Det finns över 2 500 olika myggarter och dessbättre saknar vi här i norr de som sprider farsoter som malaria och dengue-feber. Men det hindrar inte att de svenska myggorna och dess bett är superirriterande och kan förstöra den idylliska sommartillvaron.

Vissa föredrar heltäckande kläder och ett bra myggmedel som skydd mot blodsugarna. Vi är dock många som gärna löser problem med hjälp av teknik. På marknaden finns olika lösningar för att avvärja mygginvasionen. Vissa är fällor som lockar till sig mygg. Andra ska skrämma dem på flykten.

Gasoldrivna myggdödare

Är myggproblemen stora är det myggfångare med gasol som gäller och arbetar kontinuerligt och minskar myggbeståndet på sikt över säsongen. Dessa utrotare lockar till sig mygg och knott genom att simulera en människas utandning, doft och värme. Där myggen sedan väntar sig en brakmiddag dras de i stället genom en fläkt ner i en behållare.

Gemensamt för de gasoldrivna maskinerna är att det tar tid innan full effekt uppnås och det gäller att vara ute i god tid och börja infångningen redan vid första kläckningen. Då kan det vara både billigare och smidigare att använda avvisande myggskydden, som inte fångar mygg utan skapar en skyddszon som håller myggen och knotten på bekvämt avstånd. Det finns apparater både för att ta med sig två olika typer av apparater.

Nedan listar vi 6 populära modeller och på följande sidor hittar du myggdödare vi har testat.


1. Mosquito Magnet

Mosquito Magnet

Mosquito Magnet tar giftfritt och långsiktigt bort mygg och knott i din trädgård. Apparaten ansluts till elnätet. Perfekt instegsmodell för dig med trädgård. Mosquito Magnet lockar, fångar och dödar sedan flygfäna.

Enligt tillverkaren blir det ett märkbart resultat inom 7-10 dagar. Efter fyra till sex veckor är det lokala beståndet av mygg och knott reducerat. Genom att omvandla gasol till koldioxid lockas mygg och knott till maskinen i tron att den är ett mänskligt byte. Myggen sugs sedan in i ett nät, efter att de fastnat torkar myggen ut och dör inom ett dygn.

Mosquito Magnet
Pris: 
7 490 kronor hos Netonnet


2. Blaupunkt BP-GIKLED09

Blaupunkt

Insektsdödaren Blaupunkt BP-GIKLED09 har ultraviolett led-belysning samt fläkt. Ljuset lockar blodsugande semesterförstörare som sedan sugs in av fläkten och fångas i behållaren. Stabil konstruktion, fri från kemikalier och lukt. Utdragbar uppsamlingsbehållare för snabb rengöring. Används inomhus och är effektiv på ytor upp till 50 kvadratmeter.

Blaupunkt BP-GIKLED09
Pris: 
479 kronor hos Computersalg


3. Predator Dynamic

Predator Dynamic

Predator Dynamic – imponerande namn! – är en myggjagare mot mygg, knott och annat otäckt. Olika sorters mygg och knott attraheras av flera dofter, de ämnen som lockar flest sorter är en blandning av oktanol och mjölksyra. Predator Dynamic fångar mygg och knott på två sätt: De sugs in i en fångstkorg eller fastnar på ett klisterpapper.

Vi gillar bägge sätten. Maskinen decimerar den lokala myggpopulationen över en yta upp till 5 000 kvadratmeter. Den gasoldrivna motorn driver en vakuumfläkt och uv-lampor samt alstrar värme för att simulera hudens temperatur.

Predator Dynamic
Pris:
 7 995 kronor hos Myggfri.nu


4. Mr Mosquito

Mr Mosquito

Mr Mosquito (vad hände med fru Mosquito?) skyddar dig inomhus mot mygg. Plugga in i vägguttaget i husvagnen (12V) och ladda med en tablett så slipper ni myggens irriterande sång. En tablett räcker mellan 8-10 timmar. Mr Mosquito är perfekt för utrymmen på 10-15 kvadratmeter. Tio stycken tabletter, som inte får slängas i naturen eller vattendrag, medföljer.

Mr Mosquito
Pris:
 Från 129 kronor hos Prisjakt


5. Mosquito Magnet Executive – för dig som verkligen hatar mygg

Mosquito Magnet Executive

Mosquito Magnet tar effektivt bort mygg och knott i din trädgård. Modellen är sladdlös och startas med ett uppladdningsbart batteri som laddas en gång per säsong. Efter fyra till sex veckor har fällan reducerat det lokala beståndet av mygg och knott.

Mosquito Magnet lockar till sig mygg dygnet runt genom att omvandla gasol till koldioxid. Myggen sugs sedan in i ett nät där de sedan förhoppningsvis får en relativt plågsam död. Täckningsytan är upp till 4 000 kvadratmeter. Maskinen är dessutom väderbeständig och kan stå ute i regn.

Mosquito Magnet Executive
Pris:
 15 490 kronor hos Netonnet


6. Ryobi OBR1800

Ryobi

Ryobi OBR1800 är ett portabelt myggskydd med ett effektivt skydd på upp till 20 kvadratmeter. Genom att värma upp och utsöndra ett myggmedel hålls myggen borta. Det finurliga med Ryobi är deras batterisystem. Har du köpt en batteridriven grästrimmer från Ryobi kan du använda samma batteri. Levereras med tre myggskyddsmattor, varje räcker 12 timmar. Batteri och laddare ingår ej men den är kompatibel med hela One+ systemet.

Ryobi OBR1800
Pris:
 599 kronor hos Granngården