Huawei P9 var en positiv överraskning och hör med sin eleganta design, bra prestanda, innovativa kamera och lockande pris till våra absoluta favoriter i premiumklassen. Redan när den presenterades i vintras fick vi veta att den inte var den absoluta toppmodellen från Huawei, och att en P9 Plus skulle släppas under sommaren. Nu är den här och vi har synat deluxevarianten av en redan lyxig telefon i sömmarna.

Missa inte: Jättetest: Här är sommarens bästa mobiler

P9 Plus är med sin 5,5-tumsskärm (jämfört med 5 tum i P9), en lite större och lite tyngre mobil. Mycket är sig likt, framför allt går designen i samma eleganta slimmade stil. Här har vi med andra ord rundade kanter och greppvänlig form, fingeravtrycksläsare baktill och den karakteristiska listen upptill på baksidan som rymmer antenner och dess unika kamera. Förutom skärmstorleken skiljer de sig inte nämnvärt åt till det yttre. P9 Plus finns såvitt vi kan se bara i en färg i Sverige, mörkgrå alumninium. På ovankanten kan vi också se en ir-diod, något som vanliga P9 inte har.

Huawei P9 Plus
Stilen känns igen från Huwaei P9. Slimmat, rundade kanter och upphöjt Gorillaglas.

Snygg men ljussvag

Vi föredrar nog behändigheten i femtumsformatet, men det är givetvis en smaksak. Upplösningen är fortfarande 1080p. Det ger en punktäthet på precis över 400 pixlar per tum, så du lär inte lida av brist på pixlar, förutom om du vill använda P9 Plus i ett 3d-headset. I de tillfällena ger 1440p en märkbar skillnad. P9 Plus har fått amoled-skärm istället för ips, vilket ger skarp bild, bra lyster i färgerna och hög kontrast med utmärkt svärta.

Däremot är ljusstyrkan inte helt övertygande. En ips är för det mesta kraftfullare och upplevelsen går inte att jämföra rakt av. P9 Plus ligger även lite efter andra amoled-telefoner som Samsung Galaxy S7, och även om de 340 cd/m2 vi lyckas uppmäta inte är någon katastrof innebär det ett visst problem. I starkt solsken riskerar vi dock att få svårt att se särskilt mycket på skärmen.

Huawei P9 Plus
Huawei P9 Plus har visst problem med reflexer i direkt solljus. Amoledskärmen ger fantastisk bild, men är inte så ljusstark. 

Extra mycket pek

Det mest intressanta med skärmen är annars att den har tryckkänslig skärm av samma typ som 3d Touch i nyare Iphonemodeller och som nu också börjar dyka upp i Androidmodeller. Först ut var ZTE med Axon Mini där den kallas Force Touch. I P9 Plus kallas funktionen för Press Touch.

Tyvärr använder Huawei inte tekniken till särskilt mycket användbart. Du kan zooma i foton i Huaweis egna galleriapp och öppna menyer från enstaka ikoner på startskärmarna. Men återigen bara i Huaweis egna appar, och inte ens alla de har stöd för detta. Slutligen kan du också ersätta navingeringslisten med tre hårdtryckbara ”zoner” och starta ett par appar med hårdare tryck i vardera av skärmens övre hörn. Vi hoppas att tekniken kan bli mer generell i framtiden, men just nu känns den mer som en gimmick än något som kommer att sälja telefoner.

Huawei P9 Plus
På undersidan sitter hörlurtsutgång, usb-kontakt av typ c och en liten men förvånansvärt kraftfull högtalare.

Huawei P9 Plus 64GB Pris vid test: 6393 kr.

Bästa pris just nu: 13428 kr