Dator

dator

Klart du behöver en dator. Just nu är Apples Macbook Air M1 billiga. Du får en lätt dator med lång batteritid och mycket prestanda för pengarna. Apples M1-chipp gör att du snabbt och enkelt kan redigera hd-video utan några problem. Du får också med fullversionen av Apples office-svit, Iwork, Garageband för att skapa musik och Imovie för videoproduktion när du köper en Mac.

Pris: 11 989 kronor hos Amazon Sverige


Skoldags

Med Vivobook Pro 14 Oled gör du ett statement i plugget. Den har en 14-tums oled-skärm högtalare från Harman Kardon, vilket gör att du kan titta på film när du inte arbetar med den. Med elfte generationens Intel i5, 16 gigabyte ram och diskret grafikkort, Nvidia Geforce GTX 1650, har du en kraftfull arbetsdator som passar till mycket. Den har också wifi 6.

Pris: Från 8 990 kronor via Prisjakt


Säkra säkerhetskopian

Skoldags

Det sista du vill är att upptäcka att c-uppsatsen av misstag blivit raderad. Du behöver kunna göra säkerhetskopior. Lacie Rugged SSD är precis vad det låter som. En portabel hårddisk som skyddas av ett tjockt, orangefärgat gummerat yttre. Den här handstora hårddisken är vattentålig, dammtålig, klarar fall från tre meter samt två tons tryck.

Lacie är idealisk för dig som ofta är på språng och gillar att bara slänga ned grejerna i en ryggsäck eller om du bara har en fallenhet för att tappa saker i golvet.

Pris: 1 490 kronor hos Amazon Sverige


Surfplatta

Skoldags

När du vill ha en surfplatta med ett rejält ekosystem av appar, särskilt designade för den, finns det bara en: Ipad. Den senaste Ipad Air har Apples M1-chipp, 10,9-tums skärm och Touch ID. Du får Apples office-svit på köpet, Imovie och Garageband – samtliga är fullversioner.

Kameran är perfekt för att knäppa bilder av föreläsarens anteckningar på whiteboarden. Det finns även mängder av tillbehör som Apple Pencil och tangentbord att köpa till.

Pris: Från 7 244 kronor via Prisjakt


Reducera bruset

Skoldags

När sorlet ligger som en ljudmatta på fiket kan det vara skönt att krypa in i sin egen värld. Det gör du enklast med ett par brusreducerande hörlurar. Sony WH-1000XM4 låter bra, med tyngd i basåtergivningen och detaljerat ljud, oavsett vilken genre du lyssnar på.

Pris: 2 979 kronor hos Amazon Sverige


Ryggsäck

Skoldags

DB So The Backpack (DB står för Douche Bag!) är en praktisk och slittålig ryggsäck som passar för såväl vildmarksäventyr som för studentliv i stadsmiljö. Den har en volym på 21 liter, stort huvudfack, med meshfickor på lockets insida och ett vadderat fack för din dator, upp till 15-tum, eller surfplatta.

Pris: 799 kronor på Stadium


Alltid ström

Skoldags

Du vill inte ha batteritorsk i skolan eller om ni ska gå ut på krogen efter en dag av föreläsningar. Powercore III Sense har 10 000 mAh. Laddaren är försedd med en usb-a och en usb-c-kontakt. Du laddar upp den via usb-c-porten och med stöd för throughput-laddning kan du ladda din telefon samtidigt och dina Airpods, genom att placera dem på den Powercores inbyggda qi-platta. Detta innebär att du har en powerbank och en qi-laddare i en och samma förpackning.

Pris: 550 kronor hos Amazon Sverige


Glöm inte minnet

Skoldags

Varför ha ett usb-minne när du kan ha allt i molnet? Jo, det är fortfarande ett himla enkelt sätt att spara och ta med sig filer. Framför allt stora filer. Dessutom kan din internetuppkoppling lägga av. Samsungs usb-minne är inte bara snyggt, utan rymmer även 128 gigabyte och har en skrivhastighet på 34,7 medan läshastigheten är hela 268,2 MB/s.

Pris: 144 kronor hos Amazon Sverige


Böcker

Skoldags

Alla studenter vet att så fort listan över kurslitteraturen dyker upp så försvinner samtliga exemplar av dessa titlar från biblioteken. Som tur är finns det många sajter som säljer kurslitteratur, ofta till ett betydligt billigare pris än den lokala bokhandeln. Här är några av sajterna som säljer böckerna du letar efter:

CDON
Bokus
Adlibris


Ljud säger lika mycket som en bok

Skoldags

Svider ögonen efter att du har behövt lära dig produktmomentkorrelationskoefficienten? Varför inte testa ett abonnemang för ljudböcker? Visserligen har kurslitteraturen inte riktigt hittat hit än, men många studier innehåller även skönlitteratur. Och sedan är det även ett utmärkt sätt att tillbringa pendlingen mellan hemmet och plugget.

Storytel
Nextory
Bookbeat
Audible


Prokrastinering med streaming

Skoldags

Alla studenter behöver en paus, och vad passar bättre än att säcka ihop i soffan och slötitta på valfri serie eller film? En eller flera streamingtjänster är därför ett måste för studenten. Här har vi samlat våra tips på filmer och serier inom alla genrer du måste se på de olika tjänsterna:

Bästa serierna på Prime
Bästa filmer och serier på Viaplay
Bästa filmer och serier på Cmore
Bästa filmer och serier på SF Anytime
Bästa serier på Netflix
Bästa filmerna på Netflix
Bästa filmer och serier på HBO Max