LG släppte i vintras två stycken telefoner i vad som kan kallas premium-klass: G5 med sina dubbla kameror och utbytbara bottendel, och V10, en 5,7 tums bjässe på gränsen till phabletstorlek. V10 hade en del unika egenheter – extra miniskärm för notifikationer, högkvalitetsljud och även här dubbla kameror. Men i V10:s fall satt det två kameror framtill istället för bak.

Lite senare presenterade de också två budgettelefoner, som plockar enskilda egenskaper från dessa. LG X Cam har samma sorts dubbla kamera som G5 och även lite av dess rundade design. Den har dock inte börjat säljas i Sverige ännu. Det har däremot den andra med namnet LG X Screen, som istället hämtar lite inspiration från LG V10.

LG X Screen K500n
LG X Screen hör till ett litet gäng telefoner som känns dyrare och exklusivare än de egentligen är. Det gillar vi. 

Lyxigt intryck
Inspirationen från V10 gäller inte utseende och konstruktion. X Screen är en femtummare (eller 5,16 tum) med en prislapp på ca 2 600 kronor. För det priset får vi en överraskande elegant och välbyggd telefon med glas fram-och baktill och en rundad kant i glasfiber och plast med metalliskt utseende. Baktill sticker en kameralins ut en halv millimeter, men för övrigt är telefonen jämntjock, precis över sju millimeter.

Den blanka baksidan kan dra åt sig en hel del fingeravtryck, men för övrigt har i vi inget att klaga på, det är en snygg, solid och riktigt bekväm mobil att hålla i. Eller jo förresten, en sak blir det minuspoäng för: Till skillnad från både LG V10 och G5 så går det här inte att byta ut batteriet.

LG X Screen K500n
Högtalare och hörlursuttag sitter på undersidan.

X-tra skärm
Det X Screen har gemensamt med LG V10 hörs annars på namnet, nämligen skärmen. Den har samma lilla extra mini-skärm ovanför den vanliga som gjorde V10 så unik. När skärmen är släckt visas klocka och notifikationsikoner där, vilket kan spara rejält med batteri jämfört med att behöva slå på skärmen hela tiden. Det bör också vara mer strömsnålt än flera nya mobilerna (bland annat LG G5:s) så kallade ”always on”-funktion.

När telefonen är igång kan du bland annat visa snabbkontakter, sköta mediaspelare, ha genvägar till appar eller inställningar. Du kan också pryda skärmen med en egen, personlig textsnutt. Är det här en otrolig nödvändig funktion? Nej, men i vissa situationer kan den definitivt vara användbar. Vi gillar framför allt hur vissa LG-appar lägger knappar och menyer i extraskärmen istället för att ta upp plats på huvudskärmen.

LG X Screen K500n
LG X Screen är någon tiondel över sju millimeter tjock.

Plus och minus för ljud och bild
Stora skärmen är för övrigt knappa fem tum och har 720p-upplösning med en ljusstark och färgglad ips-panel. Den har lite problem med kontrasten i mörka partier men är för övrigt riktigt trevlig att använda. Visst hade 1080p varit att föredra, men med tanke på mobilens pris så ligger den i klass med vad vi förväntar oss.

Ljudet är en annan femma. Med hörlurar i får vi ett fylligt och tydligt ljud med bra tryck, i alla fall med små in-ear-lurar. Inbyggda högtalaren är däremot rätt så eländig och låter både tunn och skränig. Samtalskvaliteten är tydligt men X Screen har bättre kvalitet på återgivning än upptagning. Dess mikrofon ger ett lite billigt intryck. Det är aldrig något problem med tydligheten, men vi har hört klart bättre.

LG X Screen K500n
LG X Screen har fått samma gränssnitt som LG G5, det vill säga med alla appar på startskärmarna istället för i egen meny.

Inte snabbast i klassen
Prestandamässigt imponerar inte LG X Screen. För vardagligt användande, lite sociala appar, mejl och webb räcker dess Snapdragon 410 gott och väl, men det märks i vissa lägen att den har en övre gräns. Det gäller framför allt tunga webbsidor och mer krävande appar. I gengäld får vi en övertygande batteritid. Det är speciellt påtagligt för den som inte använder telefonen för fullt hela dagarna. Det är kanske ingen lur att lira Pokemon Go på, men för den som har telefonen i fickan långa stunder räcker det tryggt att ladda den varannan natt.

Framförallt är det grafikprestanda som ligger rejält efter många konkurrenter, även i denna prisklass. Å andra sidan gör du kanske inte så mycket avancerat med denna lur. Det märks bland annat på X Screens extremt enkla och funktionsfattiga kameraapp. Du har två lägen, automatiskt, och ”simple” som tar bort ens de mest grundläggande valen. Man skulle ju kunna tro att det är till för att kunna ta supersnabba och enklare foton, men faktum är att ljushanteringen är bättre, autofokus snabbare och i vårt tycke är gränssnittet tydligare och mer snabbjobbat i auto-läget.

LG X Screen K500n kameraapp
Mer avancerat foto än så här blir det inte. Det vill säga inte avancerat alls.

Godkänd kamerahårdvara
Telefonen har en fullt duglig 13 megapixels sensor, tvåtonsblixt och vad som verkar vara helt okej optik. I bra ljus blir bilderna också fullt godkända. Kameran har en tendens att trissa upp kontrasten och färgmättnaden lite väl mycket, och det finns ingen hdr-funktion för att kompensera för ljusskillnader i bilden.

Framtill sitter en åtta megapixels selfie-kamera som inte gör något märkvärdigt men presterar godkänt både i bra och mindre bra ljus. I selfie-läget får man också upp ett sorts försköningsfilter som släta ut en del ojämnheter i nyllet, men som med de flesta sådana funktioner så ser det för det mesta bara onaturligt ut.

LG X Screen K500n
Fyll extraskärmen med valbart innehåll.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning