Microsofts nya spelkonsol är ett rent manifest för hur snabbt den tekniska och designmässiga utvecklingen faktiskt går. När vi håller upp Xbox One S bredvid den förlaga som såg dagens ljus 2013 känns det för en kort stund som att betrakta två separata generationer.

Missa inte: Här är de bästa spelen till Xbox One just nu

För att börja med det yttre snackar vi om en enhet som är 40 procent mindre, med ett omdesignat chassi och en ny handkontroll, alltihop i krispvitt. På insidan har man smackat in stöd för video i 4k, Ultra HD och HDR i bluray-spelaren, spel i HDR och en integrerad kraftkälla som gör att den gamla tegelstenen till AC-adapter åker all världens väg.

”Kunde de inte tänkt på allt det här från början?” lär bli en spontan tanke hos många ägare av en gammel-Xbox. Antagligen inte. Hela tiden tänjs gränserna för hur många komponenter man kan proppa in på en så liten yta som möjligt, och hur smått dessa faktiskt kan framställas. Det är därför vi tidigare fått se dessa ”mellansläpp” i form av konsoler i ”slim”-format.

Xbox, Xbox One S
Size matters. Det nya, mindre formatet är en enorm förbättring mot den tidigare Xbox One (underst).

Utsidan är mycket (om inte allt)

Hemmafixare och annat designkänsligt folk kommer må mycket bättre av att ställa en One S under tv:n om vi jämför med det monster som fram till nu varit det enda Xbox One-alternativet. För det första tar den mycket mindre plats, vilket underlättar för såväl minimalisten som för vardagsrum med en strikt tv-bänkshierarki där så mycket som möjligt ska få plats. För det andra kan den numer stå vertikalt tack vare den förbättrade kylningen. Ett ställ kommer med på köpet. För det tredje har man alltså äntligen valt att integrera kraftkällan så att du slipper fundera på var fasen du ska placera den 17 centimeter långa AC-adaptern.

Xbox One S är med andra ord mer väldesignad än sin föregångare på alla plan. Även chassit i sig är snyggare, där hundratals små hål ersätter det diagonala randmönstret i rollen som ventiler. Färgen, som Microsoft kallar Robot White, är också ett uppköp gentemot det kolsvarta originalet. Som en liten bonus finns även ett usb-uttag lokaliserat till frontpanelen. Touchknapparna för uppstart och utmatning av diskar är ett minne blott, och ersatta med hederliga, tryckbara knappar.