Xbox One S lägger till och tar bort

Xbox One, Xbox One S
Färre utgångar i nykomlingen, lägg särskilt märke till avsaknaden av Kinect-port.

Microsofts egna system för saker som videoinspelning och röst- och geststyrning har fått stryka på foten i den nya konsolen. Till förmån för vad är vi lite osäkra på, men avsaknaden av Kinect lär inte generera allt för många besvikna miner. Inga dedikerade Kinect-spel uppges vara under utveckling och tidigare användare som prompt vill använda systemet kan be Microsoft om en gratis adapter. Andra får köpa till en.

Förutom omfånget och Kinect-förlusten fokuserar Xbox One S på att lägga till nytt, vilket leder oss vidare till ett annat köpargument. För strax under 4 000 kronor får du, förutom en spelmaskin, nämligen också en fullt kapabel bluray-spelare som numer inkluderar stöd för 4k och HDR-video. För dig som vill kombinera de senaste spelen med att kolla på film och Netflix-innehåll i ultra-hd finns det i dagsläget inget bättre val. Fast du behöver en 4k-tv, förstås.

Snarlik spelupplevelse

Spelmässigt märker vi inte av några större förändringar. Processorns något högre klockfrekvens (från 853 till 914 Mhz, enligt mätningar från tredje part). Det kan översättas till ett par fler bildrutor per sekund och är sannolikt ingenting du kommer att jubla över. Huruvida spelen faktiskt skalas upp till 4k är något svårbedömt och ska, enligt Microsoft själva, variera från titel till titel. Någon markant prestandaökning är det således inte tal om på spelfronten, och i dagsläget stöder inga spel HDR-funktionen (men titlar som Gears of War 4 och Forza Horizon 3 är på gång.)

Xbox One, Xbox One S
Den nya kontrollen är både snyggare och mer greppvänlig. Foto: Mark Hachman.

Vad som däremot lär märkas är den större hårddisken om 2 TB som sitter i den Xbox som M3 testat. Fler lokalt installerade spel är den uppenbara fördelen här, och kortare uppstartstider. En annan liten juvel är att Xbox One S nya handkontroll fått en tydligare textur för bättre greppvänlighet, samt att den nu stöder bluetooth och låter dig styra exempelvis pc:n på trådlöst manér. 

Microsoft Xbox One S 2TB Pris vid test: 3980 kr.

Bästa pris just nu: 2879 kr