ZTE Blade V7 Lite
ZTE Blade V7 Lite, billig femtummare med byggkvalitet långt över prislappen. 

Nyligen testade vi Axon Mini, ZTE:s första försök att släppa mer premiumaktiga telefoner i Sverige, men den senaste luren från den kinesiska tillverkaren är däremot en riktig budgettelefon. Blade V7 Lite har ett rekommenderat cirkapris på 1 800 kronor, och ligger i skrivande stund på mellan 1 600 och 2 000 kronor i ett par butiker, men fler väntas få in den under sommaren. I den prisklassen brukar ZTE kunna imponera. Lyckas de denna gång?

Snyggt och smålyxigt

Börjar vi med det yttre är svaret absolut ja. Blade V7 Lite är en av de allra snyggaste och mest välbyggda lågprislurarna vi någonsin sett. Den har klanderfri byggkvalitet, aluminiumbaksida, bekvämt grepp, bra respons i knapparna, 2,5D-glas framtill, och en elegant avfasad kromglänsande ring runt kamera och fingeravtrycksläsare baktill.

ZTE Blade V7 Lite
Plaststyckena upptill och nertill förtar lite av den annars solida upplevelsen.

För att få en femtummare med sån här premium-känsla i en telefon får vi annars gå upp i pris en tusenlapp till en Samsung Galaxy A5 eller en Sony Xperia XA. Över- och underdelen av baksidan är i grå plast för att få bra signal till antennerna, men det stör inte den genuina upplevelsen särskilt mycket.

Under skärmen sitter ZTE:s karakteristiska tre blålysande touchkontroller för navigering. De kan vara lite bökiga, i alla fall om du är ovan vid Android, eftersom det bara är två anonyma prickar och en ring, som inte direkt talar om vad de gör.

Bra skärm, sämre ljud

Skärmen är på 720p men annars riktigt bra, precis som i Xperia XA med andra ord. På en femtumsskärm tycker vi att 1080p är en märkbar skillnad, men det är inte så att det direkt upplevs som pixligt. Den har god ljusstyrka och ovanligt bra kontrast för att vara en ips-skärm.

ZTE Blade V7 Lite
720p-skärm är inte så imponernade på fem tum, men för övrigt är skärmen riktigt bra. 

Den har också den absolut bästa funktionen för manuell inställning av skärmen som vi sett i en telefon hittills. De ligger i en sektion i inställningsmenyn som heter MiraVision. Där kan du kan justera färgtemperatur, mättnad, gamma och kontrast, och även artificiellt öka kontrasten. Standardinställningarna gav oss lite kalla och bleka färger, med det var lätt åtgärdat.

Skärmen funkar fint att titta på film med, men se till att du har ett par hörlurar till hands, dess inbyggda högtalare är svaga och ger oss papperstunt ljud som varken duger för film eller musik. För samtal funkar högtalaren i örat bättre. Den ger bra ton för röster, men skulle möjligen kunna ha haft högre maxvolym.

ZTE Blade V7 Lite
Blå ringen, en bekant designdetalj för de som sett ZTE:s telefoner tidigare.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

ZTE Blade V7 Lite Pris vid test: 1610 kr.

Bästa pris just nu: 965 kr