Det finns över 2 500 olika myggarter och dessbättre saknar vi här i norr de som sprider farsoter som malaria och dengue-feber. Men det hindrar inte att de svenska myggorna och dess bett är superirriterande och kan förstöra den idylliska sommartillvaron.

Vissa föredrar heltäckande kläder och ett bra myggmedel som skydd mot blodsugarna. Vi är dock många som gärna löser problem med hjälp av teknik. På marknaden finns olika lösningar för att avvärja mygginvasionen. Vissa är fällor som lockar till sig mygg. Andra ska skrämma dem på flykten.

Gasoldrivna myggdödare

Är myggproblemen stora är det myggfångare med gasol som gäller och arbetar kontinuerligt och minskar myggbeståndet på sikt över säsongen. Dessa utrotare lockar till sig mygg och knott genom att simulera en människas utandning, doft och värme. Där myggen sedan väntar sig en brakmiddag dras de i stället genom en fläkt ner i en behållare.

Gemensamt för de gasoldrivna maskinerna är att det tar tid innan full effekt uppnås och det gäller att vara ute i god tid och börja infångningen redan vid första kläckningen. Då kan det vara både billigare och smidigare att använda avvisande myggskydden, som inte fångar mygg utan skapar en skyddszon som håller myggen och knotten på bekvämt avstånd. Det finns apparater både för att ta med sig två olika typer av apparater.

Nedan listar vi elva populära modeller och på följande sidor hittar du myggdödare vi har testat.

2021-07-13 Artikeln uppdaterad med Thermacell Surround
2021-07-01 Artikeln uppdaterad med AMT100


Surround-skydd

Myggdödare

Det här är ett effektivt myggskydd som skyddar din uteplats från naturens Dracula-wannabes. Säljs i ett tvåpack, så du kan utöka skyddszonen genom att placera ut fler enheter. Placerar du ut flera Surround-myggskydd med 4,5 meters avstånd täcker du hela uteplatsen från alla håll. Varje förpackning levereras med 24 timmars myggskydd.

Thermacell Surround
Kostar 790 kronor hos Netonnet


För svenska förhållanden

Myggdödare

AMT100 är enligt egen utsago en kraftfull myggfångare, som är anpassad för att skydda en normal villatomt (upp till 1500m2). AMT100 attraherar och fångar myggor och knott med sex kombinerade metoder: koldioxid, mjölksyra, oktanol, uv-ljus, värme samt färg. Kombination får myggan att gå bananas av upphetsning och lockar in den i fällan. AMT100 har ip64 certifiering, ansluts till elnätet och tycker lika illa om mygg som du gör.

AMT100
Kostar 899 kronor på stick.se


Power-killer

Myggdödare

Med KKmoons elektriska myggfälla för inomhusbruk, i husvagnen eller campingturen får du en usb-driven uv-lampa som lockar till sig de flygande blodsugarna och sedan suger in dem med hjälp av en fläkt innan de dödas. En burk samlar sedan in insektsliken. Allt du behöver göra är att tömma burken emellanåt. Vad som gör KKmoon intressant är att du kan använda den genom att koppla den till en powerbank eller i princip vad som helst som har en usb-port.

KKmoon myggdödare
Kostar 184 kronor hos Amazon Sverige


Mosquito King

Myggdödare

Precis som hos hamburgerkedjan med snarlikt namn blir myggen grillade när de landar i Silvanos myggdödare. Två stycken uv-r-lysrör lockar myggen till sig som sedan får - bokstavligen! - sitt livs chock. Silvanos myggdödare avger inga kemikalier, ångor eller lukt och är tillverkade enligt internationella säkerhetsstandarder.

Silvano Myggdöddare
Pris: Kostar 486 kronor på Amazon Sverige


Thermacell Backpacker

Myggdödare

Den perfekta kompanjonen på fjällvandringen torde vara en apparat som skrämmer bort alla mygg. Och här är den: Thermacell Backpacker. Den skruvas enkelt på gasolflaskan när den inte används till matlagning. Väl igång täcker den ett område på ca 20 m² och skyddar mot både mygg och knott.

Thermacell Backpacker
Pris: Kostar 545 kronor hos XXL


Mosquito Magnet

Mosquito Magnet

Mosquito Magnet tar giftfritt och långsiktigt bort mygg och knott i din trädgård. Apparaten ansluts till elnätet. Perfekt instegsmodell för dig med trädgård. Mosquito Magnet lockar, fångar och dödar sedan flygfäna.

Enligt tillverkaren blir det ett märkbart resultat inom 7-10 dagar. Efter fyra till sex veckor är det lokala beståndet av mygg och knott reducerat. Genom att omvandla gasol till koldioxid lockas mygg och knott till maskinen i tron att den är ett mänskligt byte. Myggen sugs sedan in i ett nät, efter att de fastnat torkar myggen ut och dör inom ett dygn.

Mosquito Magnet
Pris: 
Från 7 490 kronor hos Netonnet


Blaupunkt BP-GIKLED09

Blaupunkt

Insektsdödaren Blaupunkt BP-GIKLED09 har ultraviolett led-belysning samt fläkt. Ljuset lockar blodsugande semesterförstörare som sedan sugs in av fläkten och fångas i behållaren. Stabil konstruktion, fri från kemikalier och lukt. Utdragbar uppsamlingsbehållare för snabb rengöring. Används inomhus och är effektiv på ytor upp till 50 kvadratmeter.

Blaupunkt BP-GIKLED09
Pris: 
460 kronor hos Computersalg


Predator Dynamic

Predator Dynamic

Predator Dynamic – imponerande namn! – är en myggjagare mot mygg, knott och annat otäckt. Olika sorters mygg och knott attraheras av flera dofter, de ämnen som lockar flest sorter är en blandning av oktanol och mjölksyra. Predator Dynamic fångar mygg och knott på två sätt: De sugs in i en fångstkorg eller fastnar på ett klisterpapper.

Vi gillar bägge sätten. Maskinen decimerar den lokala myggpopulationen över en yta upp till 5 000 kvadratmeter. Den gasoldrivna motorn driver en vakuumfläkt och uv-lampor samt alstrar värme för att simulera hudens temperatur.

Predator Dynamic
Pris:
 Från 7 995 kronor hos Prisjakt


Mr Mosquito

Mr Mosquito

Mr Mosquito (vad hände med fru Mosquito?) skyddar dig inomhus mot mygg. Plugga in i vägguttaget i husvagnen (12V) och ladda med en tablett så slipper ni myggens irriterande sång. En tablett räcker mellan 8-10 timmar. Mr Mosquito är perfekt för utrymmen på 10-15 kvadratmeter. Tio stycken tabletter, som inte får slängas i naturen eller vattendrag, medföljer.

Mr Mosquito
Pris:
 Från 149 kronor hos Prisjakt


Mosquito Magnet Executive – för dig som verkligen hatar mygg

Mosquito Magnet Executive

Mosquito Magnet tar effektivt bort mygg och knott i din trädgård. Modellen är sladdlös och startas med ett uppladdningsbart batteri som laddas en gång per säsong. Efter fyra till sex veckor har fällan reducerat det lokala beståndet av mygg och knott.

Mosquito Magnet lockar till sig mygg dygnet runt genom att omvandla gasol till koldioxid. Myggen sugs sedan in i ett nät där de sedan förhoppningsvis får en relativt plågsam död. Täckningsytan är upp till 4 000 kvadratmeter. Maskinen är dessutom väderbeständig och kan stå ute i regn.

Mosquito Magnet Executive
Pris:
 14 990 kronor hos Netonnet


Ryobi OBR1800

Ryobi

Ryobi OBR1800 är ett portabelt myggskydd med ett effektivt skydd på upp till 20 kvadratmeter. Genom att värma upp och utsöndra ett myggmedel hålls myggen borta. Det finurliga med Ryobi är deras batterisystem. Har du köpt en batteridriven grästrimmer från Ryobi kan du använda samma batteri. Levereras med tre myggskyddsmattor, varje räcker 12 timmar. Batteri och laddare ingår ej men den är kompatibel med hela One+ systemet.

Ryobi OBR1800
Pris:
 Från 599 kronor på Prisjakt


Flerfärgad myggdödare

Mini Halo

Thermacell myggskydd Mini Halo är en effektiv och lättanvänd utomhusprodukt som stöter bort mygg. Genom att utsöndra ett luktfritt myggmedel skapas en skyddszon på ca 20m². Oavsett vilken färg du väljer används samma myggmedelsmattor och gaspatron. Den är portabel och ljudlös, vilket gör att du kan med din grannens grillfest (som fåfängt använder sina händer för att ta kål på myggen). Förpackningen innehåller: en Mini Halo, tre mattor med myggmedel och en gaspatron.

Mini Halo
Kostar från 329 kronor på Prisjakt