Honda kan motorer och erbjuder produkter för de flesta ändamål, oavsett om det gäller trädgård, elverk, bilar eller båtmotorer. Ja, listan kan göras lång och de flesta av oss har någon slags relation till märket. Och givetvis vill Honda även ha en del av kakan när det gäller de allt mer populära robotgräsklipparna… Det är här Miimo kommer in i bilden.

Marknadsföringen har fokuserats på installationen och hur enkel och snabb den är, så förväntningarna var onekligen högt ställda när det var dags för Miimo att bekänna färg i M3:s genomgång i produktkategorin.

Stötte på patrull vid installation

Miimo 520 kommer färdigmonterad och för dig som användare gäller bara att se till att förutsättningarna för en säker och trygg drift finns och att du ställer in maskinen efter dessa. Och visst kan du själv installera Miimo i din trädgård, men vi stötte på patrull flertalet gånger, så har du inte erfarenhet sedan tidigare rekommenderar vi att du tar hjälp av en fackman om detta erbjuds vid köpet.

Miimo

Först och främst skall begränsningskabeln placeras ut, och i fallet Miimo 520 är det max 800 meter som gäller. Tomten vi testade på är på runt 500 kvadratmeter med både kuperad terräng och en hel del områden som behövde omgärdas med avgränsade kabel, i detta fall blomrabatter och träd med uppstickande rötter. I annat fall hade vi bara dragit kabeln längs med tomtgränsen.

En hel del jobb alltså, och till en grävde vi inte ner kabeln, utan slog ner den med de medföljande pinnarna. Ett bra beslut, visade det sig, då det tar ett par klippningscykler för att se om kabeln bör justeras innan resultatet blir perfekt. Därefter är det bara att gräva ner den, att ha kabeln liggandes ovan jord medför en del risker och det är lätt att råka skada den när du exempelvis går med en trimmer längs kanterna, något vi bittert fick erfara.

Stelt språk i manualen

Manualen är direkt översatt från original vilket resulterar i ett stelt och opersonligt språk som gör den relativt svårförståelig och ”tråkig” att plöja igenom. Något som gör att du lätt missar vissa viktiga moment och installationsanvisningar, så extra noggrannhet rekommenderas, trots din iver att få komma igång med klippningen.

Dockningsstationen måste placeras ovanpå kabeln längs med kanten så att Miimo kan hitta hem när det är dags att ladda batteriet. Det finns alltså ingen möjlighet att lägga ut en extra guidekabel för hemgången för en mer flexibel placering, utan när det är dags letar roboten upp kabeln och följer den till dess att den hittat hem till strömkällan. Detta sker antingen med- eller moturs och detta måste du ställa in i menyn.

När vi ändå är inne på menyn så är kontrollpanelen dold under en lucka ovanpå enheten och gränssnittet är både krångligt och trist. Det finns en installationsguide att följa med du måste ändå ha manualen till hands för att förstå funktionerna och vad de står för. Vi blev frustrerade både en och två gånger innan vi fick till det ordentligt. Miimo är alltså inte uppkopplad eller begåvad med en app som kan underlätta installationen samt skicka en varning om den stöter på patrull. Märkligt.

Miimo

Finns många inställningsmöjligheter

Efter ett par timmar, och en del svordomar, är installationen genomförd och när du väl vant dig med gränssnittet finns en hel del bra inställningsmöjligheter och det går att anpassa klippningsschemat en hel del. Den arbetar dessutom väldigt tyst så du kan låta den arbeta nattetid om du önskar använda trädgården till aktiviteter under dagen.

Att den är väderbeständig och klarar regn är en självklarhet. Efter ett par dagar är mattan väl genomgången och sedan räcker det med ett par dagar i veckan för att hålla den fin. Säkerheten är väl genomtänkt och Miimo känner av hinder i 360° via kåpan och stannar omedelbart om den stöter mot en människa eller ett djur. Lyfts den upp eller tippas åt sidan stannar de tre knivarna omedelbart, dessa är förövrigt tillverkade av mjukhärdat stål och vrids inåt eller böjs om de slår emot ett fast föremål istället för att gå av och i värsta fall hamna i mattan.

Efter ett par veckors användande, och en del finjusteringar i inställningarna, kan vi konstatera att Miimo sköter jobbet galant. Klipphöjden går att justeras mellan 60 och 20 millimeter men du bör ändra längden gradvis under några veckors tid och du bör klippa gräset med en vanlig gräsklippare innan du låter Miimo ta över skötseln av din trädgård. Din tomt bör dessutom inte ha alltför stora höjdskillnader. Vid 20 graders lutning kommer den försöka lämna området och vid mer en 35 grader stannar den.

Stöldskyddet består av att så fort enheten lyfts, eller av någon annan anledning stannar, krävs en pinkod för att Miimo åter skall fungera. Även en ljudsignal ljuder, om än inte alltför avskräckande, men någon inbyggd gps för att spåra den finns inte och eftersom uppkoppling saknas får du ingen meddelande om någon stjäl den, trots pinkod-skyddet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning