jameson är helt perfekta. Skurken är mindre spännande och när dräkten är på känns inte Maguire lika klockren som Spider-Man.
Spider-Man 2
Bättre än sin föregångare på vissa punkter, nu när vi känner karaktären och bara kan kasta oss ut i historien. Ännu en gång har vi en skurk som inledningsvis har goda intentioner, men som dras ner i mörkret på grund av en personlig tragedi. Och nu får vi också en ännu mer heroiskt underhållande huvudperson.

Ant-Man (Viaplay)
En av Marvels mindre hjältar på flera sätt. Men samtidigt lyckas Paul Rudd också göra Scott Lang till en av de mer charmerande. Den befriande udda idén att kombinera superhjältegenrén med en inbrottskupp överges dock snabbt. Men en kul film i den lättsammare änden av Marvel-universumet.
Iron Man 3
Mannen bakom Dödligt vapen och The Lost Boy Scout visar att han också kan tillföra nya idéer till Iron Man. Filmen innehåller en twist som vissa serietidningsfans hatar, men som andra (inklusive denna recensent) finner genial. En lite tam avslutning på en annars spektakulär uppbyggnad.
X-Men
Den första X-Men-filmen är späckad med karaktärer, men lyckas ändå ge de viktigaste av dem utrymme. Den första stora superhjältefilm som visade att det går att få en film med många hjältar att fungera, och den banade därmed vägen för Avengers med flera.
X2
Bryan Singers andra X-Men-film är om möjligt ännu vassare och visar att tvåan inte behöver bli en sämre kopia. De etablerade skurkarna och hjältarna får mer utrymme och ännu fler blir introducerade, bland annat denna recensents favorit: Nightcrawler. En effektiv uppföljare.
X-Men: First Class
Den första nya X-Men-filmen efter den förskräckliga trean, som gömmer sig längre ned på den här listan, visar hur Magneto och Xavier fick sina krafter, mötte varandra och gick från vänner till fiender. Fungerar väl med nya skådespelare i rollerna och med 60-talsmiljön.
X-Men: Days of Future Past (Viaplay)
Den hittills bästa X-Men-filmen löper amok i tidsresor och introducerar oss till ännu fler mutanter. Vi ser bland andra Wolverine, Xavier och Magneto både som allierade i en framtid där mördarrobotar försöker utrota alla mutanter, och som motståndsmän på 70-talet.

Okej, men inte toppklass
Captain America: The First Avenger (Netflix)
Introduktionen av denna ikoniska hjälte funkar bra i filmen som även introducerar Howard Stark och den vackra Agent Carter. Men det är också en film som slösar bort Hugo Weawing som en kliché till skurk och som testar att väva in en liten munter krigsfilm mitt i historien. Resultatet är okej men inte minnesvärt.
Thor (Netflix)
Karaktären Thor är det inget direkt fel på. Speciellt i samspel med mindre fyrkantiga och traditionella inslag från The Avengers, men här försiggår en del av handlingen i Asgard och filmen tar sig själv på för stort allvar. Filmen är pompös utan att vara angelägen och Loki är bara ett förmildrande inslag.
Iron Man 2 (Netflix)
Den hårda tvåan, där skurken är en udda pisksvingande ryss, vars beef med Tony Stark aldrig riktigt förklaras och därför inte får någon egentlig mening. Här är för mycket av det vi redan har sett, och ännu en film där Iron Man slåss mot sina egna uppfinningar.
The Hulk (HBO Nordic)
Det var modigt att låta en regissör som Ang Lee ta hand om filmen, men dessvärre ingen garanti för en spännande superhjältefilm. I stället är det för lite action. Bra skildring av konflikten mellan Banner och Hulken, men det räcker inte. Och det går inte att förlåta Hulk-hundarna.

The Incredible Hulk
En uppföljare med en ny skådespelare i huvudrollen. Återigen går det alltför lång tid innan vi på allvar får se Hulken i aktion, och när vi får göra det så står det klart att Hulkens krossa-allt-mentalitet inte är världens mest spännande strategi. Hulken är bäst som bifigur. Och Mark Ruffalo är bäst i rollen.
X-Men: The Last Stand
Den tredje och sista filmen i serien, innan historien flyttas till tiden kring X-Mens begynnelse. Bryan Singer är utbytt mot Brett Ratner, som inte heller han bevisar annat än att han kan leverera snygg, kalorifattig action. Och så mycket explosiv action blir det heller inte här.