Att Taiwanesiska Merida är en av världens största cykeltillverkare är för många av oss ett välkänt faktum. Med över två miljoner tillverkade cyklar per år tillhör de den absoluta toppen och utbudet av cyklar i olika prisklasser och segment är enormt . Att tillverkaren även erbjuder en mängd olika elcylkar är det kanske färre som känner till. M3 testar E-spresso steps 600 som i sammanhanget får ses som en instegsmodell.

Modellen är byggd på en lätt och sportig aluminiumram, där den gråa matta lacken smyckats med skarpt neongröna detaljer. Samma formspråk reflekteras i fälgarna som med tillverkarens logotype känns både professionellt och påkostat.

Merida
Kvalitetskomponenter från Shimano rakt igenom...

E-Spresso STEPS 600 är bestyckad med pålitliga kvalitetsprodukter från välkända Shimano rakt igenom och elsystemet STEPS består av en 3,2 kg lätt, kompakt vevmotor samt ett batteri med en kapacitet på 418 Wh, som ger en teoretisk räckvidd på 125 kilometer, vilket är mer än tillräckligt för de flesta av oss som pendlar till och från arbetet.

Batteriet är förövrigt monterat direkt på ramen och är således inte integrerat i ramen, som annars är en riktigt snygg lösning. Laddningstiden ligger på runt fyra timmar och laddningen sker genom att batteriet först monteras av varpå kabeln sedan placeras i uttaget. På batteriet finns för övrigt en indikator som visar hur mycket ström som finns kvar.

Färddatorn har vi stött på tidigare, och är en mycket trevlig historia som är enkel att hantera och informativ. Skärmen visar de vanliga cykeldatorfunktionerna, såsom vilken växel som används, räckvidden och resterande batterikapacitet. Samtliga funktioner styrs via reglaget på vänster handtag, inklusive vilket körläge som önskas, som är fyra till antalet: off, eco, normal samt high.

Merida

Växlarna är nio till antalet, i detta fall mekaniska i stället för elektriska som annars är riktigt hett och som kommer på allt fler modeller. Växlarna sköts via tum- och pekfinger reglaget på höger handtag. Dessa är monterade, från fabrik, något nära handtaget och du kommer lätt åt dessa ofrivilligt, speciell med tummen, vilket under längre färder blir lite irriterande. Givetvis går detta att justera med rätt verktyg, men väl värt att nämna ändå.

Utväxlingen är tillfredställande upp till 25-30 km/h – efter det blir avsaknaden av en högre växel påtaglig. För Meridan kommer du vilja åka fort på, den är stabil i farter bra mycket högre än vad motorn ger i form av understöd. I Sverige har vi en lagstifting som inte tillåter att mororn hjälper till i upp till max 25 kilometer i timmen, och i detta fall är det än mer påtagligt att det är begränsning. Motorn sköter annars uppgiften galant utan någon som helst fördröjning av kraften. Bra!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Merida E-Spresso Steps 600 EQ Tour 2016 Pris vid test: 24995 kr.

Bästa pris just nu: 27999 kr