Bit inte den hand som föder dig, brukar det heta. Låt oss presentera roboten som sticker de fingrar som byggt den! The First Law, som roboten kallas, är en simpel maskin beståendes av sensorer, en metallarm och utbytbara nålar. En slumpmässig algoritm som programmerats in i roboten avgör om den kommer sticka dig i fingret eller inte.

Elon Musk: "I värsta fall kan vi bli robotarnas husdjur"

Skaparen Alexander Reben är både konstnär och robotforskare, men ingalunda någon form av masochist. Hans syfte med att bygga The First Law var helt enkelt för att starta en diskussion kring artificiell intelligens.

Alexander Reben tycker att det är viktigt att folk diskuterar potentiella etiska problem med sofistikerade och smarta robotar innan vi börjar leva sida vid sida med dem. Han undrar:

– Hur möter vi problemet med robotar, som kanske inte byggs i syfte att – men som kan – sprida elände?

Det här är inte första gången som Alexander Reben intresserar sig för människa/maskin-sambandet. Hans senaste projekt inkluderar en knivförsedd robot som härmar symptomen hos en person med kraftiga humörsvängningar. Förra året skapade han en mask som låter andra människor ”stjäla” bärarens röst.

Alexander Rebens mest uppseendeväckande projekt hittills är den robotgjorda dokumentären ”Robots in Residence”, vilken visar upp skapelser som upphovsmannen kallar för Blabdroids. I dokumentären utsätter en pytterobot en främling för en serie frågor i stil med ”Om du dog i morgon, vad skulle du ångra mest?” Häpnadsväckande nog visade sig försökskaninerna vara mycket mer öppna inför en robotisk samtalskompanjon än en kött-dito.

IDG News