Få lär ha missat det rasande framgångsrika spelet Pokémon Go. Vi har tidigare rapporterat om hur fler sökningar görs på "pokemon go" än på "porn", "brexit" och "trump" tillsammans. Spelet syns i tidningar och på tv, hörs i radio och skrivs om överallt på nätet.

Men varför har det blivit så stort? Vad är det som lockar miljoner och åter miljoner användare?

Det finns så klart ingen enkelt svar på det. App Store-framgångar är lika svårfångade som Mew, och många företag har försökt kopiera en "framgångsformel" och ändå bara fått några tusen nedladdningar. Men med Pokémon Go kan vi ändå se flera saker som förmodligen bidrar till populariteten.

Missa inte: 10 knep i Pokémon Go – från nybörjartips till riktiga proffstricks

Pokémon

1. Det är Pokémon

Du kanske inte minns det så tydligt, men Pokémon var enormt populärt i början av 2000-talet och har fortfarande tiotals miljoner spelare på Nintendos bärbara tv-spelskonsoler. De som var barn och tonåringar när det begav sig är idag i i runda slängar mellan 20 och 35. De har nästan alltid en smart mobil som alltid finns till hands, och om de älskade Pokémon då men inte har spelat på länge finns alla möjligheter att de ser spelet i ett nostalgiskt skimmer. Kort sagt: Det finns redan en väldigt stor "fanbase" att luta sig på, och spelet är gratis att ladda ner och enkelt att börja spela.

Lever upp till en gammal dröm

2. Lever upp till en gammal dröm

Pokémon Go är ett augmented reality-spel där du fångar monster ute i verkligheten. Spelet använder mobilens platsfunktion (gps och wifi) och visar var monstren kan gömma sig, var det finns Pokégym och Pokéspots där du kan hitta andra spelare, träna upp dina Pokémon och tävla mot varandra. Det spelar därmed alltså på en gammal dröm som många Pokémon-spelare närde när de samlade monster på Gameboy – att själv kunna bli monsterjägare på riktigt. Blotta tanken på att det faktiskt kan vara möjligt får hjärtat att slå ett extra slag hos många gamla Pokémon-spelare.

Augmented reality

3. Augmented reality som funkar

Idén om augmented reality, där virtuella objekt projiceras på verkligheten via mobilens kamera, har funnits flera år men hittills har den inte lett till speciellt många framgångsrika appar. Google har testat med översättningar av skyltar och lite annat, men mestadels har det varit företag som använt det till marknadsföring i olika varianter. Ikea har till exempel en app där du kan placera virtuella möbler i ditt eget hem.

Pokémon Go struntar i att försöka passa in perfekt i verkligheten, och fokuserar istället på att göra själva spelet roligt. Det verkar funka, eftersom vi inte sett speciellt många klagomål på monster som är tokigt placerade eller på annat sätt inte "passar in".

Geocaching

4. Geocaching utan allt bestyr

En annan trend som var stor för ett par år sedan men aldrig riktigt nådde mainstreamstatus är geocaching – att leta efter skattgömmor via gps och kartor. Entusiaster älskar att ge sig ut i naturen, i parker eller bara svåråtkomliga delar av en stad för att hitta en liten låda eller ask som någon har gömt.

Pokémon Go tar vara på den känslan av upptäcktsfärd och äventyr, men hoppar över den fysiska skatten och ger belöningen i form av Pokémon som du fångar virtuellt. Det gör att du slipper frustrationen om någon till exempel har stulit "skatten", och att det finns hundratals och tusentals "skatter" att hitta och fånga. "Geocaching för oss andra" kanske vi skulle kunna kalla det.

Ut och rör på dig

5. Får dig att lämna hemmet och träffa nya människor

Om du har sett bilder från populära Pokéspots och Pokégym – till exempel Central Park i New york – förstår du vilken kraft spelet har att få människor att lämna sina invanda mönster, ge sig ut i världen och se nya platser och träffa nya människor. Folk som inte spelar ser på med förundrade eller roade ansiktsuttryck, medan alla som har mobilen framme är en potentiell ny vän med samma intresse.

Vi har även sett rapporter om hur spelet hjälper människor med olika mentala åkommor som depression, ångest och borderline. Hundratals twittrare skriver om spelet. Här är några exempel:

#PokemonGo has already been a better treatment for my depression than anything my doctor prescribed or therapist recommended

— Jesseanne Pope (@gleefullyhello) July 11, 2016

Real talk - as someone with anxiety/depression, the fact that I've spent most of this weekend outside with friends is unreal. #PokemonGo

— HiRez David (@uglycatlady) July 10, 2016

Took another 4 mile walk and talked to 4 people along the way. #PokémonGo may solve obesity and social anxiety in one app.

— Allan (@AllanTries) July 10, 2016

Läs mer: Då släpps Pokémon Go i Sverige – och så får du det redan nu