TV-serierna
Daredevil (Netflix)
Började starkt med en tät historia och några vältecknade karaktärer. Både huvudroller och bifigurer funkade bra och den mörka skildringen av New Yorks Hell’s Kitchen demonstrerade att det här var tal om en superhjälte för vuxna. Tekniskt en del av Marvels universum, men New York hotas av människohandel, narkotika och mord snarare än en invasion från rymden. Säsong 2 är något rörigare och med ännu fler karaktärer introducerade – bland annat en Punisher som ger hopp om att det går att använda figuren förnuftigt – och en massa trådar som inte knyts ihop.
Jessica Jones (Netflix)
I denna berättelse om fri vilja, kontroll och inte minst mental och fysisk våldtäkt, är det inget tvivel om att Netflix Marvel-hjälte bara är för vuxna. Kilgrave är en skurk som har krafter nog för att gå för världsdominans, men som nöjer sig med att kontrollera och bryta ned enskilda individer. Jessica Jones är lika mycket ett psykologiskt drama som det är en superhjälteserie, och särskilt Krysten Ritter (JJ) och David Tennnat (Kilgrave) är förträffliga i sina roller. Ett par sämre avsnitt mot slutet och några mindre bra sidohistorier men annars närapå perfekt tv.
Agents of S.H.I.E.L.D.
Om Netflix-serierna är en trerättersmeny som täcker alla livsmedelsgrupper så är ABC:s Agents of S.H.I.E.L.D. främst vitt bröd och godis. Serien startar väldigt långsamt, men blir bättre då serien genomför de ändringar som kommer som en följd av Winter Soldier. Men från säsong 2 blir det lite segare igen och kvaliteten varierar kraftigt från avsnitt till avsnitt.

Agent Carter (Netflix)
På många sätt lika färgade och tomma kalorier Agents of S.H.I.E.L.D., men Agent Carter lyckas använda tidsperioden smart och bidrar med några inte helt oviktiga kommentarer kring kvinnorollen. Har också fördelen av ett något mindre karaktärsgalleri som funkar väl ihop. Särskilt Hayley Atwell gör riktigt bra ifrån sig som den kompetenta agenten Peggy Carter som kämpar framgångsrikt både mot superskurkar och könsroller.
Förutom ovanstående har Netflix ytterligare tre Marvel-serier på gång. Luke Cage har premiär den 30 september. Därefter står Iron Fist på tur och så småningom kulminerar det i serien om supergruppen The Defenders. Dessutom har Marvel alldeles nyligen gett klartecken för Legion, en X-Men-spinoff skapad av Fargos Noah Hawley för kabelkanalen FX.
Tekniskt sett så är nästan allt Marvel gör en del av ett övergripande universum, men det finns filmer som faller utanför, och som vi därför inte inkluderat i den stora listan.
Blade
I böckerna har vampyrjägaren, som själv är till hälften vampyr (och vars största fiende är Dracula) mött Spider-Man och många andra, men i de tre Blade-filmerna kör superhjälten som spelas av Wesley Snipes helt sig eget race.
Ghost Rider
Antihjälten och stuntmotorcyklisten Johnny Blaze är också en del av Marvel-universumet även om man inte märker mycket av superhjältevärlden i de två Nicolas Cage-filmerna.
Howard the Duck
Den utomjordiska ankan som kallas Howard gör ett gästspel i Guardians of the Galaxy, men faller ända lite utanför. Denna märkliga 80-talsfilm är inte bra, men den har sina ögonblick.
Fantastic Four (1994)
En film som enbart blev till för att filmbolaget skulle behålla rättigheterna. Gjordes på två månader och gick aldrig upp på biodukarna. Vi har inte sett den, men hört att den är dålig.
Marvel ger också ut tecknade serier som inte alls ingår i det stora gemensamma universumet. Några har också blivit film:
Big Hero Six
Kick-Ass
Men In Black
Kingsman: The Secret Service
Om rättigheter, maktkamper och konkurrerande bolag
Sedan Disney köpte Marvel och skapade Marvel Studios för att få styr på alla filmprojekt inom det så kallade Marvel Cinematic Universe (MC) har studion med chefen Kevin Feige i spetsen haft en hittills överträffad succé med superhjältefilmerna. Marvel Studios har lagt ut en övergripande plan för nya filmer och uppföljare som sträcker sig långt in i framtiden och skriver multifilmskontrakt med skådespelare så att de kan hålla igång serierna. Men det finns fortfarande Marvel-hjältar som aldrig möter varandra på filmduken, trots att de ofta hänger ihop i pappersform, liksom det finns filmserier som kör sitt eget race. Det beror på att rättigheterna till karaktärerna är uppdelade.
Innan Disney tog över koncentrerade sig Marvel på tecknade serier och leksaker, och sålde ut rättigheterna till sina figurer och överlät till etablerade filmstudior att göra filmerna. Resultatet blev högst blandat. Disney beslutade sig för att upprätta sin egen filmstudio och själv ta kontroll, men några av figurerna var redan bundna av kontrakt och kunde inte föras tillbaka i fållan.
Här är en översikt.

Marvel Studios
Huvudstudion och folket bakom de senaste årens stora filmsuccéer. Har en plan för filmutgivning i många år framåt som säkerställer kontinuitet och har gjort att vi sluppit alla evinnerliga reboots som har plågat andra superhjälteserier. Styrs av Kevin Feige som har helt fria händer.
2015 fattades beslutet att Marvel Studios skulle bli en del av Disneys filmproduktion (på samma sätt som Pixar och andra underavdelningar) och inte längre ligga under själva Marvel. Det har sagts bero på att Kevin Feige och Marvels högste boss Isaac Permutter inte har samma vision och svårt att komma överens. Det hjälper nog inte heller att Perlmutter också gjort en del kommentarer om kvinnliga och färgade hjältar som inte är helt förenliga med det moderna Disney. Men som det ser ut nu så drar filmerna från Marvel Studios in mer pengar till Disney än de tecknade serierna och leksakerna.
Marvel Television
Är fortfarande en del av det gamla Marvel och ligger alltså under Isaac Perlmutter. Det kyliga förhållandet mellan Perlmutter och Feige anses vara en del av förklaringen till att Marvels tv-serier och deras filmer i stort sett inte överlappar alls. Ett annat skäl är att det tar år att utveckla en storfilm medan det kan ta månader att spela in en tv-säsong, vilket kan göra det svårt att justera handlingen.
Fox
Fox har rättigheterna till alla mutanter från X-Men och dess besläktade serier. Det är därför som det inte uppträder en endaste mutant i Marvels andra filmer. Och därför som de mutantliknande figurerna i Agents of S.H.I.E.L.D. på Disneyägda ABC i stället kallas för inhumans.
Sony
Sony sitter på rättigheterna till Spider-Man och Fantastic Four och därmed också på några av Marvels mest populära skurkar som exempelvis Doctor Doom. Men efter den dåliga kritiken av den senaste Spider-Man-rebooten och efter att den stora hackerskandalen avslöjade ett något dysfunktionellt förhållande till superhjälteserierna har Sony nu gått med på att låta Marvel Studios använda några av karaktärerna mot att Sony får några procent av intäkterna. Därför blir den kommande filmen Spider-Man: Homecoming gjord av Marvel och producerad av Sony.